Тревожно лято заради руските туристи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Тревожно лято заради руските туристи

По предварителни данни в Западна Европа и скандинавските страни резервациите вървят с миналогодишния темп

Тревожно лято заради руските туристи

На прага на сезона записванията от източните пазари са по-слаби

Деница Ватева
13529 прочитания

По предварителни данни в Западна Европа и скандинавските страни резервациите вървят с миналогодишния темп

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


Ранните записвания от Русия и Украйна вървят със спад от 10-12% по информация от туроператори.

Опасен спад на руския и украинския пазар отчитат туроператорите, които водят туристи по българското Черноморие, на прага на сезона. Причината естествено е политическата несигурност и обезценката на валутите им, което прави по-скъпи ваканциите в Европа. Тенденцията е важна, защото Русия е пазар №1 за летния сезон, а Украйна е сред топ шест на държавите в морската класация по посещения от чужбина.

Негативното очакване донякъде може да се преодолее от новите два туроператора, които от тази година продават пакети за България в Русия и Украйна. Но прогнозите са трудни, а напрежението в сектора - силно. Успокояващ е фактът, че по предварителни данни в Западна Европа и скандинавските страни записванията за България вървят с миналогодишния темп, а ръст може да се очаква на туристите от Полша и от някои други държави в Централна Европа.

Спад в Русия и Украйна

В началото на годината туристическият сектор получи добри новини от превърналия се в двигател на растежа руски пазар, който по официална статистика има 13.5% в общия брой чужденци, почиващи в България, т.е. оттам идват най-много туристи. Причината е, че два от най-големите руски туроператори - "Пегас туристик" и "Корал травел", съобщиха, че ще заработят на българския пазар. Компаниите започват програмите си до летищата в Бургас и Варна в края на май, като планираните туристи общо са около 150 хил. души от Русия и Украйна.

Същевременно обаче точно от тези държави дойдоха и най-тревожните новини заради кризата в Крим и неяснотите какво ще се случи оттук нататък. В резултат към момента големите туроператори отчитат спад и на двата пазара.

"Украинският пазар върви с голямо намаление на записванията, спад има и в Русия", коментира Галин Георгиев от "Солвекс". По думите му освен политическото напрежение в държавите и несигурността на хората от огромно значение е и фактът, че рублата се обезценява.

"Руският пазар определено е в ситуация на изчакване, хората са страшно стресирани от обезценката на рублата", коментира и Валентин Йосифов от TUI. По негови изчисления спрямо миналия сезон руската валута е поевтиняла с 25%, заради което и европейските държави, продаващи туристическите си пакети в евро, усещат негативен ефект. За една година украинската гривна се е обезценила спрямо еврото с 46%, а рублата - с 20%, показа справка на "Капитал Daily".

Официално никой туроператор не обявява какво е намалението при него, но в сектора най-често се говори за спад от 10-12%. С уточнението, че руските туристи по принцип резервират по-късно и положението не е фатално засега.

Ситуацията в Крим и валутният спад вече се отразяват и на записванията за детски и ученически туризъм, като към момента в този сегмент има спад от над 20% в планираните почивки по данни на туроператори.

Дали обаче идването на нови компании на пазара ще успее да компенсира спада в общите резервации до момента още е рано да се каже. Руските и украинските туристи резервират сравнително късно почивките си, което означава, че ситуацията може рязко да се промени. Фирмите от бранша обаче смятат, че ключов фактор за протичането на сезона ще има развръзката оттук нататък в Крим и икономическата ситуация, която в момента прави хората предпазливи. "Ако се стабилизират нещата, има някакъв шанс. Хората обаче трябва да почувстват увереност", коментира Георгиев.

<#text>

Добър темп в Западна Европа

Междувременно туроператорите отчитат сравнително добър темп на резервации в Западна Европа, макар и да не може да се очаква някакъв по-сериозен ръст. Данните на фирмите показват, че в Германия - също ключов пазар за туристическия бизнес, нивата на записванията вървят около миналогодишните, като при някои фирми има слабо увеличение или слабо намаление. Венцислав Танчев, който представлява компанията "Ал турс" в България, коментира, че до средата на февруари е имало добър темп на записванията в Германия, но впоследствие е регистриран спад.

Данните на фирмите показват, че резервациите във Великобритания и скандинавските страни вървят около миналогодишните нива."Това, което можем да кажем, е, че има увеличение на записванията от Полша", коментира Валентин Йосифов. На този пазар през последните години бе отчитано увеличение на интереса към България, което пък доведе и нови туроператори от Полша, които да работят с България, като например компанията Wezyr Holidays, собственост на OTI Holding.

Лятна неизвестност

Макар че лятото наближава, а вече минаха всички големи туристически борси, повечето компании в бранша казват, че не може да се направи прогноза как ще премине летният сезон заради многото неизвестни покрай ситуацията между Русия и Украйна, както и отношенията на двете страни с ЕС. Според фирмите едно евентуално ескалиране на напрежението би довело до сериозен спад в туристическия сектор, а при успокояване на обстановката е възможно да се отчетат добри резултати.

Елена Иванова от съюза на собствениците в Слънчев бряг коментира, че сред хотелиерите има напрежение, тъй като обстановката в Крим е неизяснена, но на този етап те не очакват отражение върху сектора. По думите й през тази година повечето хотелиери ще запазят миналогодишните цени, а ако има увеличение при някои от тях, то ще е в рамките на до 3-4%.

Летният сезон в морските курорти започва в средата - края на април, като първо се очаква да пристигнат групи с израелски туристи, а в началото на май - и румънци. И през тази година Слънчев бряг ще посрещне около 7 хил. австрийци през пролетните месеци, след като съюзът на пенсионерите в Австрия избра курорта за пролетните си срещи през 2013 г. и 2014 г.

През последните няколко години през летния сезон на почивка в България идват около 3.3-3.4 млн. чужденци, като приходите се движат между 2.1 и 2.4 млрд. евро.

Ранните записвания от Русия и Украйна вървят със спад от 10-12% по информация от туроператори.

Опасен спад на руския и украинския пазар отчитат туроператорите, които водят туристи по българското Черноморие, на прага на сезона. Причината естествено е политическата несигурност и обезценката на валутите им, което прави по-скъпи ваканциите в Европа. Тенденцията е важна, защото Русия е пазар №1 за летния сезон, а Украйна е сред топ шест на държавите в морската класация по посещения от чужбина.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

36 коментара
 • 1
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  А такаааа, и българите като отидат в Гърция на почивка (аз ще съм сред почиващите в Гърция) и тези по черноморието ще я овапцат.

 • 2
  no_sense avatar :-P
  no_sense

  Няма проблем, ще инвестираме няколко хилядарки и това лято. Само, че кажете чужденци ли сме или забегнали зад граница:)?

 • 3
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Искам да попитам Капитал едно важно нещо, което забелязах преди няколко седмици. Защо в сайтовете на най-големите британски туроператори FirstChoice и Thomas Cook са рекламирани само по два-три хотела (максимум) на българското черноморие, а в същото време цялата туристическа индустрия в България е концентрирана върху привличането на руски туристи? След енергийната зависимост на България от Русия, не се ли създава още една зависимост, този път в туристическия бранш, който все повече и повече е ориентиран само към руснаците?

 • 4
  black_recluse avatar :-?
  black_recluse

  Не се плашете..., комунистите пак ще изфабрикуват докладите, така че все едно бранша е излязъл на плюс. Те са царе в това отношение...

 • 5
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Акцията за помощ на Крим като туристическа дестинация от страна на Русия без съмнение ще има своето отражение. Билетите са намалени наполовина, а това е значително перо в бюджета на туроператорите и в крайна сметка на клиените. Те знаят че ще получат услуги под нивото на тези в България, но все пак разходите ще са в рубли, не в долари или евро. После идва и патриотичната нагласа на масата руски граждани за които позицията на България по анексията на Крим е, меко казано, неприемлива сравнена с тази на Сърбия или Чехия.

 • 6
  kalliman avatar :-|
  kalliman

  Аз съм със смесени чувства. Безпорно туристите са много хубаво нещо - директен приток на пари към нашата изстрадала икономика.

  Но от друга страна:
  1. Голяма част от тези пари потъват в сивата икономика и/или пък са похарчени за БМВ-та и Яхти - т.е. не остават в БГ и не се реинвестират.
  2. Черноморието ние бетон до бетон ... по-зле и от южните квартали на София. Спада на туристи ще ограничи новото строителство. ... до някъде.
  3. Като останат без туристи нашите родни хотелиери ще се сетят че и ние българите сме хора. Те са свикнали туристите да са дойни крави и качеството на обслужване на много места е много лошо. Именно заради това много българи отиват в Гърция на почивка.

 • 7
  geordgeo avatar :-P
  geordgeo

  Язък... Няма да науча руския език като хората... А се бях засилил... Ма то кога ли му е вървяло на сиромаха...

 • 8
  kvasu avatar :-|
  kvasu

  Е българино , и без това нехаем за руснаците, колко са били лоши и без тях ние по-добре.
  Я сега да видим , как ще се просълзим към края на летния сезон, когато теглим чертата и се окаже , че любимите ни туристи от западна Европа не могат да докарат и 1% от приходите, които оставя руснака при почивката си на българското черноморие . Ама нали сме много отворени, най-вече обърнати отзад към запада!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Ха сега да видим форумните задунайци как ще изкривят спада в курса на рублата като положителна новина....

  Разправям аз, че руснаците ще гризат дървото заради Путин, ама нейсе... нали им "върна" Крим. Наесен ще пълнят бурканите и хладилниците с патриотизъм.

 • 10
  mranderson avatar :-|
  mranderson

  Просто не е трябвало никога да разчитате на руснаците и да се напъвате зорлем да правите Русия " пазар №1 за летния сезон,". От години действате по въпроса и ето до къде я докарахте.
  Проблемът на БГ "бизнесмените" е, че са възпитани през соца и не могат все още да си променят първосигналното мислене когато става дума за Русия. Поколения трябва да се сменят.

  Както е казал класика:
  "Кой сдружил се е с Русия
  и я слуша
  Ще се докара до просия
  и ще гази кал до гуша"
Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Книгите се завръщат

Книгите се завръщат

Къде са чиповете

Къде са чиповете

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK