Потребител 2020
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Потребител 2020

Shutterstock

Потребител 2020

Какви са нагласите на потребителите в първата година от новото десетилетие

Десислава Лещарска
4901 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Пазаруваме онлайн, готвим, учим, спортуваме, работим от вкъщи; най-търсените хранителни стоки са макарони, брашно, плодове, зеленчуци, а нехранителни - дезинфектанти и тоалетна хартия. Така най-просто можем да опишем поведението на потребителите в последните месеци заради вируса COVID-19, парализирал почти целия свят.

В началото на годината говорихме за 2020 г. с много надежди - първата година от новото десетилетие, което ще премине под знака на иновациите и технологиите. Говорихме за потребителски трендове като лабораторно отгледано месо, биопродукти, платформи за споделено пазаруване. Маркетингови анализатори следяха с интерес поведението на поне четири различни поколения потребители - всяко със своите желания и нагласи.

Но пандемията, засегнала стотици хиляди хора по целия свят, сякаш преобърна или в най-добрия случай паузира всичко, което очаквахме да се случи. Ако имаме късмет, в следващите три до шест месеца ситуацията ще се нормализира, икономиката и потреблението ще се завърнат към предкризисните си нива, а тенденциите, които откроихме като определящи поведението на Потребител 2020, отново ще са актуални.

Оптимизъм сред търговските вериги

"Потребителското търсене се промени коренно в последните седмици заради създалата се ситуация с COVID-19, но ние всички вярваме, че ще се справим и ще се върнем към нормалния си начин на потребление и живот", коментира за "Регал" Мирослава Георгиева, директор "Маркетинг и реклама" на "Фантастико". Тя потвърждава, че от края на февруари веригата отбелязва ръст в продажбите на стоки от първа необходимост като варива и макаронени изделия. "Бихме искали да кажем на клиентите си, че няма нужда от презапасяване. На този етап не изпитваме затруднения с доставките", посочва още тя. "Фантастико" е търговската верига с едни от най-засилените мерки срещу разпространението на вируса: стриктен пропускателен режим, засилена дезинфекция, намалено работно време и персонал и др.

Според компанията с български собственици потребителите се водят от няколко основни линии през последните години: "Клиентите стават все по-взискателни по отношение на качеството на продуктите и начина им на производство, разнообразието и избора, удобството и даването на ежедневни решения и, разбира се, влиянието върху околната среда." Щандовете с прясно изцеден сок, суши, изпечен на място хляб, топла храна и салати заемат все повече място в обектите на "Фантастико". Същото се отнася и за т.нар. здравословен сектор. "Ако погледнете нашите специални биозони, ще видите, че се стараем да осигурим много голям асортимент от храни, които не съдържат подобрители, оцветители и консерванти, храни, които са произведени по максимално чист начин. Следим всички тенденции на хранене и потребителско поведение, като целта ни е да бъдем адекватни представители на модерната търговия", посочват от компанията. По отношение на опаковките от рециклируеми и биоразградими материали, които се налагат като основен тренд сред потребителите, "Фантастико" реши да изравни цените на хартиените и найлоновите торбички, за да стимулира потреблението на първите.

За веригата Billa (част от концерна REWE International) стремежът към здравословен начин на живот е един от най-важните в момента. Компанията пусна нова марка на пазара - Billa Bio, за висококачествени продукти с естествен произход. "Друга тенденция, която отчитаме от няколко години насам, е засиленото търсене на български продукти. Това е и причината компанията ни да си партнира дългосрочно с много български производители", коментираха от Billa за "Регал".

Веригата е решила приоритетно да развива отдела си за плодове и зеленчуци: "Гордеем се много със собствения ни бранд "Billa Градини", който дава възможност на клиентите ни да избират от голямо разнообразие свежи плодове и зеленчуци, отгледани от български земеделци в съответствие със специалната ни програма за намаляване на пестицидите."

Търговските обекти на Billa нямат затруднения в дейността заради коронавируса, обясниха от компанията - работата им е спокойна, а складовите наличности - достатъчни. В действителност магазините за хранителни стоки - част от големи търговски вериги или малки квартални, са най-слабо засегнатите от извънредното положение, въведено заради COVID-19. Някои от тях дори отчитат ръстове на продажбите заради опасенията на хората и презапасяването с продукти. Въпреки това лидерите при продажбите на бързооборотните стоки - Kaufland, Metro, Lidl, не посмяха да правят прогнози за поведението на потребителите през тази и следващите години: пандемията постави нуждата от допълнителни анализи за рисковете и възможностите пред сектора.

Рисковете са свързани с тежките икономически последици от извънредното положение. Те най-вероятно рязко ще прекъснат една възходяща тенденция, свързана не толкова с покупателната способност на българите, колкото с т.нар. потребителско самочувствие, което към края на 2019 г. е по-високо от средното за Европа според данни на агенция "Нилсен", предоставени на "Регал". Отчетено е подобрение във всички фактори: възможности на пазара на труда, лични финанси и възможности за покупки. Делът на българите, които завършват месеца със свободни парични наличности, беше започнал да се увеличава, показват данните на "Нилсен".

Всяко поколение със свое потребление

Според компанията за маркетингови проучвания "Ноема" нагласите на потребителите са различни спрямо възрастта им. Национално представително проучване, проведено в периода 2017 - 2019, откроява 4 различни поколения: най-младото е т.нар. поколение Z (Generation Z) - от 7 до 24 години; следва поколение Y, по-познато като милениъли (Millennials) - от 25 до 39 години; поколението X обхваща хората във възраст от 40 до 54 години; най-възрастно е поколението на т.нар. Baby boomers - от 55 до 74 години.

Поколението Z е това, което ще ограничава месо, тютюн и алкохол през 2020 г. и изобщо ще се грижи за здравето си, сочат данните на "Ноема". Тук най-висок процент от анкетираните (69%) определят себе си като хора, които водят здравословен начин на живот. Една трета спортуват редовно, а 71% подбират внимателно храната си. Това е и поколението, за което в най-голяма степен важи парадоксът "искам да се отличавам от останалите (53% от всички анкетирани при средно 30% за всички поколения), но същевременно са най-склонни да потребяват популярни и разпознаваеми марки.

Милениълите са най-активното поколение: 84% твърдят, че обичат динамичните дейности; 53% постоянно пътуват, обичат да пазаруват дрехи, като обикновено избират втора ръка, дизайнерски или ръчно изработени. Това е поколението, загрижено за проблемите на човечеството; поколението на онлайн пазаруването и на стремежа да бъдеш забелязан на всяка цена. Със самочувствие, че лесно се справят в непознати ситуации (80%) и лесно разбират сложни теми (77%), милениълите очакват да бъдат възнаградени тук и сега. Те са нетърпеливи и често ирационални. По-склонни в сравнение с другите поколения да приемат хранителни добавки и хомеопатия.

Следва поколението 40+: хората, които балансират между работа и свободно време; обичат да си стоят вкъщи и да гледат телевизия. Това е поколението с най-висок дял със спестовен влог - 18%. Поколението Х е най-малко склонно да се съгласи с твърдението "не мога да направя много, за да променя живота си". Хората между 40 и 55 години отчитат проблеми със здравето и теглото си: 58% са с наднормено тегло, а 46% пушат всеки ден.

Бейби бумърите могат да бъдат определени като работохолици: работят здраво и спестяват пари за пенсионирането си; за 40% от анкетираните парите са най-добрият измерител на успеха. 96% притежават недвижимо имущество, а 20% второ жилище. Прекарват свободното си време вкъщи пред телевизора и в градината. "Бягството" на село и градинарството са подкрепени от солиден дял собственост върху къщи на село. За бумърите, както и за поколението преди тях е типично производството на собствени плодове и зеленчуци. Склонни са да инвестират в здравето си, но едва 21% определят начина си на живот като здравословен. Нямат доверие на виртуални финансови институции и не се чувстват уверени в използването на електронни устройства. За разлика от по-младите поколения не изпитват нуждата да се открояват сред тълпата и да бъдат признати или одобрени.

Любопитно е, че поколенията на бейби бумърите и това преди тях предизвикват по-голям интерес сред анализаторите - имат спестявания, по-голяма продължителност на живота, имат и достъп до технологии точно толкова, колкото и младите. "Това са поколенията, които скоро ще излязат в пенсия и имат много специфични желания. На пазара ще се отворят много възможности, които да отговорят на нуждите им", пише в свой анализ Forbes. Изданието откроява още няколко тенденции, които ще трансформират пазара през тази и следващите години: нови приложения за организиране на дома и ежедневието; алтернативи на месото; осъзнато пазаруване, енергийна ефективност; финансова грамотност, защита на личните данни и една особено актуална в настоящата пандемична обстановка - платформи за споделяне на виртуалния ни живот като начин да се ангажираме с останалите, които ще обхванат не само филмите, които гледаме, но и покупките в ежедневието ни.

Пазаруваме онлайн, готвим, учим, спортуваме, работим от вкъщи; най-търсените хранителни стоки са макарони, брашно, плодове, зеленчуци, а нехранителни - дезинфектанти и тоалетна хартия. Така най-просто можем да опишем поведението на потребителите в последните месеци заради вируса COVID-19, парализирал почти целия свят.

В началото на годината говорихме за 2020 г. с много надежди - първата година от новото десетилетие, което ще премине под знака на иновациите и технологиите. Говорихме за потребителски трендове като лабораторно отгледано месо, биопродукти, платформи за споделено пазаруване. Маркетингови анализатори следяха с интерес поведението на поне четири различни поколения потребители - всяко със своите желания и нагласи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.