С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 13 апр 2018, 11:38, 10832 прочитания

Плодовете на суровата зима

Резките промени в температурите през март доведоха до сериозни поражения в овощарството

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Ханами, вековният японски обичай да се наблюдава цъфтежът на вишни, всяка година събира хиляди по паркове и градини. А през пролетта по телевизиите наред с прогнозите за времето се обявява и кога се очаква красивото събитие, което приковава и вниманието на фотографите на международните агенции.

Тази година българските овощари също гледаха метеорологичните прогнози и цветовете в градините си, но с безпомощно притеснение. След серия от резки промени на времето в последните два месеца реколтата от овощните градини в България се очаква да бъде по-слаба, а при някои плодове като кайсии и праскови спадът ще бъде над 50-60% общо по оценка на производители. Нещо повече - по част от насажденията има поражения, които се очаква да създадат проблеми и през следващите години, което ще доведе до повече пропуснати ползи, особено на фона на засилващия се интерес както от местни, така и от чужди търговци.


Мартенският мраз

Новата 2018 г. започна обещаващо за овощарите - средномесечните температури през януари бяха подходящи, а състоянието на насажденията добро. Тази картина обаче се промени само месец по-късно, когато започнаха резки промени във времето. След първото ударно затопляне през февруари по думите на овощари дръвчетата са започнали да се развиват, но последвалите студени вълни от началото и края на март са довели до тежки измръзвания. Към настоящия момент оценките показват, че състоянието в овощните градини е по-лошо, отколкото са били предварителните очаквания. Така по оценка на производители реколтата от череши през тази година ще бъде по-слаба от обичайното, а при плодове като кайсии и праскови намалението ще бъде сериозно.

"По поречието на Тунджа всички производители са пострадали", коментира председателят на сдружението "Българска праскова" Коста Петров. По думите му в Сливенския регион, в който се произвежда значителна част от прасковите в България, реколтата в около 25-30% от насажденията ще бъде на 100% унищожена, а при други 40-50% ще има намаление на добивите в различна степен. Сериозен спад се очаква и в Североизточна България, където е фокусирано основното производство на кайсии в страната.



По данни на Съюза на дунавските овощари при кайсиите загубата на реколта ще бъде между 50 и 100% за отделните стопани. "Пораженията върху черешите ще бъдат до 20%, а при прасковите и нектарините - до 50%", коментира председателят на организацията Николай Колев. По думите му при първата студена вълна през март в Североизточна България температурите са паднали до минус 17 градуса, а след кратко затопляне е последвало и второ застудяване, което допълнително е влошило състоянието на овощните насаждения. Данните на съюза на градинарите в България показват, че към момента по-сериозни проблеми имат овощарите в Северна България, но поражения има и в южната част на страната, коментира председателят на сдружението Мариана Милтенова.

Така равносметката към момента е, че при общо около 38 хил. дка с праскови в България само в района на Сливен около 5 хил. дка реколта е напълно компрометирана, а в други около 10 хил. дка има поражения и се очакват значително по-слаби добиви. Ситуацията с кайсиите е сходна - в страната общите площи с тази култура са 25 хил. дка като при 8 хил. дка от тях само в Североизточна България загубата на реколта ще бъде между 50 и 100%. По данни на производители в района на Пловдив и Кюстендил има известни проблеми с насажденията от череши, но като цяло се очаква сравнително добра реколта, особено на фона на миналата година, когато в някои райони бе отчетен спад между 50 и 70%, отново заради студеното време.

Загуби по няколко линии

На този етап е трудно да се направи оценка на очакваните загуби, които ще претърпи секторът, тъй като все още няма информация какви са пораженията в цялата страна. Земеделското министерство започна обследвания в най-засегнатите региони, но първите обобщени резултати се очакват най-рано след няколко седмици.

По данни на Националния статистически институт цената на тон праскови през 2017 г. е била средно 561 лв. При годишна реколта от между 36 и 40 хил. тона пазарът в този сектор се движи между 20 и 23 млн. лв. При кайсиите средната цена за тон през 2017 г. е 487 лв., а производството се движи в рамките на 23-26 хил. тона в последните години според аграрните доклади на земеделското министерство. Така приходите в този сектор са между 11 и 13 млн. лв. В случай че се сбъднат прогнозите на производителите, че реколтата от двете ще бъде 50% по-ниска от обичайно, очакваните загуби могат да се изчислят грубо на между 15 и 18 млн. лв. на база наличните данни. Това обаче е условно, тъй като заради слабата реколта и по-малкото предлагане цените тази година може да са по-високи, освен ако недостигът не бъде компенсиран с внос.

По оценка на производители огромната част от продукцията в сектор плодове се реализира на вътрешния пазар. Данните на земеделското министерство от последния аграрен доклад показват, че около 49% от реколтата се продава в търговската мрежа, а други близо 35% отиват за преработка. Същевременно обаче през последните години има отчетлив интерес на чужди търговци към българската продукция. Така например според Коста Петров през последните години българска продукция, основно череши, е реализирана в Румъния, Русия и Полша. Износ има още на кайсии и праскови, огромната част от който е за Румъния, сочат данните на производителите.

Без защита

Повечето производители казват, че в конкретния случай с измръзването на дръвчетата застраховането не може да бъде опция за компенсиране на загуби. Причината е, че традиционно в овощарството застраховането започва след средата на април, а пораженията сега са настъпили по-рано. Отделно от това в сектора признават, че интересът към застраховането е много нисък - това правят основно по-големите производители, често ползвайки субсидии за застраховане на продукция, които фонд "Земеделие" отпуска. Годишно за тази цел се отделят между 1 и 1.5 млн. лв., които се ползват от производителите на плодове, зеленчуци, тютюн, етерични култури и др.

"Част от производителите вероятно няма да получат и допълнителната субсидия, обвързана с производството, тъй като при нея трябва да се докажат добив и реализация на продукция", коментира управителят на InteliAgro Николай Вълканов. Според него има начин да се защитиш от измръзвания донякъде, като инвестираш в подходящи технологии, но не и при такива драстично минусови температури, каквито имаше през март.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 януари 2019г.
София Хотел Балкан

capital.bg/governmentevent

13-ТА ГОДИШНА СРЕЩА НА БИЗНЕСА С ПРАВИТЕЛСТВОТО


Пътят на България към еврозоната: какви ще са ефектите върху икономиката и как да се подготви бизнесът

Запазете своето място сега


Акценти в програмата:


  • Важните стъпки към Еврозоната
  • Какво предстои пред България през 2019: приоритетите на правителството
  • Колко голям е рискът за разделение между държавите от Еврозоната и останалите и къде е мястото на България
  • Политики и реформи, които ще доближат България до Еврозоната
  • Ефектът на еврото върху бизнеса
  • Как членството в Еврозоната ще се отрази върху икономиката и как бизнесът да се подготви

Към регистрацията

Прочетете и това

Големите ски курорти откриват зимния сезон с по-скъпи карти 5 Големите ски курорти откриват зимния сезон с по-скъпи карти

Туристическото министерство очаква 5% ръст на туристите през започващия зимен сезон

5 дек 2018, 5513 прочитания

Реколтата от царевица е нараснала с над 30% Реколтата от царевица е нараснала с над 30%

Земеделците са прибрали и по-висока реколта от слънчоглед през 2018 г.

31 окт 2018, 2187 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Предприемаческа програма изпраща 70 европейци в САЩ

Двама българи бяха стипендианти на Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative през 2018 г.

Стажове, стипендии, конкурси (19 – 25 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Стоки и продажби" Затваряне
България и Балканите произвеждат все повече дрехи за луксозни марки

Югоизточна Европа привлича все повече такива производители

Коледните подаръци на кабинета

За трета поредна година държавата разпределя милиарди от излишъка в бюджета непрозрачно и без дебат

За какво ни е армията

България се готви да похарчи ударно поне 4.5 млрд. лв. за оръжия, но без да отчита заплахите и опасността от икономическа криза

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Там, където пистите започват от прага на хотела

Вал д’Изер и Вал Торанс предлагат срещи с незабравима планина, писти и хора

Всичко за Роки

Taschen публикува книга с историята на най-емблематичния герой на Силвестър Сталоун

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 2

Капитал

Брой 2 // 12.01.2019 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Лобисткият закон за горивата засега се отлага, Франция се готви за Brexit без сделка

Емисия

DAILY @7PM // 17.01.2019 Прочетете