Българското розово масло стана защитено наименование в ЕС

Българското розово масло стана защитено наименование в ЕС

Идеята да се защити името "Българско розово масло" е на производители от района на Казанлък и Карлово

12668 прочитания

© Юлия Лазарова


Когато защитеното наименование бъде вписано в европейския регистър, то ще може да бъде използвано само от производителите в този район.

Европейската комисия съобщи, че е утвърдила наименованието "Българско розово масло" като част от списъка със защитени географски обозначения. Идеята да се защити името "Българско розово масло" е на производители от района на Казанлък и Карлово, които започнаха процедурата в средата на 2012 г.

Когато защитеното наименование за географско указание бъде вписано в европейския регистър, то ще може да бъде използвано само от производителите в този район. За целта производителите ще трябва да докажат, че качествата на продукта на поне един етап от от производството зависят от специфични условия в този регион.

Характеристиките

Около 3500 килограма розов цвят са необходими за получаването на един килограм масло. Беритбата трябва да се извършва в период от 20-30 дни и изисква особени условия - да бъде преди зазоряване, да обхваща цветове с поне едно отворено венчелистче, да не бъдат повреждани стеблата и клоните на растението.

Качеството на това масло е осигурено от спазването на изискванията розовите цветове да бъдат обработвани не по-късно от 10-15 часа след като са били откъснати. Особените и отличителни характеристики на българското розово масло са богатият му и траен мирис, бледият жълто-зелен цвят, равномерното съчетание от летливи съставки и въглеводороди, се пояснява в мотивите за решението. Комисията отбелязва, че българското розово масло се използва в производства по света, след като бъде добито в Розовата долина. Уточнява се, че списъкът със защитени географски обозначения съдържа над 1200 изделия.

Секторът

Розов цвят се отглежда на около 35 хил. дка основно в районите на Карлово и Казанлък. С тази дейност се занимават около 1000 стопани, а средният добив от розов цвят от декар е 350 кг. Розоварните са около 30, от които 20 са в района на Казанлък. В България годишно се произвеждат средно 2 тона розово масло и близо 600 тона розова вода.

Цената на килограм розово масло от розоварните през миналата година е била 7000 евро. Според официалните данни приходите от износа нарастват значително през последните две години и надхвърлят 30 млн. годишно. Основните страни, за които се доставя розово масло, са Франция, Япония, Швейцария, САЩ, Германия и Великобритания.

Когато защитеното наименование бъде вписано в европейския регистър, то ще може да бъде използвано само от производителите в този район.

Европейската комисия съобщи, че е утвърдила наименованието "Българско розово масло" като част от списъка със защитени географски обозначения. Идеята да се защити името "Българско розово масло" е на производители от района на Казанлък и Карлово, които започнаха процедурата в средата на 2012 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща


2 коментара
  • 1
    today avatar :-|
    today

    Браво!
    А за ракията?

  • 2
    avgustina avatar :-|
    Avgustina

    Откога чакам подобна новина! А еленския бут? Който и да е от млечните ни продукти?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход