С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
31 яну 2019, 12:25, 2697 прочитания

Месопреработвателният сектор се готви за интелигентни фабрики

Компаниите залагат все повече на безопасността и ефективното изпозлване на ресурсите

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Безопасност, по-ефективно използване на ресурсите, оптимизация на производството, дигитализацията. Това са основните предизвикателства пред месопреработвателната промишленост в следващите години, сочат данните на Германската асоциация на производителите на оборудване за хранително-вкусовата и пакетиращата промишленост, част от асоциацията VDMA, обединяваща машиностроителната индустрия в страната.

Данните бяха представени по време на презентирането на тазгодишното издание на най-голямото изложение в света за месопреработвателния сектор IFFA, което се провежда на всеки три години във Франкфурт и ще се проведе между 4 и 9 май. На последния форум, който се е провел през 2016 г., са се включили и трима изложители от България.


Накъде тръгва секторът

Според Маргрет Мензел, представител на асоциацията ключово за сектора е безопасността на продукцията, заради което и машиностроителите в хранителната индустрия инвестират все повече в технологии, осигуряващи по-високи стандарти на хигиена при производството, както и мониторинг и контрол на производствените процеси и решения за оптимално пакетиране.

Второто важно предизвикателство пред сектора е ефикасното използване на ресурсите, включително енергийна ефективност, икономично използване на водата и намаляване на опаковъчните материали. От думите на Мензел стана ясно и че в машиностроенето за хранителния сектор все повече навлиза оптимизацията на производствените процеси и дигитализацията, включително технологии, водещи до минимални организационни загуби и интернет базирани технологии между машините, компонентите и продукцията. "Визията е все повече за изграждане на интелигентни фабрики", коментира още Мензел.



Върху машиностроенето за хранителната индустрия влияят и новите тенденции в храненето и приготвянето на храна, включително интересът към вегетарианството, регионалните или устойчиво произведените храни. Пакетиращата промишленост пък трябва да се носочи все повече към опаковките с "функция" - оптимална защита, пригодност за рециклиране на материала, етикетиране и др., сочат очакванията на асоциацията.

Изложението IFFA - през май

Изложението IFFA, което се провежда на всеки три години и е най-голямото в света за месопреработвателния сектор, през тази година ще се проведе в началото на май в изложбения център Messe Frankfurt в германския град Франкфурт. Очакванията са, че във форума ще се включат над 1000 изложители от над 50 държави, които ще представят продукцията си на площ от около 119 хил. кв.м. Прогнозираният брой на бизнес посетителите на изложението е за над 60 хил. души от 140 държави, сочат данните на организаторите. В последното издание на изложението през 2016 г., чийто партньор за България е "Интер експо център" в София, са се включили и три български компании, произвеждащи машини за месопреработвателния сектор.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Nielsen: Ръстът в покупките на храни и напитки в България се забавя до 6% Nielsen: Ръстът в покупките на храни и напитки в България се забавя до 6%

Потребителите са все по-сигурни във финансите си, но не са готови да харчат свободно, сочат проучвания на компанията

12 юни 2019, 2087 прочитания

Реколтата от царевица е нараснала с над 30% Реколтата от царевица е нараснала с над 30%

Земеделците са прибрали и по-висока реколта от слънчоглед през 2018 г.

31 окт 2018, 2904 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Стоки и продажби" Затваряне
Големите ски курорти откриват зимния сезон с по-скъпи карти

Туристическото министерство очаква 5% ръст на туристите през започващия зимен сезон

Бойното поле на "Българска армия"

Ще има ли нов стадион на ЦСКА в Борисовата

Поизтънелите възглавници на банките

Показателите за капиталова адекватност се понижават заради ръста в кредитирането, раздаваните дивиденти и нови регулации

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

20 въпроса: Петя Кокудева

Скоро ще се появи първата й пътешественическа книга - "Поздрави от синята палатка"

Човекът и мракът

Palacio de Velazquez в Мадрид показва първата голяма ретроспектива на японския художник Тецуя Ишида извън родината му