Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Енергията от биомаса прави рязък скок

Въпреки големия ръст биомасата продължава да има минимален дял в зелената енергия

Пламен Дилков, съпредседател на Българска хидроенергийна асоциация
Пламен Дилков, съпредседател на Българска хидроенергийна асоциация
Пламен Дилков, съпредседател на Българска хидроенергийна асоциация    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Пламен Дилков, съпредседател на Българска хидроенергийна асоциация    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Дългоочакваният бум в производството на електроенергия от биомаса, за който спомагат както преференциалните цени за тази енергия, така и законовите облекчения, гласувани от последните две правителства, явно вече е факт. Това показват данните от оперативна справка за енергийния баланс на страната, публикувани на сайта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Според тях производството на електроенергия от биомаса бележи ръст от 849.53% за периода от началото на януари до 28 септември 2014 г. спрямо същия период на миналата година, достигайки 27 470 мегаватчаса. Става въпрос за централи, присъединени към разпределителната електрическа мрежа, което означава, че това са съоръжения до 5 МW. Ръст от 57.09% има и при по-големите централи, сочат данните на преносния оператор. "В момента е изгодно да се строят такива централи, защото енергията от биомаса има най-много преференции в сравнение с останалите възобновяеми източници", коментира Илко Йоцев, изп. директор на "Пауър бокс", която оперираше топлофикационна централа на биомаса в Ихтиман.

Въпреки огромния подем обаче трябба да се отбележи, че биомасата продължава да има най-нисък дял в производството на възобновяема енергия спрямо останалите източници като слънце, вятър и вода. Според данни на ЕСО биомасата е едва 0.20% спрямо всички останали мощности, произвеждащи енергия в страната.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • ivanko77
  • - 4
  • + 6

  Хайде, честито за поредното увеличение на тока! Преференцията при биомасата е от рода на фотоволтаиците, вместо да премахваме изобщо преференциите, ние продължаваме да надуваме балони тук и там!

  Нередност?
 • 2
  geordgeo avatar :-(
  geordgeo
  • - 1
  • + 3

  Продължават да се строят централи от всякакъв тип, а вътрешното потребление спада. Износът ни е гола вода и се пита в задачата за чий са ни тези централи и докога хората ще плащат на някои да богатеят на техен гръб? А комунистите ще строят и Белене, ако дойдат пак на власт, що за безумна държава сме?!

  Нередност?
Нов коментар