Износът не е причина за липса на лекарства

Според проучване причините за дефицит са регулаторни проблеми

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Паралелният износ не е причина за липсата на медикаменти в България, показват данните от проучване на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства. Асоциацията обединява фирмите, които купуват лекарства на ниски цени в България и ги препродават на по-високи в западноевропейските страни, тъй като страната е с най-ниски цени в Европейския съюз (ЕС). Анкетата е направена в болниците, като извадката покрива 80% от пазара на продукти за клиниките.

Данните сочат, че при 67% от болниците въобще няма липса или недостиг на медикаменти, коментира в съобщение до медиите Лора Начкова от асоциацията за паралелна търговия. В клиниките, в които има недостиг на лекарства, става въпрос за единични медикаменти и причините са регулаторни проблеми по регистрацията на продукта и разрешението за продажба в България, а другата причина е липса на внос за България от съответната фармацевтична компания.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658
  • + 1

  Свободно движение на хора,пътища,автомобили и др. стоки , не ни поставя в добри условия.Освен когато се купува за 2 лева ,а се продава за 20 . Когато трябва да се преглежда в България пациент ,напр. с Френско Здравно Осигуряване, защо ще го таксуваме като българския ЗЗОЛ... 1 БГ ЛЕВ и 50 БГ СТОТИНКИ . Във Франция за тази сума едва ли ще му кажат "Коман сава ? " Този въпрос никой не го поставя ...

  Нередност?
 • 2
  amoravis avatar :-|
  Amoravis
  • + 3

  "Паралелният износ не е причина за липсата на медикаменти в България, показват данните от проучване на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства." напомня ми на една шега на George Carlin:"and now a statement from the National Pancake Association: Fuck waffles!" Приятен ден на всички

  Нередност?
 • 3
  petkovww avatar :-P
  petkovww

  @ оих
  Не е ясно какво точно искате.

  Нередност?
 • 4
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  До [#3] от "petkovww": " @ оих Не е ясно какво точно искате. "
  Ако това е отправено към мен, ще Ви кажа :
  Проблем е ,че : напр. Фр. гражданин, пенсионер ,идва да живее в Бг .
  Това е описано по ДЕЙСТВИТЕЛЕН СЛУЧАЙ ! Влиза в системата на НЗОК с Френско Здравно осигуряване . Ползва всички права на БГ ЗЗОЛ . /задължително здр. осиг. лице/ . Вкл. направления към специалисти ,изследвания и др.
  Аз, като ОПЛ го преглеждам и лекувам напр. през м. Февруари 4 пъти по повод на грип .През месеца и като спецификации за да ми платят един Бг лев,50 Бг ст,инки , разпечатвам и изписвам поне 10 листа ,вкл. отделна фактура за тези 1, 50 Бг лв. НЗОК дава на банката 1-2 лв за превода на този 1,50 Бг лв. От тях трябва да дам поне 50 ст,ки за данъци и осигуровки. Има ли грешка, отиване обратно до кабинета ми и до РЗОК ми струва поне три Бг лв. И какво остава от цялата работа- някоя ст,инка.
  За какво такива като теб са давали парите си да ме учите...
  То БГ Лекарят и без друго е само длъжен . Ако ми остават пари за заплата, то е от Вашите пари.
  А колко внасят като Здравно Осигуряване Българите във Франция ? .....
  От Чужденци в България ,печелят фирмите с имоти и това,че може би харчат малко повече,но като живеят на село, ... не ,нам.
  Аз даже съм поискал от НОЗК да се откажа от тези пари 1 ,50 БГ ЛВ .
  Не можело .Ако искате ,ще Ви изпратя копие на отговора.
  И понеже съм критикувал пишещата тези редове, Десислава Николова , моля я да има предвид и нас . ...
  От Кулата на "Капитал " се пише едно, др. е да слезеш на нашето ниво .
  Европейците си извоюваха свободно движение на ..., равни права с нас, които обаче са повече техни, а нашите равни права къде са ...
  Аз защо казвам ,"Когато говорим за Глобализация ,искам аз да съм Глобализаторът".

  Нередност?
Нов коментар