Виненият бизнес: Без паника за добавянето на захар във виното

Това е регламентирана и обичайна практика във винопроизводството и не трябва да се свързва със злоупотреби, казват производители и търговци

Лозарският сектор ще изпрати един от най-трудните си сезони за последните 10 години
Лозарският сектор ще изпрати един от най-трудните си сезони за последните 10 години
Лозарският сектор ще изпрати един от най-трудните си сезони за последните 10 години    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Лозарският сектор ще изпрати един от най-трудните си сезони за последните 10 години    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Агенцията издава общо разрешително за добавяне на захар в производството, за да не се налага да издават отделни разрешителни за всяка изба.

Добавянето на определени количества захар при производство на вино е обичайна и световна практика, която е част от технологичния процес и е регламентирана със закон. Във нея няма нищо притеснително и в никакъв случай не трябва да се свързва с непозволени и неприемливи практики като производството на "вино" от захар. Това споделиха за "Капитал Daily" производители, търговци и браншови представители по повод новината, че Изпълнителната агенция по лозата и виното е издала генерално разрешително на производителите в България да добавят позволеното по закон количество захар (1.5 г/л) за вина от всички сортове грозде заради лошите климатични условия тази година, които не са позволили на много места гроздето да достигне до добра зрялост. Некоректни медийни трактовки по темата обаче успяха излишно да притеснят потребителите.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    naffoo avatar :-|
    naffoo
    • - 1
    • + 2

    Като слагат захар, по-добре да се пие ром... :)

    Нередност?
  • 2
    mila1235 avatar :-P
    mila1235
    • + 1

    :) регулирането на захарното съдържание в гроздето, чрез добавяне на захар или вода, е нещо което се прави в домашни условия, където измерването на захарността е почти на късмет дали правилно отчита захаромерчето :) затова и в домашни условия грубо търсената захарност е 22-24....
    в индустриални условия има други методи за регулиране, доколкото си спомням при слаба захарност на гроздето имаше някаква вакумна технология, която да изтегли част от водата, до нужното захарно съдържание...
    ноо то пък и производителите всичко правят с препарати... избистрители, подобрители на цвета и прочие ...така че няма за едната захар да се косим...
    Още повече че вино под 12-14 лв. бутилката е всичко друго но не и вино :)

    Нередност?
Нов коментар