България има рекордно производство на пшеница от 36 години насам
Големият добив и доброто качество на зърното обаче няма да компенсират загубите от ниските цени на световните зърнени пазари


Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща
Производството на пшеница в страната през 2016 г. е 5.6 млн. тона. Това по данни на Министерството на земеделието и храните е най-голямата реколта от 1980 г. насам. За сравнение - през миналата година добивът е бил 5 млн. тона. Резултатите от зърнената кампания бяха съобщени от министъра на земеделието и храните Десислава Танева след заседание на Националния консултативния съвет по зърното през седмицата. По-думите на Танева средният добив и качествата на пшеницата също са по-добри.
"По отношение на баланса и движението на реколтата от пшеница заедно с преходния остатък от миналогодишна реколта България влиза в тази маркетингова година с наличност от 6 млн. и 60 хил. тона пшеница. Малко по-малко от 2 млн. тона отиват за вътрешно потребление за консумацията на хората, както и за осигуряването на фуража. Останалото количество, което е близо 69% от общия добив, е за търговия и износ", обяснява Танева.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Вече съм абонат Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
4 коментара
Интересно, защо във Франция и Германия се произвежда практически двойно повече пшеница на декар, т.е. около 800?
И това става без тупане в гърдите. Тази година е рекордна за добивите, навсякъде в света, дори в Русия. Ако внушението е, че това се дължи на мъдрото ръководство на партията, то това внушение е погрешно. Рекордният добив е ВЪПРЕКИ мъдрото ръководство.
До коментар [#1] от "gavrilov":
Така е, и цените на пшеницата падат поради наличните предлагани обеми. Фючърсния пазар ще е интерсен.
Стремежът финансовите резултати да клонят към нула е съвсем естествен. Това, че реалността показва съвсем друго - също е нормално.
за да се намалят загубите от ниските пазарни цени, продуктът требва да се преработи в по-трайна и по-стойностна форма, например житна водка...
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.
Вход