Важни истини за медицинската апаратура
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Важни истини за медицинската апаратура

Важни истини за медицинската апаратура

Съвременна техника позволява на лекарите да поставят най-точната диагноза

Мара Георгиева
7226 прочитания

© Асен Тонев


Тази статия е част от специалното издание "Здраве" на "Капитал Daily". Всички статии от него можете да намерите на www.capital.bg/zdrave.

Рентген, скенер, ангиограф... Днешната медицина разполага с различна и модерна апаратура, която помага на лекарите за бърза и качествена диагностика на заболяванията.

Има много митове и страхове дори за най-популярните апарати и медицински изследвания и те са основателни, тъй като въпреки големите инвестиции през последните години България все още е сред страните с най-старата апаратура в ЕС. Антики на по 25-30 години продължават да облъчват пациентите, при положение че животът на съвременните апарати е по 7-10 години. Болни са получавали изгаряния от некачествена апаратура. Част от техниката изглежда пред разпадане, докато работи. Затова изненадата при срещата със съвременните апарати все още не може да отмие страха от изследването и от мисълта дали те наистина не облъчват и процедурата е безвредна.

В същото време техниката става все по-прецизна и безопасна, а възможностите на апаратите да изследват подробно и бързо човешкото тяло се увеличават непрекъснато. Точно сферата на медицинската апаратура е една от най-видимите визитни картички на иновациите в инженерната и медицинската наука благодарение на огромните инвестиции на компаниите производителки.

Голяма част от последното поколение апарати вече са достижение и на българската медицина благодарение на инвестициите на болниците и медицински центрове в апаратура. През миналата година започна и първият етап на обновяване на апаратурата в държавните болници със средства от европейските фондове.

Точната диагноза е в основата на правилното лечение и затова лекарите специалисти, които разчитат образите, смятат, че пациентите трябва да знаят повече за техниката, да се интересуват подробно как ще бъде извършено изследването и да се подготвят за него, когато е необходимо.  

Най-общо образните методи се разделят на рентгенови, компютърно томографски (скенер), магнитнорезонансни и ултразвукови, обясняват експертите.

Рентген

Рентгеновите изследвания са своеобразни доайени в медицината. Веднага след откриването на рентгеновите лъчи през 1895 г. от Вилхелм Рьонтген те започват да се използват, за да се визуализира вътрешността на човешкото тяло. "Няма друга дисциплина в медицината, която е наречена на своя откривател", припомня д-р Александра Перчева, специалист по образна диагностика. КЪДЕ?

Степента на поглъщане на рентгеновите лъчи е различна за различните органи и тъкани в тялото: например костите и други образувания, съдържащи калций, ги поглъщат по-силно от меките тъкани. Изчислено е, че рентгеновите изследвания на белите дробове, черепа или костите на крайниците създават риск за фатално заболяване при един на милион изследвани пациенти, обясняват специалисти. Децата са два пъти по-чувствителни към облъчването с йонизираща радиация в сравнение с възрастните. Бременните задължително трябва да предупредят лекаря, в случай че им се налага да правят рентгенова снимка, съветват експертите.

Ангиограф

Ангиографията е контрастно рентгеново изследване на аортата и нейните разклонения. С него се извършва последователна поредица от снимки, които позволяват да се прецени състоянието на кръвния поток в големите артерии и вените. Ангиографията се използва за опознаването на кръвоносните съдове в различни части на тялото - мозъка, сърцето, бъбреците, крайниците, обясняват специалистите. Така се установява наличието на дефекти в съдовете – плаки, тромбоза, аневризми, деформация на съдовете и др.

Времетраенето на изследването е различно и зависи от сложността на процедурата. Дозата облъчване, получена от едно ангиографско изследване, приблизително се равнява на получената доза от естествения радиационен фон за период от шест години, посочват експертите.

При това изследване е възможно кръвонасядане в областта на въвеждането на катетъра, инфектиране, алергична реакция към контрастното вещество, разкъсване на кръвоносен съд, тромбообразуване. Преди провеждането му се налага спиране на някои медикаменти, контролиращи кръвосъсирването, проследяване на придружаващи заболявания (диабет, бъбрeци и др.), оценка на алергично състояние. Няколко часа преди изследването се прекратяват храненето и приемът на течности.

Скенер – компютърен томограф

Казано най-популярно, компютър-томографското изследване не боли. Цялата процедура отнема около десетина минути. Скенерът също се основава на рентгеновите лъчи и се използва при диагностициране на травми, тумори, кисти, инфекции, дегенеративни заболявания на опорно-двигателната система, определяне на костна плътност при остеопороза и др., обясняват лекари.

Най-съвременният метод в областта на компютър-томографските изследвания е мултидетекторната компютърна томография (MDCT), наричана още мултислайсова. Тази нова методика дава възможност за пълно трипространствено (3D) изобразяване на тъканите и органите. Така докторът може много по-добре да разпознае патологичните процеси, ако има такива. MDCT позволява визуализиране и на движещи се органи, като сърцето например, на кръвоносни съдове, на вътрешни травми. Понякога за по-ясен образ венозно се въвежда контрастна материя.

