Лавракът изби рибата
Консумацията на риба в България расте. Търсенето става по-разнообразно, като на почит са гръцките ципура и лаврак и екзотичните морски дарове


Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща
- Консумацията на риба в България расте.
- Търсенето става по-разнообразно, като на почит са гръцките ципура и лаврак и екзотичните морски дарове.
- Трендът на ръст дава голям потенциал за развитие на рибарството и аквакултурите.
Мятам два лаврака на скарата и вечерята е готова. Само допреди няколко години това звучеше като екзотика, а днес е повече от нормално. Гръцки риби като лаврака и ципурата, а напоследък и фагри, сьомга, тон, океански деликатесни риби, вече са лесно достъпните българския пазар. Има ги дори в малки рибни магазинчета в градчета като Трявна, където транспортът винаги е усложняват доставките на морски деликатеси.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
8 коментара
Най вкусната риба е...която сам си уловиш !!!
Добър и изчерпателен анализ. Тъжно е, че докато заливат българския пазар с промишлено отглеждани лаврак и ципура, хранени и обезпаразитявани с всевъзможни отпадъци и химикали, най-хубавата дива черноморска риба се изнася точно в Гърция - барбуня, калкан, сафрид и пр. В какви количества не е важно, но се случва.
Парадоксът е, че дори на черноморските борси се продава евтин гръцки сафрид, а далеч по-вкусният български (когато го има) заминава за гръцките борси и част от него се връща в българските магазини като "гръцки".
А иначе е добре потребителите да са наясно и при какви условия се отглеждат тези лавраци, ципури, сьомги, какво въздействие оказват върху морските екосистеми, с какви препарати се третират и т.н. Има доста критики срещу интензивното рибовъдство, специално в Гърция.
Ето едно италианско разследване със скрита камера точно от там, има и англ. субтитри на видеата:
https://www.today.it/rassegna/spigola-orata-allevamenti-intensivi.html
https://www.youtube.com/watch?v=zZXu1LtYbkA
https://www.youtube.com/watch?v=jn_owQv-YOk
https://www.corriere.it/video-articoli/2021/07/21/grecia-cosi-allevamenti-intensivi-spigole-orate-uccidono-mare-testimonianze-lenta-agonia/83b1c57c-e88f-11eb-a441-7c7ca8688e2a.shtml
Сяда Ганьо от Обеля на капанче и си поръчва Лаврак, щото няма да се излага я... После коментира колко вкусно било, докато чопли чинията с пихтиеният замразен полуфабрикат. Аз си поръчвам попчета (ако има) и си облизвам пръстите. Лефер и чернокоп са на късмет, а цените им станаха нереални. В краен случай, скумрията е една от малкото останали дивоулавяни риби с прекрасни вкусови качества, просто не трябва да се прекалява с консумацията и заради живака в нея.
Цената на черноморската риба на борсата в Истамбул е три пъти по-висока от цената на същият вид риба и големина от беломорската и средиземноморската!!! Например ЛЕФЕР !!! КАЛКАН. !!!
Браво за анализа!
Някои уточнения:
1. „Обяснението на търговците за промяната в нагласите на потребителите е в растящите доходи и все по-големият стремеж към здравословния начин на живот.„
Растящи доходи – може би, но стремеж към здравословен живот - едва ли. Основен фактор е ходенето „на Гърция“, съответно става императив да се яде риба, и то лаврак, и на територията.
2. "Ние сме много добри преработватели, нямаме интерес да изнасяме живи риби, а продукт с добавена стойност", обобщава бизнеса Йордан Господинов.
Да не се залъгваме на тази тема.
„Ние сме много добри преработватели“= просто имаме евтина работна ръка
„нямаме интерес да изнасяме живи риби, а продукт с добавена стойност“ = просто не можем да изнасяме живи/непреработени риби, защото нямаме достатъчно производство.
3. Към авторката: Какво аджеба искате да ни кажете с това „аквакълчър е новото агрикълчър“, щото никакъв смисъл няма в тази езикова гаргара?
Опитвал съм всички изброени риби, но любима ми остава скумрията (на вкус). За съжаление, в София по супермаркетите рядко има, или я изкупуват бързо - не знам.
При всеки случай, няма какво да ревем толкова заради липсата на българска риба - при положение, че самите рибари се считат над закона и не плащат никакви данъци.
ПС: Кеш и без документи не е "сива" търговия. Черна търговия е. И наркотиците се продават така.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.