Риба на гребена на вълната

Лавракът изби рибата

Консумацията на риба в България расте. Търсенето става по-разнообразно, като на почит са гръцките ципура и лаврак и екзотичните морски дарове

Глобалните прогнози са, че средното потребление на риба ще стане 21.5 кг на човек годишно през 2030 г., достигайки общо 204 млн. тона
Глобалните прогнози са, че средното потребление на риба ще стане 21.5 кг на човек годишно през 2030 г., достигайки общо 204 млн. тона
Глобалните прогнози са, че средното потребление на риба ще стане 21.5 кг на човек годишно през 2030 г., достигайки общо 204 млн. тона    ©  Цветелина Белутова
Глобалните прогнози са, че средното потребление на риба ще стане 21.5 кг на човек годишно през 2030 г., достигайки общо 204 млн. тона    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Консумацията на риба в България расте.
  • Търсенето става по-разнообразно, като на почит са гръцките ципура и лаврак и екзотичните морски дарове.
  • Трендът на ръст дава голям потенциал за развитие на рибарството и аквакултурите.

Мятам два лаврака на скарата и вечерята е готова. Само допреди няколко години това звучеше като екзотика, а днес е повече от нормално. Гръцки риби като лаврака и ципурата, а напоследък и фагри, сьомга, тон, океански деликатесни риби, вече са лесно достъпните българския пазар. Има ги дори в малки рибни магазинчета в градчета като Трявна, където транспортът винаги е усложняват доставките на морски деликатеси.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ss avatar :-P
    SS
    • + 5

    Най вкусната риба е...която сам си уловиш !!!

    Нередност?
  • 2
    peb11648502 avatar :-|
    peb11648502
    • + 7

    Добър и изчерпателен анализ. Тъжно е, че докато заливат българския пазар с промишлено отглеждани лаврак и ципура, хранени и обезпаразитявани с всевъзможни отпадъци и химикали, най-хубавата дива черноморска риба се изнася точно в Гърция - барбуня, калкан, сафрид и пр. В какви количества не е важно, но се случва.
    Парадоксът е, че дори на черноморските борси се продава евтин гръцки сафрид, а далеч по-вкусният български (когато го има) заминава за гръцките борси и част от него се връща в българските магазини като "гръцки".

    Нередност?
  • 3
    peb11648502 avatar :-|
    peb11648502
    • + 5

    А иначе е добре потребителите да са наясно и при какви условия се отглеждат тези лавраци, ципури, сьомги, какво въздействие оказват върху морските екосистеми, с какви препарати се третират и т.н. Има доста критики срещу интензивното рибовъдство, специално в Гърция.
    Ето едно италианско разследване със скрита камера точно от там, има и англ. субтитри на видеата:

    https://www.today.it/rassegna/spigola-orata-allevamenti-intensivi.html
    https://www.youtube.com/watch?v=zZXu1LtYbkA
    https://www.youtube.com/watch?v=jn_owQv-YOk

    https://www.corriere.it/video-articoli/2021/07/21/grecia-cosi-allevamenti-intensivi-spigole-orate-uccidono-mare-testimonianze-lenta-agonia/83b1c57c-e88f-11eb-a441-7c7ca8688e2a.shtml

    Нередност?
  • 4
    kosmev avatar :-P
    Убитака
    • - 1
    • + 3

    Сяда Ганьо от Обеля на капанче и си поръчва Лаврак, щото няма да се излага я... После коментира колко вкусно било, докато чопли чинията с пихтиеният замразен полуфабрикат. Аз си поръчвам попчета (ако има) и си облизвам пръстите. Лефер и чернокоп са на късмет, а цените им станаха нереални. В краен случай, скумрията е една от малкото останали дивоулавяни риби с прекрасни вкусови качества, просто не трябва да се прекалява с консумацията и заради живака в нея.

    Нередност?
  • 5
    pi4a avatar :-|
    pi4a

    Цената на черноморската риба на борсата в Истамбул е три пъти по-висока от цената на същият вид риба и големина от беломорската и средиземноморската!!! Например ЛЕФЕР !!! КАЛКАН. !!!

    Нередност?
  • 6
    curiousmind avatar :-|
    curiousmind
    • + 2

    Браво за анализа!
    Някои уточнения:
    1. „Обяснението на търговците за промяната в нагласите на потребителите е в растящите доходи и все по-големият стремеж към здравословния начин на живот.„
    Растящи доходи – може би, но стремеж към здравословен живот - едва ли. Основен фактор е ходенето „на Гърция“, съответно става императив да се яде риба, и то лаврак, и на територията.

    2. "Ние сме много добри преработватели, нямаме интерес да изнасяме живи риби, а продукт с добавена стойност", обобщава бизнеса Йордан Господинов.
    Да не се залъгваме на тази тема.
    „Ние сме много добри преработватели“= просто имаме евтина работна ръка
    „нямаме интерес да изнасяме живи риби, а продукт с добавена стойност“ = просто не можем да изнасяме живи/непреработени риби, защото нямаме достатъчно производство.

    3. Към авторката: Какво аджеба искате да ни кажете с това „аквакълчър е новото агрикълчър“, щото никакъв смисъл няма в тази езикова гаргара?

    Нередност?
  • 7
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Опитвал съм всички изброени риби, но любима ми остава скумрията (на вкус). За съжаление, в София по супермаркетите рядко има, или я изкупуват бързо - не знам.

    При всеки случай, няма какво да ревем толкова заради липсата на българска риба - при положение, че самите рибари се считат над закона и не плащат никакви данъци.

    ПС: Кеш и без документи не е "сива" търговия. Черна търговия е. И наркотиците се продават така.

    Нередност?
Нов коментар