Износът отново е вдигнал продажбите на "Булгартабак"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Износът отново е вдигнал продажбите на "Булгартабак"

Износът отново е вдигнал продажбите на "Булгартабак"

От холдинга отчитат ръст на контрабандата, което е и причина приходите му от българския пазар да намалеят

Весела Николаева
7132 прочитания

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


От българския холдинг се оплакват от "ценова война" от страна на чуждестранните производители.

Външните пазари продължават да са причина за увеличението на приходите на "Булгартабак холдинг". Това показва консолидираният отчет на дружеството за деветте месеца на годината. Оборотът от продажби на групата е нараснал със 7% на годишна база до над 400 млн. лв. и според допълнителните бележки към отчета това се дължи на експорта. На вътрешния пазар продажбите са намалели с 3.2% на годишна база, а пазарният дял на марките на "Булгартабак" е спаднал с 0.2 пункта, като компанията не дава информация колко е точно.

В консолидирания отчет влизат данните на дъщерните компании на холдинга, основните от които са цигарените "Благоевград БТ", "София БТ" и тютюнопреработвателната "Плевен БТ", както и новопридобитата "Фабрика Дувана" в Босна. На 17 септември "Благоевград БТ" придоби контрол върху "Фабрика Дувана" в босненския град Баня Лука, като в края на септември делът му е 70.6%.

За разлика от вътрешния пазар обемът на износа е нараснал с 29% в сравнение с деветте месеца година по-рано, но няма данни към кои точно държави експортът е нараснал. При общите приходи увеличението е по-малко, отколкото при оборота, като в тях влизат и финансови постъпления, както и разлики от промени на валутни курсове.

Българска контрабанда

В доклада си от ръководството отбелязват, че според проучвания легалният пазар на цигари в България към третото тримесечие като цяло се е свил с 4.7% спрямо същия период на 2012 г. В него не е посочено коя е "независимата маркетингова агенция", на чиито данни "Булгартабак" се позовава. В края на миналата седмица по поръчка на няколко цигарени компании, обединени в инициатива "Срещу незаконната търговия с цигари", бяха оповестени данни, според които до май тази година делът на нелегалните изделия е нараснал на 18.8% - с 3.5 пункта ръст за година. В инициативата срещу контрабандата влиза и "Булгартабак" заедно с "Бритиш американ табако", "Джапан табако интернешънъл", "Импириъл табако" и "Филип Морис".

От българския холдинг се оплакват от "ценова война" от страна на чуждестранните производители, които поддържат цените на част от продуктите си по-ниски в България, отколкото в други държави. Освен това тези марки са подкрепени с мащабни реклами, а цените на някои цигари от високия ценови клас са били свалени, добавят от "Булгартабак". В доклада не се посочва кои компании правят "ценова война" и с кои чужди пазари се прави сравнение за цените. От ръководството отбелязват намаляващото потребление, което кара много търговци да зареждат по-ограничен асортимент, както и фалити на много малки обекти.

На Lafka

"Булгартабак" има верига магазини и будки за продажба на тютюневи изделия, пакетирани храни и напитки – те са под шапката на "Табак маркет", дружество на холдинга и на дъщерната му "Благоевград БТ". Отскоро агресивно се развива и откриването на будки за продажби на цигари и вестници на дружеството под марката Lafka, която освен в София дава заявка да навлезе сериозно и в по-големите градове.

"Булгартабак" беше приватизиран преди малко повече от две години и официално стана собственост на VTB Capital, инвестиционно поделение на руската Внешторгбанк. Неофициално зад собствеността на холдинга стоят банкерът Цветан Василев, основен акционер в Корпоративна търговска банка и депутатът от ДПС Делян Пеевски. Дружествата на "Булгартабак" имат няколко банкови гаранции, всички в полза на Агенция "Митници" – най-големите са по 30 млн. лв. на "Благоевград БТ" и "София БТ" - и двете от Корпоративна търговска банка". Третата е за 3 млн. лв. на "Плевен БТ" от "Юробанк И Еф Джи".

От холдинга са заложили две дългосрочни цели – запазване на "лидерски пазарен дял" в България и увеличение на износа. В анализ на условията, в които се очаква да работят дружествата до 2015 г., се посочват законодателни промени за акцизните стоки, законът за ограничаване на тютюнопушенето, както и прилагането на антикризисни мерки от правителството. Няколко са проблемните области, очертани от ръководството – продължаващата криза и свитото потребление, силната конкуренция, продажби на нелегални цигари без акциз. От компанията прогнозират, че цените на основните им материали ще нараснат, а оптимизъм им вдъхват и очакванията за излизане от рецесия на глобалната икономика.

 
Загубата на "НУРТС България" се повишава

Компанията "НУРТС България", която държи част от лицензите за цифров телевизионен ефир, е увеличила силно загубата си за деветмесечието при растящи приходи, показва консолидираният й отчет. Дружеството се контролира от собственика на КТБ Цветан Василев. Към края на септември загубата му е 6.86 млн. лв. при 445 хил. лв. година по-рано. Тя се дължи на силно увеличение в разходите основно за материали, външни услуги и заплати, има и ефект от увеличени амортизации. Общо разходите на компанията са нараснали с 23% до 48.5 млн. лв., а приходите са се увеличили с близо 7% до 41.6 млн. лв. По-голяма част от тях са от продажби на услуги.
От българския холдинг се оплакват от "ценова война" от страна на чуждестранните производители.

