Българското розово масло кандидатства за защитено наименование в ЕС

Процедурата е в начален етап, целта е да се избегнат фалшификации на местния продукт

Производителите трябва да докажат, че качествата на българското розово масло зависят от условията в Розовата долина
Производителите трябва да докажат, че качествата на българското розово масло зависят от условията в Розовата долина    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Производителите трябва да докажат, че качествата на българското розово масло зависят от условията в Розовата долина
Производителите трябва да докажат, че качествата на българското розово масло зависят от условията в Розовата долина    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Производители на рози и розово масло в районите на Казанлък и Карлово са поискали българското розово масло да се впише в европейския регистър на защитените наименования. Процедурата е още в начален етап, като в момента документацията е публикувана за обсъждане и евентуални възражения в България. Ако няма такива, тя ще се изпрати в Брюксел, където следват нови процедури по обсъждане и подаване на възражения, след което предстои и официалното вписване. Искането на българските производители е за защитено наименование с географско указание, като целта е да се ограничи възможността за фалшификации на българското розово масло.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал