С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
23 яну 2017, 15:18, 20582 прочитания

Производството на риба и продукти от нея е надхвърлило 100 млн. лв.

През 2015 г. износът е удвоен, приходите нарастват с почти 50%

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Анализът за сектора е част от специалното издание "Регал 500+", което съдържа класация за най-големите производители на бързооборотни стоки в България през 2015 г. Подредени са 25-те най-големи производителя в 25 категории бързооборотни стоки, класирани по приходи от продажба на продукция за 2015 г. Вижте повече за изданието на www.regal.bg/500

Производството на риба и рибни продукти в България нараства с 48% през 2015 г. до 100.8 млн. лева, показва класацията "Регал 500+" за най-големите 25 компании в сектора. Основен сегмент с дял от 40% в него стават мидите и ракообразните в резултат на ръст от 129% до 41.7 млн. лева през годината. През 2014 г. с най-голям дял от продажбите беше преработката на вносна океанска риба. При нея също има увеличение, но по-малко—с 23% до 28 млн. лева, което я поставя на втора позиция. Спад (с 8.7% до 16.5 млн. лева) спрямо предишната година се наблюдава единствено при приходите от продажби на черноморска и сладководна риба. Производството на рибни филета нараства със 155.6% до 7.5 млн. лева. Увеличено е и производството на хайвер—с 18.4% до 7.1 млн. лева.


От общите приходи от продажби на риба и рибни продукти в България през 2015 г. зад граница са реализирани 62% (62.4 млн. лева). Експортът се е удвоил спрямо предишната година. На вътрешния пазар също има ръст в продажбите, но само от 4%.

Най-експортно ориентиран сегмент също като през 2014 г. са мидите и ракообразните—96% от продукцията се продават зад граница. При хайвера този дял е 90%. В най-голяма степен за вътрешния пазар отиват рибните филета—83% от приходите са от продажби в страната.

Като производители в сектора са регистрирани 40 компании, с четири повече, отколкото през 2014 г. (Възможно е тази картина да не е съвсем пълна, защото големи фирми, които имат и производство, са регистрирани в други сектори.) На 25-те водещи фирми се падат 95% от общата рибна продукция в страната.Един над всички

Голямата новина в сектора през 2015 г. се нарича "Алмар сийфуд" АД (1). Фабриката му в Айтос влиза в експлоатация в средата на 2014 г. В нея се белят, мариноват и опаковат на ишлеме скариди, внос от Северно море. 2015 г. е първата пълна година на производство на фирмата и тя през нея оборотът ѝ нараства с 964% до 19.7 млн. лева. "Тъй като капацитетът на фабриката е на 98% зает, мислим за разширение на текущото производство или на инвестиция в ново такова, точно до старото", каза за "Регал 500+" изпълнителният директор на дружеството Ивайло Русинов. Той отдава успеха на дружеството на "стегнатия, организиран и отдаден на работата колектив" и на факта, че продукцията се изнася 100% за Европа. Айтоските скариди се подават в най-големите световни търговски вериги в Швеция, Норвегия и Дания. С равни дялове в дружеството са Петко Русинов, децата му Ивайло Русинов и Зорница Русинова-Караманова и шведският гражданин Клаес Торстен Боберг.

Името на Петко Русинов е свързано с още една компания в класацията. Заедно с Миндо Стоянов, брат му Станимир и Косьо Костов той е съдружник в "Делта индъстри" АД (7). Компанията има рибна фабрика в Созопол и цех за преработка на рибни продукти в Балчик. Мажоритарен собственик в нея е "Атком интернешънъл лимитед", регистрирано на Британските Вирджински острови. За сайт от компанията посочват този на "Атлантик" АД, което е собственост на децата на Петко Русинов—Ивайло и Зорница. "Атлантик" е известна марка на българската търговия с риба и рибни продукти. Според сайта ѝ има и две акваферми—за австралийски лаврак и за миди.

През 2015 г. "Делта индъстри" удвоява приходите си от продукция до 5.1 млн. лева, като те почти изцяло са реализирани на външни пазари. Това придвижва компанията три позиции нагоре в класацията спрямо предишната година. От приходите 55% идват от улов на рапани, които се изнасят като полуфабрикат за Корея и Япония. Други 45% се генерират от пушени, веяни, студено пушени и мариновани рибни деликатеси, произведени от океанска скумрия, херинга и сьомга и от черноморски риби—копърка, паламуд и лефер. От тази продукция 54% намират пазар в Швеция, 7%—Румъния, а според доклада за дейността 39% остават за българския пазар.

С оборот между 5 и 8 млн. лева

в класацията освен "Делта индъстри" са още пет компании. Всички те завършват 2015 г. с ръст на продажбите. За лидера на 2014 г.—"Север експорт" (2), той е почти 8%, а износът се увеличава с 15%. Основният бизнес на варненската компания е износ на замразено месо от рапани. От него идват 72% от приходите ѝ от продажби. Компанията има рибарско пристанище и риболовни кораби. Сама доставя рапани и суровина за продуктите си и прясна риба за магазините си. Освен това "Север експорт" внася, преработва и търгува с филета от океански риби. Произвежда във Варна мариновани и пушени продукти с марките "Север експорт" и "Варна фиш". Собственост е на седем физически лица, сред които и децата на основателя Йордан Харасимов.

Приходите от продажби на рибни консерви на "Диавена" (3), Шумен, през 2015 г. се увеличават с 26%. "Диавена" е първата частна фирма (от 1996 г.) за производство на консервирана риба (основно скумрия) в България. От 2011 г. започва да изнася за европейския пазар. През 2015 г. износът ѝ в този сегмент се удвоява в сравнение с предходната година и делът му от продажбите достига 46%. "Диавена" произвежда и месни консерви. Собственост е на Иванчо Железчев през фирмата му "Фруга" ЕАД, като малък дял има и Даниела Железчева.

С 21% са нараснали през 2015 г. приходите от продажба на продукция на "Есетра - комерс" ЕООД (4). Компанията, собственост на Атанас Чобанов, развъжда и отглежда есетрови риби в с. Болярци, община Садово. Основното ѝ производство е на черен есетров хайвер, който пласира изцяло на външни пазари. Тя е и единствен износител в сегмента на хайверите от България през 2015 г. Произвежда и малки количества замразена сладководна риба за вътрешния пазар.

"Рея фиш" ООД (5) e най-големият производител на родопска пъстърва. Създадена е през 1994 г. Собственост е на пет физически лица, включително и на управителя си Валери Баронов. Компанията затваря цикъла на производство, като към приватизираното рибовъдно стопанство в Доспат добавя люпилня за пъстърва от хайвер в Разлог и рибопреработвателно предприятие също в Доспат. Освен с пъстърва работи с всички черноморски риби и с много океански. Приходите ѝ от продажба на продукция през 2015 г. са се увеличили със 17.5%, но от експорт са намалели с почти 21%. Акцент в износа на компанията бяха пушените рибни филета, продавани в Западна Европа. В резултат делът на износа от продажбите ѝ се свива с 11 пункта до 21%.

С по-умерен ръст от 9% до 5.4 млн. лева завършва 2015 г. вторият голям производител на пъстърва—"П.А.Л-БГ" ЕООД (6), Компанията, собственост на Павлин Маринов, отглежда пъстърва в с. Беден, до Девин. Рибното стопанство е създадено през 70-те години на миналия век, но е модернизирано. На територията има модерно предприятие за преработка на риба. Към фабриката работи биологическа пречиствателна станция. Предприятието произвежда пъстърва, замразени океански риби, замразени филета, студено и топло пушени и веяни продукти, морски дарове, хайвери и салати.

Между 2 и 5 млн. лева

в класацията се подреждат осем компании. Продажбите на четири от тях нарастват двуцифрено, на три падат, а една е нова като производител в сектора.

Основната част от оборота на "Алком" ЕООД (8) идва от преработена скумрия. Фирмата, която е собственост на Иван Илиев Илиев от Велико Търново, увеличава продажбите си с почти 54% до 4.2 млн. лева. Информацията за компанията е оскъдна, но вероятно е наследник на бизнеса на "Океан" ЕООД на същия собственик. Според сайта на"Океан" те са водещ вносител и доставчик на риба и рибни продукти.

"Електа" (9), Варна, завършва 2015 г. със спад от 8% до 3.8 млн. лева. През 2013 г. фирмата с едноличен собственик Любов Георгиева оглавяваше класацията на най-големите производители на риба и рибни продукти в България. После обаче започна да губи позиции заради свиване на бизнеса си с рапани. От него все още идват 85% от приходите ѝ и за 2015 г. тя е трета сред производителите в сегмента. "Електа" е създадена през 1995 г. във Варна като малко предприятие за преработка на рапани. През 2003–2004 г. влиза в действие модерно предприятие за преработка на риба.

Новост за класацията е "Си трейд 2011" (10) с едноличен собственик дружеството за пастети, стерилизирани меса и готови ястия "Компас". "Си трейд 2011" има приходи от продукция за 2015 г. на стойност 20.8 млн. лева. От тях 3.7 млн. лева идват от продажби в рибния сегмент, предимно за вътрешния пазар. Почти 85% от тях са на консервирана скумрия. От отчета за дейността на дружеството става ясно, че през 2015 г. то е инвестирало в придобиване на "утвърдени търговски марки стерилизирани рибни продукти", наело е производствени мощности, назначило е персонал и е организирало собствено производство на рибни консерви.

Вероятно става дума за наследство на "Славяна фиш", Перник, която беше номер 11 в класацията за 2014 г. и с която "Си трейд 2011" е имало търговски взаимоотношения. "Славяна фиш" е преустановила производството си в началото на 2015 г., през септември същата година е спряла плащанията към основния си кредитор "Алианц банк България". Завършила е годината със счетоводна загуба от 3 млн. лева, а после имуществото ѝ се разпродава от частен съдия-изпълнител.

На 11-а позиция в класацията е "Славянка" АД – Бургас, най-старото българско предприятие за производство на стерилизирани рибни консерви. Приходите му от продукция намаляват с 15% до 3 млн. лева, но пък износът се увеличава с 5% и вече генерира 76% от тях—с десет пункта повече, отколкото предходната година. "Славянка" произвежда под марките "Славянка", "Океания" и "Фрегата". Според сайта на дружеството негов изключителен представител за България е "Си трейд 2011".

С 16% намаляват приходите и на "Черноморски риболовБургас" АД (12) през 2015 г. Спадът на износа, от който идват 80% от тях, е по-малък—4%. Дружеството е наследник на дейността на бившето "Рибна промишленост", Бургас. Компанията е собственост на Владимир Стоянов и Емил Стоянов чрез дружеството им "Биесеф" ООД и на баща им Петър Стоянов. "Черноморски риболов—Бургас" се занимава с улов на черноморска риба и с преработката ѝ в собственото му предприятие.

ЕТ "ОкеанЙордан Дончев" (13) произвежда рибни специалитети, предястия и морски деликатеси в с. Белчин, община Самоков. Оборотът му през 2015 г. нараства с 24% до 2.3 млн. лева. Продава на над 300 фирми—магазини, хотели, ресторанти, кетъринг компании—изцяло на вътрешния пазар.

Семейната фирма "Морски риболовНесебър" ООД (14) преработва основно цаца. Продукцията, замразена и маринована, се търгува на вътрешния пазар на едро и на дребно. През миналата година продажбите са нараснали с 36% до 2.2 млн. лева. Фирмата има собствен риболовен кораб, цех за преработка и национална дистрибуция.

Ново за класацията е "Сий фууд" ЕООД (15)—дружество за улов, преработване, съхранение и търговия с рапани с едноличен собственик на капитала "Сиесайеф"АД. През 2015 г. цялата му продукция е изнесена за Корея.

С оборот
Между 1 и 2 млн. лева

в класацията има девет компании. С двуцифрен ръст (73%) е завършила годината софийската фирма "Натура вита" ЕООД, собственост на Уляна Александрова Хаджийска, която се занимава с преработка и износ на охлюви. С 27% се увеличават приходите и на "Три морета". Фирмата е с испанска собственост. В Карлово произвежда аншоа, консервирана чрез осоляване и предназначена изцяло за външни пазари. Едноцифрени са ръстовете при варненската "Мичик" (6.85%), бургаския износител на копърка "Динг-Павлови и сие" СД (2.88%) и "Ариел фиш" (1.71%)—също от Варна.

Двуцифрени спадове наблюдаваме при производителя на пъстърва в язовир "Кричим" "НикХеда еко" ЕООД и при софийската "Вастон ІІ" ООД, която продава пресни и охладени рибни филета и замразена морска риба. Нови в класацията са две дружества. Варненската "Електа О9" на Валентин Иванов Георгиев влиза в класацията на 20-а позиция с 1.4 млн. лева от производство и продажби на рапани. "Турита" (24) e новорегистрирано дружество за опушване и осоляване на риба и морски деликатеси в град Куклен, до Пловдив, със собственици Джовани Пренчипе, Шереф и Кадир Вуран. То работи изцяло за износ.
Годишна класация Регал 500+

Най-големите производители в 25 категории на бързооборотни стоки в страната. Изданието съдържа информация за:

▪ 25 категории стоки, топ 25 компании във всяка от тях
▪ Финансови данни – продажби, износ и др.
▪ Анализ на развитието на секторите

Още информация може да намерите на www.regal.bg/500

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Nielsen: Ръстът в покупките на храни и напитки в България се забавя до 6% Nielsen: Ръстът в покупките на храни и напитки в България се забавя до 6%

Потребителите са все по-сигурни във финансите си, но не са готови да харчат свободно, сочат проучвания на компанията

12 юни 2019, 2060 прочитания

Месопреработвателният сектор се готви за интелигентни фабрики Месопреработвателният сектор се готви за интелигентни фабрики

Компаниите залагат все повече на безопасността и ефективното изпозлване на ресурсите

31 яну 2019, 2691 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Стоки и продажби" Затваряне
Страх от протекционизъм спира възхода на долара

Британският телеком BT изтри една пета от стойността си

Q&A: Проектът Libra

Най-важното, което трябва да се знае за новата криптовалута на Facebook

Поизтънелите възглавници на банките

Показателите за капиталова адекватност се понижават заради ръста в кредитирането, раздаваните дивиденти и нови регулации

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Календар и домашно кино

По-интересните събития през уикенда и предстоящата седмица

Power to the Robots

Албена Баева, артист и куратор на първата изложба в България на произведения, създадени в колаборация с изкуствен интелект