Туроператори поискаха нов туристически портал на България

В последните няколко години за сайта bulgariatravel.org са похарчени над 6 млн. лв., според АБТТА - "с ясна корупционна цел"

Да се направи нов функционален туристически портал на България и да се инвестира целево в електронен маркетинг. Такова предложение ще отправи към министерството на туризма Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Според организацията настоящият сайт bulgariatravel.org е нефункционален, а отделените през последните години над 6 млн. лв. за създаването, поддръжката и популяризирането му са ползвани "не по предназначение" и "с ясна корупционна цел".

Грешка до грешка

По време на кръгла маса за електронния маркетинг от организацията разкритикуваха официалния туристически портал на България www.bulgariatravel.org , който бе изработен и надграден в предходния мандат на ГЕРБ с финансиране от програма "Регионално развитие". За целта бяха похарчени 1.4 млн. лв., а впоследствие бяха отделени 2.7 млн. лв. за популяризирането му в интернет. Последваха още обществени поръчки за поддръжка и допълване, като общата сума вече надхвърля 6 млн. лв. 

Според туроператорите обаче сайтът е нефункционален, а предоставената информация за туристите - непълна. Така например по време на дискусията беше показано, че няма никаква информация за туризма в Добрич и Видин, а публикуваният в сайта календар със събития не се поддържа. 

Националният туристически портал няма мобилна версия, има само 1 уебкамера от България, която не работи, а в потребителския панел са публикувани скромните 1 видео, 4 аудиофайла, 4 ревюта и 4 страници с по 20 снимки, обясни по време на дискусията Николай Кръстев от организацията. Според сдружението сайтът не се популяризира през търсачки и социални медии и други популярни канали. Доказателство е, че за 10 месеца клиповете от портала имат до 200 гледания в канала Youtube.

През последните години към портала е имало и редица други критики като това, че има превод на японски, но не и на румънски, гръцки или турски, макар че най-логично е туристи от съседните страни да пътуват индивидуално и да търсят информация.

Нов сайт

Туроператорите съобщиха, че ще предложат на министерството на туризма да бъде създаден нов сайт. По изчисления на председателя на АБТТА Байко Байков при реалистична пазарна цена от около 20 - 25 хил. евро може да се създаде "изключително функционален сайт", в който да се ползват снимки и информация и от сегашния. През тази година има заделен рекламен бюджет от 610 хил. лв. за развитие на портала и електронния маркетинг. "Въпросът със сайта не е свързан с финансиране, а с изразходването на средствата по предназначение", коментира Байков. По време на кръглата маса той каза още, че според организацията през последните години инвестираните в портала средства са ползвани с "ясна корупционна цел". 

Close
Бюлетин
Бюлетин

Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща


7 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  А КОЙ ще носи отговорност за профуканите 6 млн? Ония мазния от земеделието даде десетки хиляди за една страница във фейсбук, тия дали 6 млн за някакъв скапан сайт, е бива ли такова безобразие!

 • 2
  izabell avatar :-|
  izabell

  България е интересна туристическа дестинация.Туриста е търсеща личност.Нов сайт ще подобри имиджа не само на бранша, но и на страната.

 • 3
  sebastians avatar :-|
  sebastians

  " 1 видео, 4 аудиофайла, 4 ревюта и 4 страници с по 20 снимки," за 6 млн. лв!


  Браво! Добра сделка!:(

 • 4
  nedyalkodonev avatar :-|
  nedyalkodonev

  До министерството на туризма и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

  Ето ви софтуер, който струва само 899 долара:

  http://demo.phpholidays.com/

  Пари за консултацията не искам.

 • 5
  krasi_kara avatar :-|
  krasi_kara

  Амчи, туроператорите не могат да си направят сами сайт ли? Интернет голям, разработчици бол.

  Пак се чака на "държавата" и после, "Олеле, майко, те нищо не свършиха, само откраднаха парите!".

  Баси, кой е идиотът, който чака държавен служител да свърши, каквато и да е работа?!

 • 6
  travelagi avatar :-|
  TRAVELAGI

  Изключително ненормални суми са пропиляни без никакъв ефект. 6 млн. ако бяха вложени по предназначение държавата и бранша щяха да имат поне 3 пъти възвращаемост на вложените средства.

 • 7
  zrc17354318 avatar :-?
  Angelov

  Запитайте новото министерство за броя на хотелите и другите места за настаняване, за броя и имената на населените места, където можеш да преспиш в туристически обект, за общия брой на леглата в тези обекти. Такава достоверна информация никога не е имало и най-интересното е, че няма желание да я има.

  А как се управлява дейност, на която не знаеш обхвата и другите параметри? И най-любопитното е, че министерството отказва да получи и популяризира тази информация сред населението. За справка - писмо Т-26-21-30/29.10.2014 на министерството


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход