Норвежкият суверенен фонд преразглежда инвестициите си в Русия

Вложенията му в страната са на обща стойност 8 млрд. долара

Главният изпълнителен директор на фонда Ингве Слингстад<br />
Главният изпълнителен директор на фонда Ингве Слингстад<br />    ©  Norges Bank Investment Management
Главният изпълнителен директор на фонда Ингве Слингстад<br />
Главният изпълнителен директор на фонда Ингве Слингстад<br />    ©  Norges Bank Investment Management

Норвежкият суверенен фонд преразглежда инвестициите си в Русия след свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии над Украйна миналата седмица, съобщава Bloomberg. Фондът, който е най-големият в света, управлява общо 890 млрд. долара, като 8 млрд. долара от тях са инвестирани във фирмени и държавни руски ценни книжа.

Промяна на посоката

Европейският съюз също обмисля разширяване на санкциите си срещу Русия, като в четвъртък Европейската комисия представя предложенията си за повече "таргетирани мерки" пред представителите на страните членки. Норвегия не е част от ЕС, но правителството на страната обяви готовност да коригира инвестициите на фонда с оглед на променящия се геополитически климат.

"В случай че петролните инвестиции на фонда бъдат засегнати от икономически санкции срещу Русия, които Норвегия подкрепя, фондът ще трябва да извърши необходимите корекции, така че да се приспособи към новата ситуация", коментира пред агенцията Рунар Малкенес, говорител на финансовото министерство на страната.

През април главният изпълнителен директор на фонда Ингве Слингстад обяви, че инвестициите в Русия са "значителни". Според годишния му отчет към края на 2013 г. фондът държи около 3.6 млрд. долара под формата на акции и 4 млрд. долара под формата на корпоративни и правителствени облигации в страната. Фондът наблюдава ситуацията в Русия, коментира пред Bloomberg говорителят на институцията Марте Скаар. Тя обаче не дава отговор на въпроса дали вече е започнало свиване на инвестициите в страната.

"Русия изглежда като заплаха за чуждестранните инвестиции", посочва Ханс Олав Сиверсен, ръководител на финансовата комисия в норвежкия парламент, която надзирава дейността на фонда. Според правителството в Осло, въпреки че е член на европейската икономическа зона, Норвегия не е задължена да се съобразява със санкциите на ЕС спрямо Русия.

"Важно е ограничителните мерки, които подкрепяме, да имат най-широката възможна основа. Ето защо ще разгледаме внимателно новите ограничителни мерки на ЕС и ще проведем необходимите консултации с парламента", коментира за агенцията Фроде Андерсен, говорител на норвежкото финансово министерство.

Най-големият дялов инвеститор в Европа

Норвежкият суверенен фонд е най-големият дялов инвеститор в Европа, като чрез него страната инвестира състоянието си от нефт и газ. Резултатите му вече пострадаха през първото тримесечие вследствие на ескалацията на конфликта между Русия и Украйна, която подкопа печалбите му. За първите три месеца на годината фондът загуби 9.7% от инвестициите си в руски правителствени облигации, припомня Bloomberg. Общата му възвращаемост за тримесечието е 1.7%, или 78 млрд. крони (13 млрд. долара), стана ясно от обявените през април резултати. Фондът има общо 65 инвестиции в Русия, като най-голямата от тях е делът му от 4.6% от капитала на VTB Bank OJSC, който се оценява на 888 млн. долара. В портфолиото му влизат и 0.5% от "Газпром".

Още от Капитал