Експерти: Енергийната ефективност и ВЕИ са без алтернатива

Компании от 35 държави представят екологични решения на международен форум в София

Соларните технологии отново имаха най-силното присъствие на експозиционната площ
Соларните технологии отново имаха най-силното присъствие на експозиционната площ    ©  Цветелина Белутова
Соларните технологии отново имаха най-силното присъствие на експозиционната площ
Соларните технологии отново имаха най-силното присъствие на експозиционната площ    ©  Цветелина Белутова

Трудностите, които срещат българските компании, занимаващи се с производство на зелена електроенергия, станаха една от водещите теми на Международния форум и изложба за енергийна ефективност и възобновяема енергия за Югоизточна Европа, който започна във вторник в София.

"Въпреки че се говори, че цените на зелената енергия е по-скъпа от конвенционалната, трябва да се има предвид и това, че последната е 6 пъти по-субсидираниа в световен мащаб от възобновяемата", заяви Райнер Хинрихс-Ралвес, президент на Европейския съвет за възобновяема енергия и на Европейската федерация за възобновяема енергия.

"Истината е, че цените за производство на конвенционална енергия в целия свят се увеличават, а тези на ВЕИ спадат". Според него 45% от цялата енергия трябва да почне да се добива от възобновяеми източници най-късно до 2030 г. Като всяка държава трябва да има ясна, предвидима стратегия по отношение на добива на енергия, а спекулациите, че зелената енергия е твърде скъпа за българския пазар, трябва да бъдат отхвърлени.

Като други ползи от употребата на ВЕИ Хинрихс-Ралвес изтъкна разкриването на нови работни места и по-голямата независимост на една държава, която сама произвежда енергията си. "Слънцето грее във вашата държава, вятърът духа във вашата държава, вместо да купувате горива от страни, които не са ви дотам симпатични, инвестирайте в бъдещето на децата си", каза още експертът. Той посъветва хората да използват възобновяема енергия, дори когато не са финансово подкрепени от правителството, какъвто е случаят в България.

Идеята му беше защитена и от Николай Газдов, председател на Българска фотоволтаична асоциация. Според него спорният проект за АЕЦ "Белене" би произвеждал ток на по-висока цена от един вятърен парк. "В България има едни окопани енергийни лобита, държавата работи усърдно срещу навлизането на по-евтината зелена енергия, но аз мисля, че числата говорят по-добре от митовете и легендите, които се разпространяват", коментира още Газдов.

Същата теза защити и Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия, според когото НЕК и монополите неслучайно манипулират общественото мнение със слуховете, че ВЕИ са скъпи. Той изрази очакванията на бизнеса към новото правителство за нова енергийна стратегия.

Като цяло организаторите от "Виа Експо" отчитат по-силен интерес от страна на чуждестранни компании към нашия пазар. На изложението бяха представени компании от 35 държави, които в три дни показват напредъка по отношение на прилагането на екологични решения и бъдещите перспективи за устойчивото развитие и възможностите те да бъдат приложени в България и региона.

Соларната енергия традиционно провокира най-голям интерес, като фокусът този път е върху автономните, сградно интегрирани и покривни системи. Демонстрират се и многобройни решения за генериране на енергия от отпадъци.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща


21 коментара
 • 1
  euronymous avatar :-|
  Euronymous

  ВЕИ , ветро генератори и соларна енергия ... Трябва повече да се гледа към тях !

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  kihano avatar :-|
  kihano

  Като видя "експерти" и се изприщвам! Нека тия "експерти" дойдат тук да ни плащат зелената енергия да ги видим тогава каква ще я запеят.

 • 3
  kihano avatar :-|
  kihano

  В България има окопано ВЕИ лоби. За него се списват статийки като тази и се ообработва общественото мнение в негова полза. Представители на това лоби (Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия) най-нагло в прав текст лъжат, че ВЕИ не били скъпи. На кого да вярваме? На това енергийно лоби или на сметките си за ток?

 • 4
  otnesenr avatar :-|
  slq84014722

  Много ни е скъпа тая екология, много. "Капитал" възхвалява скъпия ток, но... сега е лято, а след лятото идва есен. Народе, къде са ти тоягите?

 • 5
  jugozombi avatar :-?

  Не е ли редно "Капитал" да пояснява, че собственикът на медията има интереси в този бизнес?

 • 6
  plamkata_76 avatar :-|
  Пламката

  В пъти е по-добре от АЕЦ-ове, проблемът при нас е в криво сключваните дългосрочни договори от една страна и от друга с местата, на които се разполагат тези инсталации.
  При наличието на толкова пустеещи бивши производствени площи и военни поделения разполагането им върху евентуална обработваема земя си е идиотщина. Ама е по лесно нали.
  Пък ветрогенераторие естествено се разполагат на места с вятър, т.е. по крайбрежието и по планините. Пък там каква сеч е просто....
  До всяка перка път.

 • 7
  abadobata avatar :-?
  Distributed

  В Германия тока произведен на покрива струва два пъти по-малко от тока купен от мрежата.

  Скоро (около 2015-2016) дори и в България тока от покрива ще е по-евтин от тока от мрежата.

  Тогава, дори и без преференции, всички масово и навсякъде ще започнат да си тапицират покривите с фотоволтаици, които ЩЕ продължават и продължават да поевтиняват.

  Това ЩЕ стане. Никой няма да пита, да иска разрешение или да чака държавни стратегии.

  Съответно всяка държавна стратегия, която не го отчита този процес, е за кошчето.

 • 8
  zae10366921 avatar :-|
  zae10366921

  ВЕИ мафията в енегетиката

  Валентин Златев и "Лукойл Енерджи" с годишни приходи от 17 - 18 млн. лева от ВЕИ.

  Иво Прокопиев чиито фирми имат годишни приходи от 9.4 млн. лева от ВЕИ. Компаниите, в които участва Николай Вълканов реализират годишни приходи също от 9.4 млн. лева от ВЕИ.

  Цветелина Бориславова, с годишни приходи от 9.1 млн. лева.

  Тодор Начев, общински съветник на ГЕРБ от Сливен, получава 7.6 млн. лв. на година от ВЕИ.

  Компании с участието на Владимир Аличков, пряко свързан с Евелина Василева, която е зам.-министър в МОСВ, взимат 6.7 млн. лева на година от ВЕИ.

  А дружества на Светослав Донев, пряко свързан с Румяна Желева, получават годишно 4.6 млн. лева

  За регулаторния период 1 юли 2011 г. - 30 юни 2012 г. За въпросните 12 месеца са били пуснати в действие соларни паркове с обща мощност от 265 мегавата. Това ще доведе до увеличение на разходите за ток на българските потребители с около 300 милиона лева годишно и с 6 млрд. лева за целия срок на действие на централите.

 • 9
  cerro_torre avatar :-(
  cerro_torre

  Проблема с цената на тока не е във ВЕИ или конвенционалните централи. Проблема е защо 100 евро ток събарят семейния бюджет на мнозинството от домакинствата, нека да си го кажем в очите и да помислим над това...
  Проблема е във всички нас, които само можем да мрънкаме и да се обвиняваме едни други, а не се хванем всички заедно да си стегнем държавата и да си оправим доходите...
  Цяла Европа върви към ВЕИ, конвенционалните горива са изчерпаеми и ни правят зависими от други държави, а и да имахме такива с "управлението" на държавата в годините след прехода пак норамлните хора нямаше да го усетят... всичко това го позволяваме ние и колкото по - скоро се вземем в ръце, толкова по - скоро имаме шанс да изплуваме, но само ако сме всички заедно...

 • 10
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Бъдещето е:

  1. Енергийна ефективност
  2. Фотосоларни сградно интегрирани покривни системи.
  3. Системи за акумулиране на произведената при консуматора фотосоларна енергия.
  4. Постепенно спиране на всички ТЕЦ, АЕЦ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал