Новият брой:
Служебната президентска република

Голямото гушене

Кризата с птичи грип във Франция увеличи поръчките към българските производители на патешки дроб

   ©  Антония Тилева
Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

- Кризата с птичия грип във Франция доведе до забрана за производство и недостиг на деликатеса

- Това дава шанс за българските птицевъди, които са в топ три на световните износители на патешки дроб

- Според производителите обаче ефектът е само моментен, а спадът в сектора им ще е траен

За повечето хора коледната традиция си е закон. И ако в България асоциацията неизменно е със свинското месо, френската трапеза се счита за непълна без foie gras. Тази година обаче деликатесът от гъши или патешки дроб може да се окаже доста по-трудно достъпно удоволствие. И то не само като цена, а и като наличност.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimdim avatar :-|
    Дим Дим
    • - 3
    • + 3

    Хубаво е че сме сред най-големите производители на нещо, но едва ли някой във Франция ни признава за фактор на този пазар. Почти сигурно е че българското производство там се представя като френско и никога няма да успеем да направим българска марка, а ще се работи на ишлеме. Даже за средния французин със сигурно български дроб звучи като менте, а не тяхното си ястие. То наскоро чух, че и моцарела се произвеждала в Монтана ама си е нелепо

    Нередност?
  • 2
    historama avatar :-|
    historama
    • - 1
    • + 6

    [quote#1:"Дим Дим"]Почти сигурно е че българското производство там се представя като френско и никога няма да успеем[/quote]
    Ще при комунистическо бях чул от французи за експорт на гъши дроб за Франция. Има една ямболска фирма "Волекс" която произвежда подобни продукти, и пакетира дроб в бурканчета по 180 г (с винтова капачка за около 8 лв, и френски бурканчета с някакви телове за по 14 лв.). Сигурно има някаква разлика във вкусовете, за мен тези от 8 лв даже са по-добри. Има ги в Метро и Кауфланд - наистина гъшият дроб е деликатес! И навсякъде пише "произход България", но вероятно по френска рецепта. Опитай го - с бяло вино (във Франция с Шабли)

    Нередност?
  • 3
    mul1426175987394222 avatar :-|
    Milen Stefanov
    • - 3
    • + 2

    Да се мъчат животните по този начин заради кретени които мислят само за пари е тъпо и наистина следва да се забрани. А франсетата са едни от най-големите кретени по света ( кретен е френска дума също) :-) думите им за числа стигат само до 60 , и въобще имат мнооого беден речник сравнение с българският!

    Нередност?
Нов коментар