Облъчването е минимално, като при най-новите технологични постижения може да се намали средно с 50%. Рискът от злокачествено образувание от прекомерна употреба на този вид източник на лъчение е много нисък. Съществува риск обаче при бременност, при кърмене и за малки деца. Понякога възникват алергични реакции при контрастното изследване.

Лекарите съветват по време на скенирането пациентите да свалят металните аксесоари, накити, зъбни протези. Когато се налага използването на контраст, може да се наложи спиране на храната и течностите преди изследването. Предварително се прави оценка на алергичния статус и се оценява рискът при бременност.

Ядрено-магнитен резонанс

Ядрено-магнитният резонанс осигурява изключително детайлни изображения на тялото, които не могат да се получат чрез други образни изследвания. Става въпрос за техника, която използва магнитно поле, радиовълни и компютър, за да пресъздаде дву- и триизмерни изображения. Тя се прилага основно като допълнение към компютърната томография, тъй като е особено чувствителна към меките тъкани, каквито са мозъкът и нервите например.

За разлика от рентгеновите лъчи при ядрено-магнитния резонанс не се използва йонизираща радиация. Затова този метод се смята за безвреден и се използва масово.

"Пациентите нямат основания за страх при провеждане на изследвания с ядрено-магнитен резонанс. Не са регистрирани вредности от употребата на този апарат. Той не е панацея, но има своето място в съвременната медицина, защото е толкова прецизен, че няма как да има пропуск в информацията", коментира д-р Даниела Антонова, специалист по образна диагностика И ТЯ КЪДЕ?. И посочва, че ядрено-магнитният резонанс е особено полезен за диагностика при изследване на мозъка, на гръбначния стълб, на ставите... "Единствено за белите дробове не е много приложим, защото те съдържат въздух, а ядрено-магнитният резонанс е най-подходящ за процеси и органи, в които има вода. За белите дробове се препоръчва изследване с компютърен томограф", обобщава д-р Даниела Антонова.

"Важно е пациентите да нямат метали в тялото си", обяснява д-р Антонова. "От 1995 г. обаче всичко, което се поставя в зъбите, в костите или по време на операция - например клипсове, се изработва от специални сплави, които са съвместими с изследването. Но пациентът не трябва да има пейсмейкър", дава примери д-р Антонова.

Продължителността на изследването трае от 8-9 минути до 20 минути в зависимост от апарата.

"При изследване на органите в малкия таз се налага 12-часова предварителна подготовка – пие се контрастно вещество с вода, което помага на лекаря да отграничи стомашно-чревния тракт", коментира д-р Антонова.

Мамограф

"Златен стандарт за ранна диагностика на рака на млечната жлеза е само и единствено мамографията", категорична е д-р Александра Перчева, специалист по образна диагностика.

Предимствата на мамографа са високата му разделителна способност, позволяваща да се визуализират малки патологични находки, както и по-ниската доза рентгеново лъчение.

"Изследването трябва да се прави задължително с мамограф с високо качество. В противен случай съществува риск за пропускане на данни, необходими за диагнозата, както и опасност от по-голямо облъчване, повече болка за пациента, неудобство за персонала, отсъствие на възможност да се прави телемедицина", коментира д-р Перчева.

И обяснява, че телемедицината позволява създаване на дигитален образ, който може да бъде предаван в мрежи. "Пациентът може да бъде диагностициран във всеки край на света, консултантите също могат да бъдат в различни точки на света, да видят мамографското изследване и да се произнесат за последващите действия", казва д-р Перчева.

Тя препоръчва мамографията да бъде назначена от квалифициран лекар. "Кожата на пациентката трябва да бъде чиста, върху нея да не са поставяни козметични продукти, защото образът от изследването е толкова качествен, че може да бъдат отразени и следите от козметика", съветва д-р Александра Перчева.

Ехограф/Ултразвук

Това е безвреден метод за диагностициране на множество заболявания с помощта на специален апарат, който използва свойството на ултразвуковите вълни да се отразяват от различните по плътност тъкани на човешкото тяло по различен начин.

Ехографията се прилага в гинекологията, кардиологията, съдовата хирургия, гастроентерологията, ендокринологията и др. специалности. Много често бременните жени се притесняват дали има облъчване. То е нулево.

Лекарите съветват да не се приема храна поне осем часа преди извършване на изследване на коремни органи, защото така те се визуализират по-ясно. При изследване на органи в малкия таз обаче е добре ехографията да става при пълен пикочен мехур, отново заради по-добрата видимост, и затова специалистите съветват пациентите да пият повече течности поне един час преди изследването.

Тази статия е част от специалното издание "Здраве" на "Капитал Daily". Всички статии от него можете да намерите на www.capital.bg/zdrave.

Рентген, скенер, ангиограф... Днешната медицина разполага с различна и модерна апаратура, която помага на лекарите за бърза и качествена диагностика на заболяванията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK