Deliveroo се стреми да продаде акции за 1 млрд. паунда в предстоящото IPO

Британската компания за доставка на храна се очаква да бъде оценена на над 7 млрд. долара

Deliveroo обяви, че планира да продаде нови акции на стойност около 1 млрд. паунда в предстоящото си първично публично предлагане (IPO). Листването на компанията се очаква да бъде най-голямото в Лондон от повече от седем години, съобщава Reuters. Британската компания за доставка на храни, която е подкрепена от Amazon, заяви, че нейното листване ще включва и продажбата на акциите на някои съществуващи акционери, което потенциално ще увеличи размера на предлагането. Очаква се след излизането на борсата фирмата да бъде оценена на над 7 млрд. долара. Това ще направи листването на Deliveroo най-голямото публично предлагане в Лондон по пазарна капитализация от това на Royal Mail през октомври 2013 г. насам.

Deliveroo потвърди, че ще съществуват два класа акции. Основателят и изпълнителен директор на компанията Уиу Шу ще бъде единственият притежател на акции от "клас B", което ще даде на всяка от неговите акции 20 гласа, докато всички останали акции ще носят по един глас. Това споразумение ще продължи три години, което според източник, запознат със сделката, е предназначено да предпази Deliveroo от враждебно превземане.

Такава акционерна структура е често срещана при технологичните компании, регистрирани на фондовите борси в САЩ. Някои британски инвеститори обаче ги харесват, тъй като те могат да предоставят огромно влияние на изпълнителите директори при вземане на решения на акционерни събрания. В момента компаниите, листвани в Лондон, не могат да имат структура с два класа акции и не могат да получат достъп до индекса FTSE, въпреки че това ще се промени, ако бъдат въведени препоръки от скорошен преглед на листванията.

Още от Капитал