С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
9 10 апр 2013, 8:19, 12375 прочитания

Пристрастие на гранули

Динамичният начин на живот увеличава консумацията на разтворимо кафе

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Поредицата "Кафе" е част от специално издание на "Капитал". Всяка сутрин от 8 до 11 април ще можете да прочетете по няколко нови статии от нея. Всички тях ще намeрите на capital.bg/kafe.

Икономическата криза се отрази негативно на пазара на разтворимо кафе, но през 2012 г.  тенденцията се обърна и категорията отбеляза ръст. "Това е най-бързо растящият сегмент в категорията кафе", подчертава Юлиана Борисова, маркетинг мениджър "Кафе" на "Крафт фуудс България". Според нея обяснението за този тренд е в глобалната тенденция да се живее по-динамично.

Как се произвежда


Разтворимото кафе може да се раздели на три вида: прахообразно, агломерирано и freeze-dried (получено чрез замразяване). Видът се определя от начина на обработка на кафеeния екстракт, обяснява особеностите на категорията Михаела Добрева, старши продуктов мениджър в "Крафт фуудс България"..

Разтворимото кафе се получава по метод, който много прилича на приготвянето на кафе в домашни условия в кафеварка или филтър машина – преминаване на вода през мляно кафе. Полученият екстракт се обработва по два начина: чрез преминаване през сушилни с висока температура и получаване на прахообразен продукт (spray-drying). Прахообразните частици, получени по този метод, могат да се обработят допълнително, за да прилепнат една към друга и да образуват порести гранули с по-тъмен цвят. Това се нарича агломерирано кафе.

Третият начин е чрез замразяване на кафеените зърна при много ниска температура и изтегляне на водата от тях във вакуум (freeze-drying). При този метод се получават големи гранули с геометрична форма. Това е най-модерната технология за производство на разтворимо кафе, която e сложна, но гарантира високо качество и максимално запазване на аромата и вкуса на кафето.



На българския пазар са представени всички големи европейски марки. Лидер в категорията е Nescafe, следвано от Jacobs. При разтворимото кафе няма сезонност на покупките, отбелязва Михаела Добрева. Според експертите на "Крафт фуудс България" консуматорите на разтворимо кафе са предимно активни хора на средна възраст, които търсят удобство и качество в забързаното си всекидневие.

Градски легенди

Съществуват няколко мита за разтворимото кафе. Един от тях е, че то се получава по химичен начин. "Напълно грешно твърдение. Разтворимото кафе е 100% кафе. За получаването му се използват само вода и прясно смляно кафе, не се използват никакви химически вещества", категорична е Юлиана Борисова.

Няма разлика в съдържанието между разтворимото и обикновеното кафе, разтворимото кафе съдържа същите компоненти каквито мляното, оборва друг мит тя. Според нея е и грешно да се мисли, че тъмният цвят на гранулите означава по-качествено разтворимо кафе.

С навлизането на големите вериги и дискаунтъри на пазара се появиха и много нови и евтини марки разтворимо кафе. Големите компании обаче твърдят, че в много случаи по-ниската цена означава и по-ниско качество.

В дългосрочен план категорията има потенциал за растеж за сметка на мляното кафе, смята Михаела Добрева. И се аргументира с динамичния живот на потребителите, които "търсят повече удобството, но продължават да държат на качеството на любимата си напитка".
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Халите 2020: Ресторанти, барове и фермерски храни 2 Халите 2020: Ресторанти, барове и фермерски храни

Motto и Spaghetti Kitchen, Manzo, Forno Cipollini, La Bottega, Mediterraneo, 33 Гастронавти, By The Way, Memento и др. са сред обектите, с които собствениците на сегашния пазар преговарят

13 дек 2019, 2433 прочитания

Любимата пица на София 1 Любимата пица на София

Успехът на малката пицария Franco’s в центъра на града се крие в качествените продукти, добрата цена и бързото обслужване

13 дек 2019, 6828 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Ритейл"

Седмичен бюлетин с най-важното от ритейл сектора

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Ритейл" Затваряне
Спокойствие и само спокойствие

Или как се получава безкофеиновото кафе

Още от Капитал
Инвестбанк планира да излезе на борсата

Банката смята да покрие недостига след проверката на ЕЦБ със свеж капитал и конвертиране на дълг в акции

Новите владетели на "Булсатком"

Водещият тв доставчик има нова акционерна структура, в която присъства един от големите инвестиционни фондове - BlackRock

"Светкавична война" увеличи отново парите за партиите

Увеличението на държавната субсидия ще разхлаби финансовата примка за опозицията

В къщата на тайните търгове

In-house възлагането на обществени поръчки у нас се използва по странен начин на ръба на закона и за внушителната сума от над 3 млрд. лв.

20 книги в навечерието на 2020

Списък с книги от последните месеци и все още непреведени световни заглавия

20 въпроса: Даниел Ненчев

Телевизионният водещ издаде "Идеи без граници", първата си книга

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10