// K2: Бизнесът / Ритейл

Всичко е от значение
Как водата, чашите и начинът на съхранение и приготвяне правят разлика за неповторимото кафе
Поредицата "Кафе" е част от специално издание на "Капитал". Всяка сутрин от 8 до 11 април ще можете да прочетете по няколко нови статии от нея. Всички тях ще намeрите на capital.bg/kafe. |
"Хората се ориентират по цената и по външния вид на опаковката, по това какво се предлага в техния квартален магазин, а не по качеството на кафето, защото не са толкова запознати със спецификата на кафените напитки и в повечето случаи не знаят разликата между арабика и робуста", отбелязва Юри Пенев, бранд мениджър на "Балкам", собственик на кафе Spetema.
Встрани от въздуха
Заради това изпеченото кафе, смляно или на зърна, се съхранява опаковано, най-добре в нискокислородна среда – под 2% О2 (постига се с вакуум или пакетиране в инертна среда), отбелязва Мария Сеньова, супервайзър отдел качество във фабриката за кафе на "Крафт фуудс България" в Костинброд.
Отвореният пакет трябва задължително да се съхранява в херметически затворена кутия с много добре уплътнен капак или със специална щипка, която плътно да затваря пакета с кафе.
"Всъщност най-доброто място за съхранение на кафето е хладилникът - ниската температура запазва качествата му за по-дълго време", казва Мария Сеньова. Според нея е добре кутията, в която се съхранява, да не е пластмасова, защото поема много от миризмите.
Другата опаковка – чашата
Топлината и ароматът на кафето зависят и от чашата, в която то се пие. За порцелановите чаши има специално място за затопляне върху професионалните кафе-машини, за да не изстива след това кафето в студената порцеланова чаша. А ако чашата е затоплена и конструирана по определен начин – с удебелено и леко заоблено дъно, тя пази топлината най-дълго.
"Ако порцелановата чаша е студена, първите 10 милилитра от напитката ще се охладят по-бързо. Това не само влияе върху плътността на каймака, но охлажда много бързо цялата напитка. Ако кафето е изстинало, не се усеща добре", отбелязва Стойко Петков, управител на "Енко вендинг", собственик на кафе Baristo.
Смляно точно за това
Едростта на смилането на кафето оказва много влияние върху екстракцията и каймака. За джезве например кафето се смила много фино, за еспресо машините е среден тип на смилане, за машини тип шварц или чрез запарка кафето е по-едросмляно. "Много хора не поглеждат опаковката и след това са учудени, че кафето няма каймак или не се получава добре. Кафе за еспресо машина, направено в джезве, лепи и частиците се усещат. Кафето, смляно за джезве, може да запуши кафе-машината", обяснява Сеньова.
Водата
Оказва се, че българската вода е с невероятно добри вкусови качества и там, където не е варовита или хлорирана, специалистите препоръчват кафето да се приготвя направо с вода от чешмата. "Водата и качеството й могат да повлияят много върху вкуса. Меката изворна и минералната вода помагат да се усети по-добре истинският аромат на кафето. Ако водата е по-варовита, трябва да се омекотява, затова и всяка професионална кафе-машина има филтър за пречистване и омекотяване", отбелязва Сеньова. "Ако при приготвянето на кафето се използва само минерална вода в еспресо машината, има опасност в бойлера й да се получат по-големи калциеви отлагания. Затова там, където водата е чиста и планинска, изворна, би трябвало да се използва предимно тя. А иначе може да се пречисти с филтър-кана", смята Стойко Петков.
Експертите отбелязват, че резервоарът за вода на еспресо машината трябва да се мие поне веднъж на един-два месеца.
Още по темата
Еспресото става все по-популярно в целия свят, а приготвянето му – все по-лесно
15 апр 2013Динамичният начин на живот увеличава консумацията на разтворимо кафе
10 апр 2013Кафето е най-популярната напитка в света с 400 млрд. изпити чаши годишно
8 апр 2013Покупките на кафе се увеличават в стойност през 2012 г., но намаляват в обем
8 апр 2013
Motto и Spaghetti Kitchen, Manzo, Forno Cipollini, La Bottega, Mediterraneo, 33 Гастронавти, By The Way, Memento и др. са сред обектите, с които собствениците на сегашния пазар преговарят
13 дек 2019, 2481 прочитания

Успехът на малката пицария Franco’s в центъра на града се крие в качествените продукти, добрата цена и бързото обслужване
13 дек 2019, 7692 прочитания
14 дек 2019, 6920 прочитания
14 дек 2019, 1090 прочитания
14 дек 2019, 763 прочитания
14 дек 2019, 692 прочитания
14 дек 2019, 558 прочитания
Кафе миксовете предлагат разнообразие във вкуса, цените и опаковките