"Билтранс-Велев" ще инвестира 6 млн. лева в ново предприятие за еленски бут

Годишният производствен капацитет ще бъде 45 000 - 50 000 броя готов продукт

Билтранс-Велев
Билтранс-Велев    ©  Билтранс-Велев
Билтранс-Велев
Билтранс-Велев    ©  Билтранс-Велев

Месопреработващата компания "Билтранс- Велев" - гр. Елена, планира да изгради ново предприятие за производствено на eленски бут. "Инвестицията ще е минимум 6 милиона лева. За част от сумата ще кандидатстваме по една от мерките на Програмата за развитие на селските райони, която ще бъде отворена през септември. Ако не получим одобрение, строителството ще бъде финансирано с кредити и фирмени средства", коментира за "Капитал" собственикът Владислав Велев.

Близо 4000 квадратни метра площ

Производственият обект ще бъде с близо 4000 квадратни метра застроена площ и годишен производствен капацитет 550 хил. кг свински бут, или 45 000 - 50 000 броя готов продукт - еленски бут.

Помещението за съхранение и обработка на месата и административната сграда ще заемат 2602 квадратни метра площ. Сушилнята ще бъде разположена на 1300 квадратни метра и ще е с естествена циркулация на въздуха. Проектът предвижда също изграждане на фотоволтаична инсталация с мощност 160 kW, като произведената електроенергия ще е за собствени нужди. Заетите в предприятието ще са 25 и ще работят на двусменен режим.

"Целта е строителството да започне през 2023 г. и да приключи за една година. Очакваният ефект е по-голям капацитет за производство на еленски бут и увеличение на износа ни за европейския пазар. Изграждането ще бъде от голям плюс и за града ни като туристическа дестинация", коментира Владислав Велев.

Заради уникалния климат

Еленският бут се приготвя само в района на град Елена. Често непознаването на произхода го свързва с бут от елен или диво прасе, но истината е, че за производството на този деликатес се използва охладено свинско месо от България. Свинският бут се осолява и 40-50 дни зрее в технологични камери. Следват измиване, окачване и естествено сушене, за да се използват климатичните особености на района около града. Бутът престоява в сушилнята 5-6 месеца в зависимост от големината и климатичните условия. След отстраняване на костта готовият изсушен бут се нарязва на парчета по около 200 грама, които се опаковат и върху тях се поставят етикети. След пакетиране се съхраняват в хладилна камера при температура от 0 до 4 градуса. За един цикъл от продукти са нужни минимум 13 месеца, обяснява производствената технология Владислав Велев.

Уникалността на еленския бут е резултат от специфичния климат в региона, ландшафта, горите и дори архитектурата на старите къщи. "Средиземноморското течение, което минава през града, студените нощи с прохладното лято придават неповторимия вкус", уточнява Владислав Велев. Затова опитите технологията да бъде пренесена в други области на страната засега са неуспешни. Майсторлъкът по приготвянето на еленския бут се предава сред местните жители от поколение на поколение, а общината всяка година - с изключение на пандемичната 2020, организира Празник на еленския бут. Италианците си имат прошуто, испанците - хамон, а българите можем да се гордеем с еленския бут, подчертават местните жители.

Фирмата

Компанията "Билтранс-Велев" започва работа през 2013 г. Заетите в нея са 15. Освен еленски бут фирмата произвежда сушено филе, свински врат, суджук. "Всички продукти са без химия, без Е-та, без стабилизатори и добавки, овкусени само със сол и подправки. Продават се с марката "Еленски деликатеси Велев", обяснява Владислав Велев.

Еленският бут се продава основно в заведения, но и в търговската мрежа. През 2019 компанията откри фирмен магазин в Елена. Малка част от произведеното заминава зад граница - в Англия, Германия, Чехия.

"В началото не ни познаваха, но с много презентации и качествен продукт успяхме да навлезем в елитни ресторанти и магазини. Пандемията сви продажбите ни заради затварянето на заведенията, затова сега увеличаваме количествата в търговските обекти. През 2020 г. въпреки трудностите не освободихме нито един служител, не сме закъснели нито ден с осигуровките и заплатите", коментира Велев.

Според данните от Търговския регистър приходите от оперативна дейност на "Билтранс-Велев" за 2019 са 932 хил. лева., а печалбата - 109 хил. лева.