"Лукойл" стана първата компания в Европа, купила ирански петрол

Hellenic Petroleum е първата рафинерия, поръчала нефт от Техеран.

Тези сделки са поне на няколко седмици от реализирането им, тъй като има проблеми с танкерите
Тези сделки са поне на няколко седмици от реализирането им, тъй като има проблеми с танкерите    ©  BOGDAN CRISTEL
Тези сделки са поне на няколко седмици от реализирането им, тъй като има проблеми с танкерите
Тези сделки са поне на няколко седмици от реализирането им, тъй като има проблеми с танкерите    ©  BOGDAN CRISTEL

Компанията Litasco - базираното в Швейцария търговско дружество на "Лукойл", е първият европейски търговец, сключил сделка за износ на петрол от Иран след падането на санкциите срещу ислямската република. Гръцката Hellenic Petroleum в петък стана първата европейска рафинерия, поръчала ирански петрол. 

Това съобщиха западни медии в края на седмицата, като има противоречиви данни къде ще бъде преработван петролът, поръчан от руснаците - в Италия или в рафинерията "Петротел" на "Лукойл" в Румъния. Почти едновременно с Litasco сделка е сключила и Compania Espanola de Petroleos.

Тези сделки обаче са поне на няколко седмици от реализирането им, тъй като има проблеми с танкерите. Застрахователни компании още не са изяснили как да работят в сектора, особено след като остават в сила американски санкции, забраняващи петролни бизнес операции в долари. Алтернативите са търговия в други валути или бартер.

Нещо подобно, изглежда, се готви да използва и "Лукойл", тъй като според руското делово издание "Ведомости" компанията обсъжда с иранците такава схема. Според нея са възможни спотови доставки в Северен Иран от някои от осемте каспийски находища на руснаците срещу съответното количество ирански петрол, товарен от иранските терминали в Персийския залив.

Според Анатолий Яновски, зам.-министър на енергетиката на Русия, "Лукойл" може да се договори с Техеран и за участие в ирански проекти за добив. Преди седмица високопоставен представител на иранската петролна компания каза, че руснаците са влезли в два проекта за проучване в провинция Хузестан в Югозападен Иран. Тези проекти са скромни - за около 6 млн. долара, а вицепрезидентът на "Лукойл" Леонид Федун разясни пред ТАСС, че при толкова евтин петрол компанията само проучва и няма намерение да започва добив в Иран. Анализатори обаче коментираха, че Федун по-скоро се опитва да не дразни Ирак, където "Лукойл" отдавна има бизнес, а Багдад отново е в директна конкуренция с Техеран на световния петролен пазар.

Още от Капитал