С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
3 6 яну 2017, 8:30, 22386 прочитания

Кафето: по-удобно и с мляко

Растат само продажбите на капсулите и разтворимите миксове

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Кафето: по-удобно и с мляко

Преглед на оригинала

Автор: Капитал
Джезвето, кубинската кафеварка и дори еспресо-машината бавно потеглят към рафтовете с исторически експонати за сметка на домашните автомати за кафе на капсули и разтворимите напитки три в едно. Дори да е преувеличено, промяната в начина на приготвяне на кафе в страната е факт: продажбите на капсули за домашни кафе-машини растат с 26% през 2016 г. в сравнение с предишната година, а втората категория с бурно развитие са кафе миксовете – разтворимите кафе напитки. Така с поглед към все по-удобното кафе и неговите вариации с мляко, чието приготвяне изисква минимално време, пазарът на кафе продължава да расте.

През 2016 г. той е 275 млн. лв., което е ръст с около 3.7% в сравнение с предишната година, изчисляват от сектора. На опаковките за вкъщи се падат около 60% от пазара в стойност по изчисления на "Нестле България", а останалите се консумират в хотели, ресторанти, кафенета (т. нар. хорека). Като количество обаче консумираното у дома кафе носи 80% от обема. Това означава, че вкъщи българите са изпили 10 063 тона кафе, което обаче е с 37 тона по-малко в сравнение с 2015 г. В същото време тенденцията е самото кафе да поскъпва, а и самите клиенти да избират все по-скъпо кафе, каквото е това в капсулите и разтворимите кафе напитки и затова пазарът продължава тенденцията от предишните години да расте в стойност.


Милиард и половина чаши кафе

Изчисленията на "Нестле България" показват, че в страната всяка година се консумират над милиард и половина чаши кафе. "Пазарът расте в стойност и като потребление спрямо 2015 г. Тенденцията е устойчива през последните години, което е видно и от данните на НСИ", коментира Теодор Тошков, бизнес мениджър "Напитки" в Nestle България. Според данните напоследък всяко домакинство в България е консумирало средно годишно по 3.9 кг кафе (виж графиката)

Най-продаваното



Албена Колева, маркетинг мениджър на "Якобс Дау Егбертс БГ" (Jacobs Douwe Egberts), коментира, че България е пазар със сравнително ниска консумация на кафе от глава на населението (около 2.5 кг годишно на глава от населението), но процентът домакинства, които пият кафе, е един от най-високите в Европа.

"Кафето се консумира от всички – за нас целева група са всички потребители на възраст 18-55 години. Интересното е, че има доста голяма взаимозаменяемост между различните сегменти – не може да се каже, че хората избират само мляно или само разтворимо кафе – те консумират различен вид кафе в зависимост от това дали е сутрин или следобед, дали са вкъщи, в офиса или навън, дали са сами или с приятели", отбелязва Албена Колева.

Според нея пазарът нараства в стойност през последната година основно заради ръста, който отбелязват кафе миксовете (3 в 1, 2 в 1) и сегментът на капсулите.

"Мляното кафе обаче продължава да бъде най-големият сегмент на пазара в обем - близо половината кафе, което се продава в магазините в България е мляно и все още е кафето, което българите предпочитат и купуват най-често", коментира Албена Колева.

Jacobs Douwe Egberts продължава да е пазарен лидер в обем, като Nova Brasilia е марката, която се консумира в най-много домакинства в България, посочва тя. Според данните на "Капитал" за пазара Nova Brasilia се купува от около 60% от домакинствата, основно във вариантите му на мляно кафе и кафе за джезве, като ръст бележи и разтворимото кафе. Освен дългогодишния най-популярен бранд в България компанията разпространява на пазара и Jacobs - мляно, разтворимо и миксове.

Профилът на лидера говори, че българите все още предпочитат вкуса на робустата пред арабиката, въпреки че в големите градове консуматорите пазаруват арабика.

Шампионът в стойност

Погледнато като пари, кафето е най-голям бизнес за "Нестле България", които разполагат с брандове, пазарни лидери в разтворимото кафе и капсулите за вкъщи и за хорека канала – Nescafe и Nescafe Dolce Gusto.

На трето място по пазарен дял са германската Tchibbo, които разпространяват кафета с едноименния бранд, но само в магазините и хипермаркетите и още не са решили да предприемат експанзия в хорека канала.

Четвърти по продажби и в обем, и в стойност продължава да бъде италианският бранд Lavazza, който е лидер в хорека канала. Останалите производители и вносители на кафе си разделят продажби с дял под 4% всеки.

Белите чаши

Кафе миксовете, еднократните дози и капсулите са сегментите с най-голям ръст в обем през 2016 г.

"Това се дължи най-вече на факта, че са удобни и лесни за употреба, което привлича все повече потребители. Кафе миксовете се консумират от по-млади потребители заради по-мекия им и млечен вкус. Това е и сегментът, с който много от младежите влизат в категорията и започват да изграждат навиците си за пиене на кафе", коментира Албена Колева. Тя допълва, че и по-възрастните потребители започват да предпочитат продуктите 3 в 1 и 2 в 1, когато вече не търсят толкова силен вкус.

Освен "удобните" кафета, каквито са капсулите, падовете, разтворимото кафе и миксовете, на пазара има още една тенденция – все повече млади хора пият кафето не чисто, а с мляко или сметана, а в заведенията се консумират напитки, в които млякото, ароматите, шоколадът преобладават.

"В последните четири години се увеличава съществено делът на т.нар. бели чаши – кафе с мляко или сметана – спрямо черните чаши", казва Теодор Тошков.

Компаниите се опитват да отговорят на тенденцията, като произвеждат продукти, при които вкусът на мляното кафе например се откроява независимо дали се пие със или без мляко.

Все повече през деня

Хората консумират все повече кафе за удоволствие през деня и вечерта, а не само заради ползата му при събуждане, сочи проучване на Added Value за Nestle, проведено през 2016 г.

"Това говори за развиваща се кафе култура, в която българите откриват все повече поводи за консумация на кафе под различни форми. Основната все още преминава през приготвяне на мляно кафе от еспресо машина, но се увеличава консумацията на капсули, както и на кафе миксове", казва Теодор Тошков. Той допълва, че делът на традиционните методи за приготвяне на кафе като джезфе, кубинка и филтър машини все повече отстъпват на удобното кафе.

Тенденциите, които според него променят консумацията, са няколко – като първото са търсенето на по-качествено и скъпо кафе, на нови усещания и здравословният начин на живот.
Хипермаркетите продават най-добре

През веригите минават повече от половината от продажбите на кафе. В ритейл канала най-значим принос имат супермаркетите над 400 кв.м, следвани от малки и средни магазини до 40 кв.м. Електронната търговия все още има незначителен дял под 1%, но расте с двуцифрени темпове.

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


  • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
  • Джои Прайс, Jumpstart
  • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Nielsen: Ръстът в покупките на храни и напитки в България се забавя до 6% Nielsen: Ръстът в покупките на храни и напитки в България се забавя до 6%

Потребителите са все по-сигурни във финансите си, но не са готови да харчат свободно, сочат проучвания на компанията

12 юни 2019, 3079 прочитания

Месопреработвателният сектор се готви за интелигентни фабрики Месопреработвателният сектор се готви за интелигентни фабрики

Компаниите залагат все повече на безопасността и ефективното изпозлване на ресурсите

31 яну 2019, 2843 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Стоки и продажби" Затваряне
Фермери в мола

В няколко търговски и бизнес центъра се експериментира с продажба на храни на малки производители

Борис Бонев: между гражданите и политиката

Единственият непартиен кандидат се бори за гласове с малък бюджет и без подкрепа от партийни структури

София: този път има интрига

За пръв път от над 10 години в София се води истинска политическа кампания. "Капитал" прекара по един ден с четиримата основни кандидати, за да види отвътре как те се борят за гласовете на софиянци

Предизборният "Route 66" на арх. Игнатов

Според кандидата на "Демократична България" електронното управление на София ще реши два ключови проблема - с бюрокрацията и с корупцията

Кеч с корупцията

За близо две години съществуване антикорупционната комисия не само не постигна резултати, но и създаде корупция

Изкуство на ръба

"Фриндж" в Единбург е най-големият фестивал на изкуствата в света

В Белград, на чисто

С изложбата The Cleaner Марина Абрамович показва творчеството си в родния Белград след 44-годишно отсъствие