ЕБВР и Райфайзенбанк финансират със 73 млн. евро разрастването на еMAG в Румъния

Парите ще бъдат инвестирани в нов логистичен център и модернизация

''Сердика център''
''Сердика център''    ©  ''Сердика център''
''Сердика център''
''Сердика център''    ©  ''Сердика център''

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Райфайзенбанк отпускат заем на най-големия онлайн търговец в България и Румъния еMAG. Парите ще бъдат инвестирани в нов модерен логистичен център и в модернизиране на наличната инфраструктура в северната ни съседка. Заемът ще бъде даден на няколко транша, първият от които е в размер на 37.7 млн. евро, а общата му стойност възлиза на 73.4 млн. евро. ЕБВР ще отпусне 16 млн. евро, а останалата част ще бъде поета от Райфайзен и румънската Alpha Bank.

Новият логистичен център ще бъде построен в съответствие с BREEAM изискванията за устойчивост, което цели да намали използването на енергия, както и въглеродния отпечатък на фирмата. "С тази инвестиция ще сме способни да предложим дори по-голям избор на нашите клиенти, както и да намалим времето, което ни е нужно за реакция по дадена поръчка с 90 минути", казва в официалното съобщение изпълнителният директор на еМAG Тудор Манеа.

Марк Дейвис, регионален директор на ЕБВР за Румъния и България, изразява задоволството от проекта, тъй като той пасвал перфектно във визията на банката за северната ни съседка. "Имайки предвид стандартите за устойчивост, спрямо които този проект беше изграден, мога да кажа, че той пасва добре с държавната стратегия на ЕБВР за Румъния", заяви той.

eMAG, който е на българския пазар от 2012 г., е водещият онлайн търговец в нашата страни и Румъния, но извършва операции и на унгарския пазар. Приходите на компанията през 2020 г. са били 1.8 млрд. евро на трите пазара, на които работи. Ръстът им спрямо 2019 г. е 87%, а с новите инвестиции се очаква разрастването на компанията да продължи дори с по-високи темпове.

През миналата есен компанията отвори първия си физически магазин в София и обяви, че планира да разширява дейността си в страната както онлайн, така и офлайн. Шоурумът се намира в "Сердика център" и през него потребителите могат да пазаруват, да поръчват онлайн на място, както и да получават доставените вече стоки, а също и да връщат закупени продукти.