Търсене на физическо злато става все по-голямо

Интересът към реални доставки се засилва, когато цената на благородния метал пада

Именно търсенето на физическо злато ограничи спада последните седмици.
Именно търсенето на физическо злато ограничи спада последните седмици.
Именно търсенето на физическо злато ограничи спада последните седмици.
Именно търсенето на физическо злато ограничи спада последните седмици.

Златото претърпя корекция в последните две седмици, като цената отчете спад с близо $60 за тройунция, или близо 5%. Миналата седмица видяхме консолидация около $1250 за тройунция.

Основните причини за спада бяха спекулациите, че Федералният резерв е на път да повиши основната лихва до края на годината. В момента пазарът дава около 70% вероятност това да се случи на 14 декември, когато е последното заседание на Фед.

Спекулациите бяха разпалени, след като няколко висши представители на Фед направиха публични изявления, че е крайно време лихвите да бъдат вдигнати. Сред тях:

  • - Джефри Лакър, президент на Федералната банка на Ричмънд, сподели опасения, че отлагането на повишението крие рискове от разпалване на инфлация. 4.10.16

- Лорета Местер, президент на Федералната банка на Кливланд, смята, че трудовият пазар е достатъчно силен, за да понесе повишение на лихвата. 7.10.16

- Президентът на Федералната банка на Бостън Ерик Розенгрен отбеляза, че пазара най-вероятно е прав да очаква повишение през декември, с уговорката, че се очакват още данни за икономиката. 14.10.16

Цените на активите отразяват очакванията на пазарните играчи. Комуникация на Фед изстреля долара по-високо спрямо повечето основни валути. Dollar index не е бил толкова висок от февруари тази година. В момента нивото му е близо 98.09, или с 2.5% по-високо спрямо нивата отпреди две седмици. Интересното тук е дали отново не наблюдаваме сценария, в който повишение на лихвата е широко промотирано, а в крайна сметка не се случва.

Факторът Китай

Друг фактор, който повлия на цената на ценните метали, бяха празниците в Китай. От 3 октомври до 7 октомври борсите в Китай не работиха. Това неимоверно се отрази на ликвидността на пазара. Златото загуби един от основните си купувачи в лицето на Китай. Въпреки това в началото на миналата седмица, когато китайските борси отвориха, не наблюдавахме скок в цената поради засилен интерес в Китай. Това може би има своето обяснение.

Резкият спад на цената бе резултат от масирано затваряне на позиции на COMEX пазара. На практика през периода спекулантите нетно намалиха позициите си с близо 290 тона.

true В същото време обаче борсово търгуваните фондове (ETF), инвестиращи във физически метал, не намалиха позициите си. Напротив, отчетоха повишение. Най-големият ETF, инвестиращ във физически метал - GLD, добави нови 17 тона злато през последните две седмици. true

Не за пръв път стaваме свидетели на дисбаланс между пазара на златни деривати и физически метал. Обикновено при такъв рязък спад в цената интересът към физическия метал се засилва. Пазарът на физически метал не е видим и е трудно да се проследи какви са обемите на покупка в момента. ETF са малка част от целия пазар на физически метал, която може да ползваме като отправна точка, какво се случва в момента.

Това може би обяснява защо цената на златото не спадна още повече. Както се вижда от графиката, затварянето на позиции на COMEX продължи и миналата седмица, но цената се консолидира около $1250 за тройунция. Най-вероятно подкрепата идва от пазара на физически метал и най-вероятно в голяма степен от Китай и Индия.

Очевидно доверието в думите на Федералния резерв на голяма част от пазара е на много високо ниво, след като думите на Джанет Йелън и компания могат да предизвикат такъв масов срив в цената. Скептиците биха казали, че данните за САЩ са такива от две години насам и въпреки че от Фед уверяват, че са зависими от данните, явно други фактори са от значение за действията им. Предстои интересен за пазарите край на годината.

Още от Капитал