Как кафето, чаят, какаото и захарта стигнаха до стоковите борси
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как кафето, чаят, какаото и захарта стигнаха до стоковите борси

Как кафето, чаят, какаото и захарта стигнаха до стоковите борси

Някога предмет на лукса, днес ароматните напитки са достъпно удоволствие, което е по вкуса на инвеститорите

Гергана Михайлова
9998 прочитания

© FREDY BUILES


В света на инвеститорите кафето не е просто напитка, с която започва денят. То е задължителен актив в портфейла, който изисква от тях да знаят какво се случва с реколтата в Бразилия и дали не тлеят някъде конфликти, които биха затруднили доставките. Ароматните зърна на екзотичното растение, което вирее в двайсетина държави, днес са втората най-търгувана борсова стока след петрола. Причината за това е стабилно потребление, стимулирано от достъпната му цена и от културния ритуал, изграден около пиенето на напитката по света. Според маркетинговите статистики ежедневно се изпиват по 2.25 млрд. чаши кафе, което е достатъчно основание за инвеститорите да го забележат. По подобни причини в полезрението им попадат още какаото и захарта, а ако се предлагаше с фючърси на големите борси, сигурно и чаят би ги заинтригувал.

И замириса на кафе

Много може да се разкаже по графиката, проследяваща борсовите котировки на кафето през последните 12 месеца. В момента цената му се покачва, възстановявайки загубите от миналата година и завръщайки се към нивата от 2012 г., когато един тон от него струваше над 3300 долара за премиум сорта арабика. Причина за това е сушата, засегнала реколтата в Бразилия, която е най-големият производител. Това даде основание на анализаторите да понижат прогнозите си за добивите през тази година, което може да доведе до несъответствие между търсенето и предлагането на пазара с около 390 хил. тона. През миналата година производителите извадиха по-големи количества, отколкото търговците можеха да поемат, и това натежа върху цените.

Добрата новина за почитателите на кафе, притеснени от перспективата то да поскъпва през тази година, е, че проблемите на Бразилия могат да се компенсират от другите по-малки производители като Виетнам, Индонезия и Колумбия. Те залагат предимно на евтиния сорт кафе робуста, който се търгува основно на борсата в Лондон. Там котировките в момента се движат около 2245 долара за тон.

В България основно се внася индонезийска и виетнамска робуста, а арабиката се ползва рядко, основно за допълнително овкусяване. Не само цената е причина за доминацията на по-горчивия сорт кафе, но и възпитания у потребителите вкус от първата голяма фабрика за кафе в страната, наложила бленда "Нова Бразилия". През последните години обаче тенденцията е у потребителите да се култивират по-изтънчени вкусове. Дистрибутори на кафе разказват за десетки малки пекарни, особено в провинцията, които бързо се специализират в този нов бизнес. Те предлагат прясно изпечено кафе, работят с малки партиди за бутикови кафетерии и разработват собствени миксове.

Чаена партия

Засега чаят не е конкуренция на кафето в България, още повече че у нас се предпочитат билковите отвари. По света обаче на него се гледа с особен интерес, тъй като според статистиката ежедневно се изпиват по 3 млрд. чаши от него. Най-големите почитатели на черен чай живеят в Индия, Пакистан, Египет, Иран, Ирак, а търсенето на зелен чай е най-силно в Китай, където напитката се пие не само за удоволствие, но и покрай церемониални ритуали. Топ производители са Кения, Шри Ланка, Индия, Китай, Виетнам и Уганда. Каква ще бъде световната цена на чая се определя в кенийския град Момбаса, където купувачите наддават на аукциони. В края на февруари средната цена е 2250 долара за тон. Седем световни компании са най-активни на този пазар и изкупуват около 90% от продукцията. Сред тях е Unilever, който произвежда бранда Lipton. През последните години цените на чая са ниски и основната причина за това са високите добиви. Това е причината фермерите да се пренасочват към други култури, които биха им осигурили по-големи приходи. Така например между 2005 и 2010 г. в Индонезия са били изкоренени 13 хил. хектара чаени плантации. В Шри Ланка вместо чай се специализират в отглеждането на кашу.

Някои го предпочитат подсладено

Не само защото е естествен подсладител на кафето и чая, захарта също попада в топ 10 на най-търгуваните борсови стоки. "Бялото злато", както са я наричали в Европа след пренасянето й от Индия през XIV век, е сред горещите активи в портфейлите на спекулантите. Причината е, че цената й е динамична и върху котировките влияние може да окаже дори движението при петрола. За разлика от кафето и чая, които са капризни култури и изискват специален климат, захарта се произвежда в много повече държави по света. Тя е и най-субсидираната селскостопанска култура, което поражда търговски конфликти между държавите. Над 120 страни разполагат с фабрики за рафиниране. Годишно в тях се произвеждат около 160 млн. тона захар, като 75% от подсладителя се добиват от захарна тръстика, а следващата по значение суровина е захарно цвекло. Най-големите производители са Бразилия, Индия и страните от Европейския съюз, в които местното потребление достига до около 70% от добивите. Останалите 30% се предлагат на борсите, където суровината се търси не само за нуждите на хранително-вкусовата промишленост. Захарта е основен ресурс в производството на алкохол. Освен това тя лесно се преработва до етанол, който се влага в моторните горива. Това е причината, поради която през 2008 г. цената на захарта на борсите скочи с повече от 20% - тогава бе поскъпнал петролът и това стимулира търсенето на етанол.

В България има шест фабрики за преработка на захар, които имат обща европейска квота за производството до 250 хил. тона годишно, но работят много под нея заради дъмпинговия внос. Според специалисти в бранша местното потреблението е на около 190 хил. тона годишно. В момента цената на борсата в Лондон е около 477 долара за тон рафинирана захар, а суровата захар, търгувана на борсата в Ню Йорк, се предлага на цени от 392 долара за тон. Цената на дребно в магазините в България е около 1.52 лв. за килограм.

Възходът на какаото

Говорейки за кафето и чая като нещо повече от популярни напитки, а именно възможност за инвестиции, не може да се пропусне и какаото, което също е сред активно търгуваните борсови стоки. През последното десетилетие потреблението на какао е нараснало с 32% и през миналата година за пръв път надмина 4 млн. тона. Сред причините за това засилено търсене е отворилият се апетит у китайската средна класа за шоколадови изделия, за които какаото е основна суровина. В момента цената на какаото е над 3 хил. долара за тон, което според големите търговци е предпоставка за запазване на сегашните нива на производство. В края на миналата година американският гигант, специализиран в търговията със селскостопански стоки, Cargill Inc. придоби Archer Daniels Midland Co. (ADM). И двете дружества са водещи в търговията с какао и извличането на какаови продукти. Така от обединението им се роди компания, която е достатъчно голяма, за да се конкурира с базираната в Цюрих Barry Callebaut, която пък е световният лидер в производството на индустриални какаови продукти. След извършените придобивания Cargill и Barry Callebaut заедно слагат ръка на близо 50% от пазара на какао и какаови продукти в света. В техни владения са и най-големите предприятия, в които се извършва смилане на какаовите зърна, извличането на какаовото масло и производството на какао на прах и какаова маса. Консолидирането на бизнеса ще постави пред изпитание по-малките компании в този бранш, които ще бъдат принудени да понижават цените на продукцията си, за да останат конкурентни и да търсят възможности за обединение с други играчи в сектора.

Текстът е част от специалното издание "Кафе" на в. "Капитал".

В света на инвеститорите кафето не е просто напитка, с която започва денят. То е задължителен актив в портфейла, който изисква от тях да знаят какво се случва с реколтата в Бразилия и дали не тлеят някъде конфликти, които биха затруднили доставките. Ароматните зърна на екзотичното растение, което вирее в двайсетина държави, днес са втората най-търгувана борсова стока след петрола. Причината за това е стабилно потребление, стимулирано от достъпната му цена и от културния ритуал, изграден около пиенето на напитката по света. Според маркетинговите статистики ежедневно се изпиват по 2.25 млрд. чаши кафе, което е достатъчно основание за инвеститорите да го забележат. По подобни причини в полезрението им попадат още какаото и захарта, а ако се предлагаше с фючърси на големите борси, сигурно и чаят би ги заинтригувал.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    euronymous avatar :-|
    Euronymous

    Трудно се намира хубава кафява захар в България , основно е на оцветени бучки.
    До колкото ми е известно Нова Бразилия е собственост на Нестле.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK