Българското розово масло стана защитено наименование в ЕС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Българското розово масло стана защитено наименование в ЕС

Българското розово масло стана защитено наименование в ЕС

Идеята да се защити името "Българско розово масло" е на производители от района на Казанлък и Карлово

12063 прочитания

© Юлия Лазарова


Когато защитеното наименование бъде вписано в европейския регистър, то ще може да бъде използвано само от производителите в този район.

Европейската комисия съобщи, че е утвърдила наименованието "Българско розово масло" като част от списъка със защитени географски обозначения. Идеята да се защити името "Българско розово масло" е на производители от района на Казанлък и Карлово, които започнаха процедурата в средата на 2012 г.

Когато защитеното наименование за географско указание бъде вписано в европейския регистър, то ще може да бъде използвано само от производителите в този район. За целта производителите ще трябва да докажат, че качествата на продукта на поне един етап от от производството зависят от специфични условия в този регион.

Характеристиките

Около 3500 килограма розов цвят са необходими за получаването на един килограм масло. Беритбата трябва да се извършва в период от 20-30 дни и изисква особени условия - да бъде преди зазоряване, да обхваща цветове с поне едно отворено венчелистче, да не бъдат повреждани стеблата и клоните на растението.

Качеството на това масло е осигурено от спазването на изискванията розовите цветове да бъдат обработвани не по-късно от 10-15 часа след като са били откъснати. Особените и отличителни характеристики на българското розово масло са богатият му и траен мирис, бледият жълто-зелен цвят, равномерното съчетание от летливи съставки и въглеводороди, се пояснява в мотивите за решението. Комисията отбелязва, че българското розово масло се използва в производства по света, след като бъде добито в Розовата долина. Уточнява се, че списъкът със защитени географски обозначения съдържа над 1200 изделия.

Секторът

Розов цвят се отглежда на около 35 хил. дка основно в районите на Карлово и Казанлък. С тази дейност се занимават около 1000 стопани, а средният добив от розов цвят от декар е 350 кг. Розоварните са около 30, от които 20 са в района на Казанлък. В България годишно се произвеждат средно 2 тона розово масло и близо 600 тона розова вода.

Цената на килограм розово масло от розоварните през миналата година е била 7000 евро. Според официалните данни приходите от износа нарастват значително през последните две години и надхвърлят 30 млн. годишно. Основните страни, за които се доставя розово масло, са Франция, Япония, Швейцария, САЩ, Германия и Великобритания.

Фотограф: Надежда Чипева
Пътят на розовото масло
Когато защитеното наименование бъде вписано в европейския регистър, то ще може да бъде използвано само от производителите в този район.

Европейската комисия съобщи, че е утвърдила наименованието "Българско розово масло" като част от списъка със защитени географски обозначения. Идеята да се защити името "Българско розово масло" е на производители от района на Казанлък и Карлово, които започнаха процедурата в средата на 2012 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
  • 1
    today avatar :-|
    today

    Браво!
    А за ракията?

  • 2
    avgustina avatar :-|
    Avgustina

    Откога чакам подобна новина! А еленския бут? Който и да е от млечните ни продукти?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK