Пристрастие на гранули
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пристрастие на гранули

Пристрастие на гранули

Динамичният начин на живот увеличава консумацията на разтворимо кафе

Мара Георгиева, Деси Николова
15143 прочитания

© Shutterstock


Поредицата "Кафе" е част от специално издание на "Капитал". Всяка сутрин от 8 до 11 април ще можете да прочетете по няколко нови статии от нея. Всички тях ще намeрите на capital.bg/kafe.

Икономическата криза се отрази негативно на пазара на разтворимо кафе, но през 2012 г.  тенденцията се обърна и категорията отбеляза ръст. "Това е най-бързо растящият сегмент в категорията кафе", подчертава Юлиана Борисова, маркетинг мениджър "Кафе" на "Крафт фуудс България". Според нея обяснението за този тренд е в глобалната тенденция да се живее по-динамично.

Как се произвежда

Разтворимото кафе може да се раздели на три вида: прахообразно, агломерирано и freeze-dried (получено чрез замразяване). Видът се определя от начина на обработка на кафеeния екстракт, обяснява особеностите на категорията Михаела Добрева, старши продуктов мениджър в "Крафт фуудс България"..

Разтворимото кафе се получава по метод, който много прилича на приготвянето на кафе в домашни условия в кафеварка или филтър машина – преминаване на вода през мляно кафе. Полученият екстракт се обработва по два начина: чрез преминаване през сушилни с висока температура и получаване на прахообразен продукт (spray-drying). Прахообразните частици, получени по този метод, могат да се обработят допълнително, за да прилепнат една към друга и да образуват порести гранули с по-тъмен цвят. Това се нарича агломерирано кафе.

Третият начин е чрез замразяване на кафеените зърна при много ниска температура и изтегляне на водата от тях във вакуум (freeze-drying). При този метод се получават големи гранули с геометрична форма. Това е най-модерната технология за производство на разтворимо кафе, която e сложна, но гарантира високо качество и максимално запазване на аромата и вкуса на кафето.

На българския пазар са представени всички големи европейски марки. Лидер в категорията е Nescafe, следвано от Jacobs. При разтворимото кафе няма сезонност на покупките, отбелязва Михаела Добрева. Според експертите на "Крафт фуудс България" консуматорите на разтворимо кафе са предимно активни хора на средна възраст, които търсят удобство и качество в забързаното си всекидневие.

Градски легенди

Съществуват няколко мита за разтворимото кафе. Един от тях е, че то се получава по химичен начин. "Напълно грешно твърдение. Разтворимото кафе е 100% кафе. За получаването му се използват само вода и прясно смляно кафе, не се използват никакви химически вещества", категорична е Юлиана Борисова.

Няма разлика в съдържанието между разтворимото и обикновеното кафе, разтворимото кафе съдържа същите компоненти каквито мляното, оборва друг мит тя. Според нея е и грешно да се мисли, че тъмният цвят на гранулите означава по-качествено разтворимо кафе.

С навлизането на големите вериги и дискаунтъри на пазара се появиха и много нови и евтини марки разтворимо кафе. Големите компании обаче твърдят, че в много случаи по-ниската цена означава и по-ниско качество.

В дългосрочен план категорията има потенциал за растеж за сметка на мляното кафе, смята Михаела Добрева. И се аргументира с динамичния живот на потребителите, които "търсят повече удобството, но продължават да държат на качеството на любимата си напитка".

Поредицата "Кафе" е част от специално издание на "Капитал". Всяка сутрин от 8 до 11 април ще можете да прочетете по няколко нови статии от нея. Всички тях ще намeрите на capital.bg/kafe.

Икономическата криза се отрази негативно на пазара на разтворимо кафе, но през 2012 г.  тенденцията се обърна и категорията отбеляза ръст. "Това е най-бързо растящият сегмент в категорията кафе", подчертава Юлиана Борисова, маркетинг мениджър "Кафе" на "Крафт фуудс България". Според нея обяснението за този тренд е в глобалната тенденция да се живее по-динамично.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
  • 1
    anu avatar :-?
    Ronald Reagan

    Крафт фуудс са в 10 на фирмите, които влагат генномодифицирани съставки в продуктите си.

  • 2
    e_mil avatar :-|
    tamada

    "замразяване на кафеените зърна при много ниска температура и изтегляне на водата от тях във вакуум (freeze-drying)"

    На "freeze-drying" в България му казваме лиофилизация. Не е новост - навремето БАН така правеше храна за космонавти. Сега я работят в Института по криобиология.
    Впрочем "Капитал" няколко пъти е писал за лиофилизацията. Няма нужда тепърва да вкарвате англоезични термини.

  • ДАКС
  • 4
    superbg avatar :-|
    superbg

    Платенооооооо.
    Не започна ли да ви се пие повече кафе вече???

  • 5
    daks avatar :-|
    ДАКС

    До коментар [#4] от "superbg":

    Ами всъщност не. Просто ми секна желанието да чета вестника. Ако ми се четяха такввиз просотоии щях да отворя вестник Трета възраст или някой от многото ''здравословни'' вестници.

  • 6
    bramasole avatar :-|
    bramasole

    Все пак предпочитам еспресо. Сещам се за инстантно кафе през лятото, когато си правя кафе със студена вода. Преди време можеше да се купи един вид на "Moccona", който имаше прекрасен аромат и вкус на еспресо.

  • 7
    nogica avatar :-P
    nogica

    Няма разлика в съдържанието между разтворимото и обикновеното кафе, разтворимото кафе съдържа същите компоненти каквито мляното, оборва друг мит тя. Според нея е и грешно да се мисли, че тъмният цвят на гранулите означава по-качествено разтворимо кафе.......

    Маги селска пилешка супа,същото съдържание както и домашно направената.
    Само където на блокчето съдържанието не можах да го намеря в хладилника,имах само пиле.

  • 8
    a.nice avatar :-|
    hope

    Крафт и Нестле трябва да продават продуктите си на щанда за битова химия!

  • 9
    nefertiti_egipt avatar :-P
    Нефертити

    До коментар [#8] от "hope":

    Много готино изказване, посмях се :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Книгите се завръщат

Книгите се завръщат

Къде са чиповете

Къде са чиповете

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK