Три компании дават до 6.3 млрд. паунда за веригата супермаркети Morrisons

Amazon също може да се включи в наддаването

Четвъртата по големина верига супермаркети във Великобритания - Morrisons, която си търси купувач, привлече вниманието на няколко големи компании. Последната, която се включи в наддаването, е инвестиционната компания Apollo Global Managment, която заяви, че е в първите етапи на обмисляне на оферта.

Първото предложение за компанията дойде на 30 юни, когато Clayton, Dubilier & Rice (CD&R) излезе с предложение от 5.52 млрд. паунда. J. O. Capital Managment, собственик на около 3% от акциите на британската верига, заяви, че това предложение е твърде ниско, за да бъде разгледано. "За нас всяка оферта има своята валидност. Смятаме, че предложение от порядъка на 6.5 млрд. паунда заслужава обмисляне и обсъждане", казаха от компанията за управление на активи пред Reuters.

Тримата най-големи инвеститори в Morrisons са Silchester, Blackrock и Columbia Threadneedle, като според данните на Refinitiv те държат съответно 15.2%, 9.6% и 9.4% от акциите.

Второто предложение е от Fortress Investment Group. Инвестиционната група, която има подкрепа и финансиране от японския холдинг SoftBank. Офертата им възлиза на 6.3 млрд. паунда, което е под търсените 6.5 млрд., но въпреки това в събота бордът на компанията, председателстван от Андрю Хигинсън, е препоръчал приемане на офертата на Fortress.

Освен включилите се до момента компании, експерти в сферата твърдят, че други компании за управление на фондове, а дори и Amazon, която има вече отношения с Morrisons, може да се включат в наддаването. Според британското законодателство CD&R имат срок до 17 юли да подадат нова оферта. Комитетът по сделката на Morrisons все още не е обявил краен срок, в който Apollo да представи своята оферта.

Голям интерес към сектора

Това не е първи опит на компанията за управление на активи да закупи верига супермаркети във Великобритания. През 2020 г. ASDA, тогава собственост на американския гигант Walmart и трета по големина верига магазини на Острова, беше обявен за продажба. Fortress се включи в наддаването, но в крайна сметка предложението на Мошин и Зубер Иса е предпочетено и водената от тях TDR Capital придобиха веригата срещу 6.8 млрд. паунда.

Още от Капитал