Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
10 апр 2013, 8:03, 8808 прочитания

Всичко е от значение

Как водата, чашите и начинът на съхранение и приготвяне правят разлика за неповторимото кафе

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Поредицата "Кафе" е част от специално издание на "Капитал". Всяка сутрин от 8 до 11 април ще можете да прочетете по няколко нови статии от нея. Всички тях ще намeрите на capital.bg/kafe.
Българинът като цяло смята, че е майстор на доброто кафе и е добре ориентиран в това какъв вкус и аромат предпочита. А изборът на кафе-машина, едростта на смилане на зърната, водата, която се ползва, и начинът на съхранение са изключително важни, за да бъде кафето винаги с еднакво добър вкус.
"Хората се ориентират по цената и по външния вид на опаковката, по това какво се предлага в техния квартален магазин, а не по качеството на кафето, защото не са толкова запознати със спецификата на кафените напитки и в повечето случаи не знаят разликата между арабика и робуста", отбелязва Юри Пенев, бранд мениджър на "Балкам", собственик на кафе Spetema.

Встрани от въздуха


Модата на насипното кафе, което се продава и мели в специализирани магазини, като че ли отмина. Повечето специалисти отбелязват, че потребителите вече са наясно, че след като няма информация кога е било изпечено кафето, откъде пътува и колко време е стояло в чувалите, нямат гаранция за здравословна и качествена напитка. Печеното кафе на зърна губи 30% от аромата си, ако се съхранява в отворен съд или чувал три дни след изпичането, и променя вида и вкуса си заради контакта с въздуха.
Заради това изпеченото кафе, смляно или на зърна, се съхранява опаковано, най-добре в нискокислородна среда – под 2% О2 (постига се с вакуум или пакетиране в инертна среда), отбелязва Мария Сеньова, супервайзър отдел качество във фабриката за кафе на "Крафт фуудс България" в Костинброд.
Отвореният пакет трябва задължително да се съхранява в херметически затворена кутия с много добре уплътнен капак или със специална щипка, която плътно да затваря пакета с кафе.
"Всъщност най-доброто място за съхранение на кафето е хладилникът - ниската температура запазва качествата му за по-дълго време", казва Мария Сеньова. Според нея е добре кутията, в която се съхранява, да не е пластмасова, защото поема много от миризмите.

Другата опаковка – чашата


Топлината и ароматът на кафето зависят и от чашата, в която то се пие. За порцелановите чаши има специално място за затопляне върху професионалните кафе-машини, за да не изстива след това кафето в студената порцеланова чаша. А ако чашата е затоплена и конструирана по определен начин – с удебелено и леко заоблено дъно, тя пази топлината най-дълго.
"Ако порцелановата чаша е студена, първите 10 милилитра от напитката ще се охладят по-бързо. Това не само влияе върху плътността на каймака, но охлажда много бързо цялата напитка. Ако кафето е изстинало, не се усеща добре", отбелязва Стойко Петков, управител на "Енко вендинг", собственик на кафе Baristo.
 
Смляно точно за това

Едростта на смилането на кафето оказва много влияние върху екстракцията и каймака. За джезве например кафето се смила много фино, за еспресо машините е среден тип на смилане, за машини тип шварц или чрез запарка кафето е по-едросмляно. "Много хора не поглеждат опаковката и след това са учудени, че кафето няма каймак или не се получава добре. Кафе за еспресо машина, направено в джезве, лепи и частиците се усещат. Кафето, смляно за джезве, може да запуши кафе-машината", обяснява Сеньова.
 
Водата



Оказва се, че българската вода е с невероятно добри вкусови качества и там, където не е варовита или хлорирана, специалистите препоръчват кафето да се приготвя направо с вода от чешмата. "Водата и качеството й могат да повлияят много върху вкуса. Меката изворна и минералната вода помагат да се усети по-добре истинският аромат на кафето. Ако водата е по-варовита, трябва да се омекотява, затова и всяка професионална кафе-машина има филтър за пречистване и омекотяване", отбелязва Сеньова. "Ако при приготвянето на кафето се използва само минерална вода в еспресо машината, има опасност в бойлера й да се получат по-големи калциеви отлагания. Затова там, където водата е чиста и планинска, изворна, би трябвало да се използва предимно тя. А иначе може да се пречисти с филтър-кана", смята Стойко Петков.
Експертите отбелязват, че резервоарът за вода на еспресо машината трябва да се мие поне веднъж на един-два месеца.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мариан Колев, "Хиполенд": Реалистичният сценарий е за 50% спад в приходите ни Мариан Колев, "Хиполенд": Реалистичният сценарий е за 50% спад в приходите ни

Собственикът на веригата за детски играчки пред "Капитал"

9 апр 2020, 1406 прочитания

Брандове по време на криза Брандове по време на криза

Светът се счупи и няма никакъв шанс да се залепи в предишния си вид

9 апр 2020, 2648 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Ритейл"

Седмичен бюлетин с най-важното от ритейл сектора

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Ритейл" Затваряне
Чаша очарование

Кафе миксовете предлагат разнообразие във вкуса, цените и опаковките

Още от Капитал
В енергетиката всичко върви надолу

Блокирането на икономиката заради COVID-19 доведе до най-драстичния спад в цените на електроенергията и природния газ

Жилищният пазар е в ступор

Плановете за покупка на дом масово се отлагат. Банките леко затягат кредитирането. Строителството зависи от банките

Може ли България да надбяга вируса

България използва времето, спечелено от социалната изолация, за минимални подобрения в здравната система и планира да въведе софтуер за следене на заразени и нарушители на карантини. Засиленото тестване все още не се случва

Коронабюджет 1.0: Оптимистичната версия

Правителството поиска спешна ревизия на бюджет 2020, която да му даде по-голяма гъвкавост за маневри

Новият живот на електронната книга

Извънредното положение срина традиционния модел на разпространение и книгоиздаването търси нови решения

Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10