Очаквания за добра зърнена реколта в ЕС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Очаквания за добра зърнена реколта в ЕС

Очаквания за добра зърнена реколта в ЕС

В България прогнозите са за сходен с миналата година добив на пшеница

Деница Ватева
5367 прочитания

© Капитал


Производството на зърнени култури в Европейския съюз през тази година ще бъде доста над продукцията от миналото лято, както и над средните нива за последните пет години. Това се случва въпреки необичайно продължителната зима и сериозните проблеми с обилните валежи през пролетта. Количествата от всички култури, с изключение на рапицата, ще бъдат по-високи от миналата година, като увеличението се очаква да бъде между 2% и 16%. Това сочат данни, публикувани от ЕК. Те са на база прогнози и анализ на състоянието на посевите, изготвен от звена на комисията и работещия изследователски център. Засега няма притеснения и за реколтата в България, като жътвата е стартирала във всички региони на страната.

Над 5% ръст

Данните от доклада на ЕК сочат, че през тази година държавите производителки в ЕС ще се радват на добра реколта. Добивите от зърнени култури ще бъдат с над 5% повече от 2012 г. и над средното ниво за последните пет години. Въпреки че през годината имаше сериозни климатични промени като необичайно продължителната зима в някои райони и поройни дъждове през пролетта в други, общото производство ще бъде добро. Причината е, че по-високите добиви в области като Иберийския полуостров например са успели да компенсират намалението вследствие на климатични причини в други региони.

Очакванията в доклада са, че средното производство на пшеница в ЕС ще бъде 550 кг от дка, което е увеличение от малко над 2% спрямо миналата година, или общо около 138 млн. тона. При ечемика се очаква ръст от 6.3% до средно 470 кг от дка, а при царевицата за зърно - 16.3% до 710 кг от дка, показват данните. Увеличението на царевицата с толкова голям процент не е изненадващо на фона на миналогодишната суша в някои райони на Европа и поройните дъждове в други, които стопиха реколтата до едно от най-ниските нива за последните 6-7 години.

Подобна е и ситуацията при слънчогледа, където през 2012 г. много държави регистрираха лоши добиви, но сега се очаква значително подобрение. Данните от доклада показват, че през тази година средните добиви са 190 кг от дка, което е увеличение от около 14% спрямо миналата година. Всъщност данните от обследването в момента показват, че единствено ще има намаление при производството на рапица. Тази култура не е застъпена във всички държави в ЕС, а отделно има и цялостно намаление на площите с нея, включително и в България.

Заради по-слабото производство в някои ключови за културата държави, където обаче е имало проблеми с времето през тази година, се очаква средният добив от рапица да достигне 300 кг от дка. Това означава, че спрямо миналата година ще бъде регистриран спад от 4.1 на сто.

Общо добри очаквания и в България

И според доклада, и според информация от българските производители засега данните за количеството и качеството на реколтата от зърно са оптимистични. Очакванията са да бъдат произведени малко над 4 млн. тона пшеница през тази година, което е сходно с 2012 г. Макар и да е сравнително рано за прогнози, на този етап няма сериозни притеснения и за реколтите от слънчоглед и царевица. При всички случаи бизнесът очаква ръст при тях на фона на тежката 2012 г., когато заради горещините и силно амортизираната напоителна инфраструктура, добивите бяха силно намалени.

Към този момент данните на производителите показват, че жътвата на зърно е стартирала във всички региони и протича с нормален темп. В някои райони фермерите имат проблем със силните валежи, които затрудняват прибирането на реколтата и водят до известно понижение на качеството.

Натиск върху цените

Добрата реколта във всички страни, които са основни производители на житни култури, оказва натиск върху цените на международните пазари, като от началото на годината се отбелязва намаление. Очакванията са за пръв път от около 5 години насам производството на зърно в световен мащаб да бъде повече от потреблението, макар и с малко. Световният съвет по зърно очаква реколта от 695.9 млн. тона, а потреблението - 694 млн. тона. Освен очакваната добра реколта в ЕС основните държави от Черноморския басейн - Русия и Украйна, които са преки конкуренти на българския бизнес, също са оптимисти за тази година.

Очакванията са износът на зърно от двете държави да достигне над 30 млн. тона. По данни на български търговци средните цени на пшеницата в момента са около 320 - 330 лв., при около 350 - 360 лв. за миналата година.


2 коментара
 • 1
  stg avatar :-|
  stg

  едва ли добра реколта в ЕС е добра новина за нашите производители

 • 2
  balyk avatar :-P
  batak

  До коментар [#1] от "stg":

  Те за нашите производители новините от друго място(малко на изток от Шумен)ги определят дали са добри или лоши


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK