С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
31 яну 2019, 12:25, 2970 прочитания

Месопреработвателният сектор се готви за интелигентни фабрики

Компаниите залагат все повече на безопасността и ефективното изпозлване на ресурсите

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Безопасност, по-ефективно използване на ресурсите, оптимизация на производството, дигитализацията. Това са основните предизвикателства пред месопреработвателната промишленост в следващите години, сочат данните на Германската асоциация на производителите на оборудване за хранително-вкусовата и пакетиращата промишленост, част от асоциацията VDMA, обединяваща машиностроителната индустрия в страната.

Данните бяха представени по време на презентирането на тазгодишното издание на най-голямото изложение в света за месопреработвателния сектор IFFA, което се провежда на всеки три години във Франкфурт и ще се проведе между 4 и 9 май. На последния форум, който се е провел през 2016 г., са се включили и трима изложители от България.


Накъде тръгва секторът

Според Маргрет Мензел, представител на асоциацията ключово за сектора е безопасността на продукцията, заради което и машиностроителите в хранителната индустрия инвестират все повече в технологии, осигуряващи по-високи стандарти на хигиена при производството, както и мониторинг и контрол на производствените процеси и решения за оптимално пакетиране.

Второто важно предизвикателство пред сектора е ефикасното използване на ресурсите, включително енергийна ефективност, икономично използване на водата и намаляване на опаковъчните материали. От думите на Мензел стана ясно и че в машиностроенето за хранителния сектор все повече навлиза оптимизацията на производствените процеси и дигитализацията, включително технологии, водещи до минимални организационни загуби и интернет базирани технологии между машините, компонентите и продукцията. "Визията е все повече за изграждане на интелигентни фабрики", коментира още Мензел.



Върху машиностроенето за хранителната индустрия влияят и новите тенденции в храненето и приготвянето на храна, включително интересът към вегетарианството, регионалните или устойчиво произведените храни. Пакетиращата промишленост пък трябва да се носочи все повече към опаковките с "функция" - оптимална защита, пригодност за рециклиране на материала, етикетиране и др., сочат очакванията на асоциацията.

Изложението IFFA - през май

Изложението IFFA, което се провежда на всеки три години и е най-голямото в света за месопреработвателния сектор, през тази година ще се проведе в началото на май в изложбения център Messe Frankfurt в германския град Франкфурт. Очакванията са, че във форума ще се включат над 1000 изложители от над 50 държави, които ще представят продукцията си на площ от около 119 хил. кв.м. Прогнозираният брой на бизнес посетителите на изложението е за над 60 хил. души от 140 държави, сочат данните на организаторите. В последното издание на изложението през 2016 г., чийто партньор за България е "Интер експо център" в София, са се включили и три български компании, произвеждащи машини за месопреработвателния сектор.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Стремежът за природосъобразен живот стигна и до CSR инициативите Стремежът за природосъобразен живот стигна и до CSR инициативите

Грижи за здравето, природата и общността изместват традиционната благотворителност от кампаниите на веригите за бързооборотни стоки

20 ное 2019, 1523 прочитания

Иван Чернев: Намалението на печалбата ни е планирано 4 Иван Чернев: Намалението на печалбата ни е планирано

Оптимизираме продуктовия микс, развиваме асортимента си и сме в процес на експанзия, казва главният изпълнителен директор на "Кауфланд България"

19 ное 2019, 1512 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Ритейл" Затваряне
Големите ски курорти откриват зимния сезон с по-скъпи карти

Туристическото министерство очаква 5% ръст на туристите през започващия зимен сезон

Още от Капитал
Трудни времена за SoftBank

След фиаското с WeWork империята на Масайоши Сон има нужда от промяна

Тази карта ми излезе златна

Защо лихвите по кредитни карти не падат и как да платим по-малко по тях

Раждането на 5G в България

2020-а ще бъде годината на едни от най-големите търгове за честоти досега, даващи началото на изграждането на 5G мрежа

Европа и светът според Макрон

Френският президент е прав за проблемите на ЕС. Но не успява да намери партньори за решаването им

20 въпроса: Силвия Великова

Казва, че не знае какво е рутина. И това личи от факта, че толкова години тя не е загубила хъса да задава въпроси

Канадска вълна

Писателят Дени Терио за работния си процес и защо Канада е страна на "две самотности"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10