Месопреработвателният сектор се готви за интелигентни фабрики
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Месопреработвателният сектор се готви за интелигентни фабрики

Най-голямото изложение за машини и оборудване за месопреработвателната промишленост в света IFFA, което се провежда на всеки три години, ще се състои между 4 и 9 май във Франкфурт

Месопреработвателният сектор се готви за интелигентни фабрики

Компаниите залагат все повече на безопасността и ефективното изпозлване на ресурсите

Деница Ватева
3414 прочитания

Най-голямото изложение за машини и оборудване за месопреработвателната промишленост в света IFFA, което се провежда на всеки три години, ще се състои между 4 и 9 май във Франкфурт

© Messe Frankfurt


Безопасност, по-ефективно използване на ресурсите, оптимизация на производството, дигитализацията. Това са основните предизвикателства пред месопреработвателната промишленост в следващите години, сочат данните на Германската асоциация на производителите на оборудване за хранително-вкусовата и пакетиращата промишленост, част от асоциацията VDMA, обединяваща машиностроителната индустрия в страната.

Данните бяха представени по време на презентирането на тазгодишното издание на най-голямото изложение в света за месопреработвателния сектор IFFA, което се провежда на всеки три години във Франкфурт и ще се проведе между 4 и 9 май. На последния форум, който се е провел през 2016 г., са се включили и трима изложители от България.

Накъде тръгва секторът

Според Маргрет Мензел, представител на асоциацията ключово за сектора е безопасността на продукцията, заради което и машиностроителите в хранителната индустрия инвестират все повече в технологии, осигуряващи по-високи стандарти на хигиена при производството, както и мониторинг и контрол на производствените процеси и решения за оптимално пакетиране.

Второто важно предизвикателство пред сектора е ефикасното използване на ресурсите, включително енергийна ефективност, икономично използване на водата и намаляване на опаковъчните материали. От думите на Мензел стана ясно и че в машиностроенето за хранителния сектор все повече навлиза оптимизацията на производствените процеси и дигитализацията, включително технологии, водещи до минимални организационни загуби и интернет базирани технологии между машините, компонентите и продукцията. "Визията е все повече за изграждане на интелигентни фабрики", коментира още Мензел.

Върху машиностроенето за хранителната индустрия влияят и новите тенденции в храненето и приготвянето на храна, включително интересът към вегетарианството, регионалните или устойчиво произведените храни. Пакетиращата промишленост пък трябва да се носочи все повече към опаковките с "функция" - оптимална защита, пригодност за рециклиране на материала, етикетиране и др., сочат очакванията на асоциацията.

Изложението IFFA - през май

Изложението IFFA, което се провежда на всеки три години и е най-голямото в света за месопреработвателния сектор, през тази година ще се проведе в началото на май в изложбения център Messe Frankfurt в германския град Франкфурт. Очакванията са, че във форума ще се включат над 1000 изложители от над 50 държави, които ще представят продукцията си на площ от около 119 хил. кв.м. Прогнозираният брой на бизнес посетителите на изложението е за над 60 хил. души от 140 държави, сочат данните на организаторите. В последното издание на изложението през 2016 г., чийто партньор за България е "Интер експо център" в София, са се включили и три български компании, произвеждащи машини за месопреработвателния сектор.

Безопасност, по-ефективно използване на ресурсите, оптимизация на производството, дигитализацията. Това са основните предизвикателства пред месопреработвателната промишленост в следващите години, сочат данните на Германската асоциация на производителите на оборудване за хранително-вкусовата и пакетиращата промишленост, част от асоциацията VDMA, обединяваща машиностроителната индустрия в страната.

Данните бяха представени по време на презентирането на тазгодишното издание на най-голямото изложение в света за месопреработвателния сектор IFFA, което се провежда на всеки три години във Франкфурт и ще се проведе между 4 и 9 май. На последния форум, който се е провел през 2016 г., са се включили и трима изложители от България.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK