Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 31 дек 2019, 13:47, 7234 прочитания

Бизнесът на аптеките и дрогериите е пораснал с 10%

Топ 20 на компаниите правят оборот от над 1.7 млрд. лв. Ръстът е заради козметичните продукти

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
13Фармацевтичният сектор има много поводи за оплаквания заради тежката регулация на цените и включването в списъка за плащане от здравната каса. Ръстът на този пазар през миналата година е едва 5% по данните на световната маркетингова организация IQVIA. Въпреки това има един сегмент, който не е засегнат от опита на държавата да ограничава плащанията – това са т.нар. ОТС продукти (over the counter - над рафта, защото могат да бъдат показвани и не се изисква рецепта от лекар за покупката им). Става въпрос за огромно количество от продукти – лекарства без рецепта, хранителни добавки, здравословни храни, козметика, продукти за бебета и деца, превързочни материали, медицински изделия и помощни средства за болни. И ако при лекарствата ръстът е незначителен, в този сегмент той продължава да е двуцифрен и да допринася и за по-големите продажби в големите вериги аптеки и в дрогериите.

Новите тенденции на пазара на козметика


Най-продаваните продукти в аптеките продължават да бъдат лекарствата, като тенденцията е в малките населени места те да имат дял от над 90% от портфолиото. Маржовете от медикаментите са изключително скромни заради строгата държавна регулация. Затова не само големите градски аптеки, но и все повече малки започват да разчитат на козметиката и ОТС продуктите, които им помагат да се издържат.

Нарастването на дрогерийния и аптечния канал през миналата година е голямо. Според данните на AC Nielsen за 2018 г. три четвърти от продажбите на козметика и продукти за грижа за тялото са се осъществили именно през тези два канала. Само аптеките държат 44% от продажбите на този пазар, който е на стойност 81.7 млн. лв. общо за двете категории.

"Хората се ориентират да купуват тези категории предимно в специализираните обекти", коментира Марко Наумов, анализатор в AC Nielsen."България е особен пазар в сравнение с останалите европейски пазари - в аптеките тук се продава много добре масова козметика, докато в останалите европейски страни това не се случва", коментира Николай Костов, съсобственик на аптеки "Ремедиум" и председател на Асоциацията на собствениците на вериги аптеки. Той допълва, че в дермокозметиката, в която аптеките са световен монополист, тъй като тя се продава само в тях, българските обекти бележат двуцифрени ръстове за поредна година.

Андрей Петров, който е председател на борда на директорите на "ДМ България", отбелязва, че във веригата от вече 80 магазина над 50% от оборота се падат на продуктите за красота и за лична хигиена.

"Класацията dm топ 10, която превърнахме в традиционна, показва, че най-продаваните продукти и през миналата година са били спирала за мигли, шампоан за коса и боя за коса. Разликата е, че вече се търси значително по-висок клас от тези продукти. Българката дава с 40% повече в сравнение с миналата година за тях, но те са от по-висок клас", коментира Петров. Според него данните показват не само подобрение на покупателната способност, но и че потребителите отделят повече средства за собствената грижа.

Андрей Петров описва няколко основни тенденции в бранша.

Така например се търсят по-висок клас продукти. Новост в европейски мащаб, а сега вече и в България е, че се търси азиатска козметика – японска и китайска.

"Лицата на азиатките изглеждат гладки и младолики и от почти година трендът за покупка на такава козметика бележи ръст в цяла Европа", казва Петров.

Втората тенденция е при мъжете и тя се забелязва на целия пазар – и в дрогериите, и в аптеките. Тъй като през последните години е модерно мъжете да носят брада, продуктите за поддържането й бележат трицифрени ръстове, макар и от ниска база.

"Заради модата се появи специфична категория за грижа за брадата, в която има все по-голямо разнообразие от продукти", коментира Николай Костов.

На пазара продължава да има двуцифрен ръст и в продажбите на мъжка козметика, като компаниите започват да произвеждат пълни мъжки линии, а не само допълнения от два-три продукта към женските серии.

"dm от около 10 години има обособен сектор за мъжка козметика, който се казва "Мъжки свят". Като цяло dm е магазин за жени. Нашата идея беше да има място, което да привлича и мъжете, но да не им губи много време. Мъжете не обичат да питат и очакват да намерят всичко необходимо на едно място. От около година сме първата компания в този бранш, която пусна и премиум марка за мъжка козметика, която се казва Seinz", казва Андрей Петров.

По думите му друг тренд в продажбите през миналата година е огромното търсене на биохрани и натурални продукти, като само в dm ръстът в продажбите им е над 20%.

"Българският потребител все повече търси здравословни продукти, грижи се за себе си, грижи се за здравето си и освен биохрани, ползва натурална и сертифицирана козметика", казва Андрей Петров.

Цената има значение

Представителите на аптеките и дрогериите виждат съществена разлика между софийския пазар и останалите градове по отношение на покупателната способност на потребителите и тяхното поведение на консуматори.

"Средният бон на продажбите на козметика в София е по-висок спрямо останалите населени места с около 16%. В столицата се продават средно 30% от лекарствата и по-голям дял от козметиката и добавките", отбелязва Славчев.

Той допълва, че цената все още е от водещо значение за клиентите, особено в провинцията, и се запазва тенденцията потребителите да бъдат привлечени от различни промоционални активности и силните медийни рекламни кампании.

В аптеките SOpharmacy не отчитат разлика в потребителската кошница между градовете, а по-скоро тенденция, свързана с локацията в даден град – ако е по-близко до центъра, сумата на средните покупки е по-висока.

"В по-малките градове има продукти, които могат да се намерят само при нас, и това концентрира клиенти и увеличава кошницата. Хранителните добавки и козметиката представляват голяма част от продажбите при нас, което отново е основен елемент на концепцията SOpharmacy - освен широк асортимент ние предлагаме и свободен достъп до продуктите за клиентите, както и адекватна консултация. Пазарните данни показват, че все още София държи значителен дял в тези категории заради покупателната сила и профила на клиента. При нас обаче този тренд не е толкова отчетлив заради по-малкото аптеки извън столицата, сравними като продуктово предлагане със SOpharmacy. Затова на нас бързо ни се удава да привличаме клиентите, които търсят разнообразие от хранителни добавки и козметика", коментира Валерия Видулова, директор ритейл услуги в "Софарма трейдинг", собственик на веригата аптеки SOpharmacy.

Лекарства или козметика

Лидерът в класацията на най-големите търговци на козметични продукти продължава да бъде веригата аптеки "Марешки", въпреки че те не са класически канал за продажба на козметика и добавки. Основното им портфолио в около 400 обекта под тази марка са лекарствата с рецепта, покрити от здравната каса. Вероятно това е причината и за несъществения ръст в продажбите на обектите – под 1% през 2018 г. спрямо предходната.

"Основно предлагаме лекарства, защото пациентите имат нужда от тях. Предлагаме и скъпоструващи медикаменти, които други аптеки избягват заради ниските маржове, защото сме социално отговорни. Клиентите пазаруват и козметика и хранителни добавки", коментира накратко Веселин Марешки-син от аптеки "Марешки".

На второ място в класацията са аптеките SCS Franchise, които са 150 на брой.

"В аптеките SCS Franchise ръстът на козметиката и хранителните добавки е с над 20% на годишна база и тези две категории заемат заедно 19% дял в общите продажби", коментира Красимир Славчев, изпълнителен директор на SCS Franchise. Той допълва, че най-съществено е увеличението при продуктите за грижа за лице и тяло, грижа за косата, за бебета и детска козметика.


Общият ръст на нетните приходи за миналата година е малко под 8%, показват данните от класацията топ 20.

Дрогерия в класическия смисъл на думата е германско-австрийският концерн dm, който през тази година е на трето място по продажби заради нарасналите като цяло лекарствени продажби в аптеките. Веригата бележи двуцифрен ръст от близо 19% и достига до оборот от над 135 млн. лв. през 2018 г. Печалбата на компанията е малко над 1 млн. лв. за миналата година.