Външните пазари продължават да са причина за увеличението на приходите на "Булгартабак холдинг". Това показва консолидираният отчет на дружеството за деветте месеца на годината. Оборотът от продажби на групата е нараснал със 7% на годишна база до над 400 млн. лв. и според допълнителните бележки към отчета това се дължи на експорта. На вътрешния пазар продажбите са намалели с 3.2% на годишна база, а пазарният дял на марките на "Булгартабак" е спаднал с 0.2 пункта, като компанията не дава информация колко е точно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  k_ avatar :-|
  k_

  Износът по документи се е вдигнал на пазара в Косово и Босна, а си ги изпушваме в София. Контрабандния пазар я залят с Евата на Булгартабак с надписи на албански и сръбски.
  Доставките - директно от складовете на Булгартабак.
  Айде сега Чобанов, ако му е мил живота, да прати проверка в склада на руснаците.

 • 2
  rage_against avatar :-?
  Rage Against

  Торбалан Пеевски плаче от контрабанда???

  дали това не е прелюдия към закон за продажба на цигари само от няколко лицензирани вериги за цигари? напр. Лафка?

 • 3
  dimitar_stoyanov avatar :-|
  DS

  Евала на холдинга..

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Браво на холдинга, умее ги работите....
  Сеге е редно и правителството да свали акциза на цигарите за да намалее контрабандата и нещата ще се уредят на шест....

 • 5
  fifo_788 avatar :-|
  Фифо

  "Външните пазари продължават да са причина за увеличението на приходите на "Булгартабак холдинг". Това показва консолидираният отчет на дружеството за деветте месеца на годината. Оборотът от продажби на групата е нараснал със 7% на годишна база до над 400 млн. лв. и според допълнителните бележки към отчета това се дължи на експорта."
  И какво, това някаква лоша новина ли трябва да е? :) А да, понеже е Булгартабак няма да се радваме, че тия приходи и данъци от тях постъпват в нашата хазна.
  Много ми е смешно, като започенете да казвате, официално и неофициално (без никакви факти), кой къде седял и какво правел. Ами защо не кажете по казуса за ВЕИ парковете в момента, кой е един от играчите на този пазар, и един от виновниците за това, колко е висока цената на тока в момента? Един от виновниците, заради, които започнага февруарските протести? Подсказка - Алфа финанс Холдинг....неофициално де ;)
  И какво общо има това в карето в новината за износа на тютюневи изделия? Или просто защото трябва да се спомене едно име и една банка се слага, ей така - наслуки..пф вече не знам защо ви чета, честно.

 • 6
  kalina_v avatar :-|
  kalina_v

  Всички много добре знаем кой покровителства контрабандата на цигари у нас до скоро и то на най-високо ниво - Буда и Цвъки, това си бе публична тайна. А до колко Булгатабак са се облагодетелствали от това и имат пръст в контрабандата се съмнявам - повечето контрабанди цигари са сръбски и македонски, а с разпространението им се занимават разни ромски кланове. Да не говорим за качеството на тези цигари, които съдържат какви ли не боклуци и са силно токсични. Това си е удар срещу родния тютюнев бизнес и държавата, която прибира по-малко пари от акцизи.

 • 7
  bancho_1949 avatar :-|
  bancho_1949

  Контрабандата на цигари въобще не намаля, а даже се увеличава. Причината е проста - по са евтини, а хората нямат пари и избират евтиното. Всички други причини са си чисти голословия.

 • 8
  thetheacher avatar :-|
  The.Teacher

  "На вътрешния пазар продажбите са намалели с 3.2% на годишна база, а пазарният дял на марките на "Булгартабак" е спаднал с 0.2 пункта, като компанията не дава информация колко е точно."

  Не е коректно спрямо читателите да се цитират постоянно някакви "сводки" и "справки" на заинтересовани компании, техни конкуренти, неверни и непрофесионални данни от държавни структури като НСИ, ДКСБТ, МЗХ и т.н. Всяко сериозни издание би ползвало данни от независим, доказано професионален, източник и съответно би си платило за това. Такава компания у нас е Нилсен.
  Да се преписват дословно данни от държавните структури или заинтересовани частни такива, безкритично и без кръстосана проверка е некоректно. За съжаление и последните останали сравнително професионални медии се плъзгат по плоскостта на т.нар. "модерна търговия". Т.е. вместо да се продават места на щандове и стелажи за банани и тоалетна хартия, се продава място във вестници и медии, като се продават и целеви бази данни с "аудитория" и "читатели", а качеството на материала е без значения, щом се плаща. Искам да попитам - това журналистика ли е според вас или "модерна търговия" с доверието на читателите?

 • 9
  petar.ognjnov avatar :-|
  petar.ognjnov

  Браво, знаят как да работят.

 • 10
  nikolov_k avatar :-|
  Краси

  Бойкот на цигарите на олигопола, който опитва да контролира медии и политици.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Надпревара за складове

Надпревара за складове

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.