Веригата T Market наема нова хладилна база

Инвестицията е на фирма "Анима груп инвестмънт" и е за около 10 млн. лева

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Веригата магазини T Market ("Т-маркет") ще оперира в нова хладилна база - "Фриго сток", срещу дългосрочен наем. Логистичният център е собственост на фирма "Анима груп инвестмънт" и в него са инвестирани между 8.5 и 10 млн. лева, уточни за "Капитал" управителят Атанас Николов.

Над 5000 квадратни метра

Хладилният склад се намира на ул. "Първа българска армия" в столицата и се простира на над 5000 кв. метра площ. Разполага с 6000 палетоместа и с 20 товаро-разтоварни рампи. Предлага пет температурни режима, предназначени за дълбоко замразени и охладени стоки, както и за плодове и зеленчуци.

"Обемът на нашата работа нараства заедно с отварянето на нови магазини. Това налага търсене на нови логистични решения. Новата хладилна база е с достатъчно голям капацитет, който ще поеме и бъдещо натоварване, свързано с експанзията на веригата. Откриването на склада отваря 50 нови работни места, които ще нараснат до 85", коментира за "Капитал" Петър Павлов, генерален директор на "Максима България" - фирмата, чрез която оперира веригата T Market.

Нови осем магазина до края на годината

През първата половина на годината T Market отвори магазини в Свиленград, Приморско, Бяла и Крумовград. "Вече разполагаме с 92 обекта, целта е до края на 2021 г. те да станат 100. Търсим търговски зали с между 500 и 700 квадратни метра площ и достатъчно място за паркиране. Насочваме се и към малки, и към големи градове. През 2022 г. планираме да открием между 20 и 30 нови магазина", съобщи за "Капитал" Петър Павлов.

Той коментира, че според анализ на компанията българският пазар има потенциал за поне още 100 магазина T Market, които предлагат "микс от ниски цени, оптимален асортимент и традиционно силни за българския потребител категории като месо, плодове и зеленчуци и кулинария".

Онлайн продажбите - вече в пет града

T Market беше първата от най-големите вериги хранителни магазини в страната, която започна онлайн продажби. Това стана още по време на извънредното положение през април 2020, когато услугата беше пусната в София и околностите. При началото на онлайн продажбите от компанията коментираха, че работата по създаването на интернет магазина е започнала няколко месеца преди извънредното положение, но ситуацията с пандемията е ускорила процеса.

Днес T Market предлага възможност за онлайн покупки не само в София, но и в Пловдив, Асеновград, Перник и Стара Загора. Следващата дестинация е Пазарджик. "Засега онлайн продажбите формират 1% от оборота, в по-натоварените месеци - 2%, но целта ни е онлайн търговията да расте заедно с експанзията на физическите ни магазини", обобщи Петър Павлов.

2020 - първата година с печалба

T Market присъства на българския пазар от 2005 г. и е част от литовската Maxima Grupe, която е лидер в търговията с бързооборотни стоки в Балтийския регион. Групата оперира в Литва, Латвия, Естония, Полша и България.

През 2020 българската верига увеличава приходите си с 22% до 357.4 млн. лева. Това е най-големият ръст не само сред компаниите за бързооборотни стоки в България, но и сред всички дружества на Maxima Grupe. Миналата година е и първата след стъпването на българския пазар, в която T Market излиза на печалба - 2.72 млн. лева. Заетите в дружеството са над 2300.

Инвеститорът

Инвеститор на новата хладилна база "Фриго сток" в столицата е фирма "Анима груп инвестмънт''. Тя е част от група компании, занимаващи се с внос и дистрибуция на хранителни продукти, както и с предлагането на логистични и складови решения. В нея влизат още "Ваклинов'' ЕООД и "Фриго сток'' ООД.

Това е шести склад за групата, която притежава бази в София, Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград, обслужващи главно собствената й търговска дейност, както и преработвателни компании.

"T Market е първият ни много голям корпоративен клиент. Теренът, върху който е разположена новата хладилна база, е 25 декара. Върху него проектираме изграждане на още един склад. Той ще заема 2400 кв. метра площ и ще предостави около 4000 палетоместа. Ще бъде предназначен изцяло за нуждите на нашата група и трябва да е готов до края на 2022 година", съобщи за "Капитал" Атанас Николов, собственик на групата фирми.