Следваща в класацията е веригата аптеки "Медея", които също предлагат козметика и хранителни добавки и са разположени в пет града – София, Плевен, Стара Загора, Перник и Кюстендил. Общият приход за миналата година е близо 103 млн. лв., което е с 13% повече от 2017. Компанията обаче няма почти никаква печалба.

Видим е ръстът при веригата SOpharmacy, която през миналата година концентрира купените 19 нови аптеки и освен това отвори и множество нови обекти в столицата и големите градове. Веригата е на 6-о място в класацията, след дрогериите Lilly, и прави 90.2 млн. лв. оборот (с ръст от 22%). Lilly Drogerie заема предходната – пета, позиция и има нетни продажби от близо 93 млн. лв.

Онлайн продажбите

Компаниите от сектора са разделени за мястото и значението на онлайн в продажбите им. Николай Костов например е наел 25 служители, които се занимават единствено с обработката на интернет поръчките. Според него България трябва да бъде следващата страна в ЕС, в която да бъде разрешено онлайн аптеките да продават и лекарства с рецепта (вижте интервю с него тук).

SOpharmacy допринесоха за развитието на един от големите онлайн сайтове, който впоследствие придобиха и който носи същото име като физическата верига аптеки.

SCS Franchise също имат онлайн аптека - sanita.bg, през която в рамките на една година са минали 10% от общите продажби на козметика.

За разлика от "dm Германия", където концернът има онлайн продажби, в България dm си остава магазин, в който да отидеш и да докоснеш продукта.

"Държим онлайн бизнеса под око, той е в средносрочната ни стратегия, но на този етап, като имаме предвид възможностите си, искаме да се концентрираме върху физическите магазини, върху физическата търговия и все още инвестираме предимно в това. Ние още растем, има градове, в които ни няма, а има потенциал за развитие като физически обекти", казва Андрей Петров. Според него веригата е инвестирала в обучението на своите консултанти дрогеристи и смята, че онлайн покупката е удобна най-вече за младите им клиенти, но няма как да се сравни с консултацията на живо с обучен служител.

Регал 100

Текстът е част от специалното издание "Регал 100". В него сравняваме и анализираме бизнеса на най-големите търговци в основните подсектори. Ще откриете данни за:
➤ Приходи
➤ Печалба
➤ Персонал
➤ Изменение спрямо предходните 2 години

Вижте още или купете изданието

Прочетете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Веригите предлагат да оформят фермерски пазари на паркингите на магазините 2 Веригите предлагат да оформят фермерски пазари на паркингите на магазините

Офертата идва след обсъждания със земеделския министър и е по-пазарен модел за подкрепа на местното производство

8 апр 2020, 1055 прочитания

Пазарът на техника: Застой за неопределено време Пазарът на техника: Застой за неопределено време

Секторът страда от забавени доставки и намалено потребление заради карантината

8 апр 2020, 1321 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Ритейл"

Седмичен бюлетин с най-важното от ритейл сектора

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Ритейл" Затваряне
Свежо от планината

В кухнята на благоевградската пивоварна на лидера по продажби на бира "Карлсберг България"

Още от Капитал
Тяхната първа криза

Финтех компаниите са изправени пред нови предизвикателства заради COVID-19 и първия им сблъсък с икономически проблеми

Къде изчезна златото

Затварянето на ключови рафинерии и липсата на транспорт почти блокират пазара на физическия благороден метал

Може ли България да надбяга вируса

България използва времето, спечелено от социалната изолация, за минимални подобрения в здравната система и планира да въведе софтуер за следене на заразени и нарушители на карантини. Засиленото тестване все още не се случва

Глобалната рецесия изглежда неизбежна

Коронавирусът инфектира както търсенето, така и предлагането по света

Новият живот на електронната книга

Извънредното положение срина традиционния модел на разпространение и книгоиздаването търси нови решения

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10