Веригите през 2019 – силен скок преди големия шок

Повече от 10% е ръстът в приходите на магазините за продажба на дребно. Топ 5 вече се държи само от сектора на бързооборотните стоки

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

В края на 2019 г. представителите на търговските вериги от всички сектори най-вероятно са се усмихнали доволно, като са видели резултатите за изминалата година, и са очаквали с нетърпение 2020. В края на 2019 никой още не можеше да предвиди какъв удар ще нанесе глобалната пандемия на COVID-19 върху световната икономика, в това число и върху търговията и продажбите на всякакви стоки. Кой би предположил, че само три месеца по-късно магазините ще затворят, моловете ще опустеят, никой няма да си купува дрехи, а най-търсените продукти ще са лекарствата, дезинфектантите, маските и имуностимулиращите препарати. В края на 2019 г. бизнесът се поздравяваше за постигнатите успехи и гледаше през розовите очила на бъдещето.

Причината е, че 2019 беше успешна за най-големите търговци на дребно от петте основни сектора - бързооборотни стоки, козметика и лекарства, техника, стоки за строителство и обзавеждане (които ние обобщено наричаме "За дома") и дрехи и обувки имат общ ръст на продажбите над 10%. За сравнение - година по-малко този ръст беше 9%. Общите приходи в стотицата са близо 13.2 млрд. лв. при малко под 12 млрд. година по-рано.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар