Петролът остава на четиримесечно дъно

Сигналите за спад на потреблението в САЩ засенчват геополитическите фактори

В началото на новата седмица суровият петрол сорт брент се търгува на най-ниските си нива от четири месеца насам, като повечето инвеститори изчакват излизането на по-подробни статистики за икономиката на САЩ, които са най-големият потребител на нефт в света. Фючърсите на щатският лек суров петрол отстъпиха до шестмесечно дъно.

Спад на цените

Цените на петрола на борсите в Лондон и САЩ отстъпиха значително още миналата седмица въпреки позитивните данни за ръста на БВП на САЩ през второто тримесечие. През тази седмица трябва да излязат данните от индекса на мениджърските поръчки (PMI) за сектора на услугите и производството, които ще дадат по-ясна представа за състоянието и очакванията на бизнеса. Предварителните очаквания на анализаторите са за спад при услугите и ръст при производството.

Спадът на цените идва въпреки разрастващите се военни конфликти в Ирак и Либия, които заплашват доставките на петрол. "Макар геополитическите фактори да не дават никакви сигнали за подобрение, пазарите, изглежда, се ръководят от икономическите данни и съотношението между търсене и предлагане. Данните от САЩ могат да доведат до известна волатилност на цените", коментира пред Bloomberg Майкъл Полсен, анализатор в Global Risk Management.

Петролът сорт брент с доставка през септември поевтиня с 0.06% до 104.83 долара за барел в понеделник следобед. Така котировките остават на нивата от петък, когато цената спадна с 1.1% до най-ниските си стойности от началото на април. Щатският лек суров петрол с доставка през септември поскъпна леко с 0.2% до 98.08 долара за барел. В петък цената спадна под 98 долара и достигна най-ниските си нива от 6 февруари. През миналата седмица сортът изгуби 4.1% заради сигналите за спадащо търсене на горива в САЩ. Складовите запаси на бензин в страната са достигнали най-високите си нива от четири месеца, а средното потребление е спаднало до най-ниските нива от май.

Нестабилност в Близкия изток

Две от големите петролни находища в Северен Ирак попаднаха под контрола на екстремистите от "Ислямска държава", които контролират и богатите на нефт региони в Сирия. Двете находища дават общ добив от 30 хил. барела дневно. Засега боевете не са засегнали южните региони на страната, които отговарят за две трети от общото производство. Ирак е вторият най-голям производител на петрол в рамките на ОПЕК след Саудитска Арабия. През юли средният дневен добив е възлизал на 3 млн. барела. Същевременно в Либия, която е страната с най-големи петролни залежи в Африка, текат тежки боеве между враждуващи милиции, а европейските държави и САЩ евакуират гражданите си.