Риба на гребена на вълната

Лавракът изби рибата

Консумацията на риба в България расте. Търсенето става по-разнообразно, като на почит са гръцките ципура и лаврак и екзотичните морски дарове

Глобалните прогнози са, че средното потребление на риба ще стане 21.5 кг на човек годишно през 2030 г., достигайки общо 204 млн. тона
Глобалните прогнози са, че средното потребление на риба ще стане 21.5 кг на човек годишно през 2030 г., достигайки общо 204 млн. тона
Глобалните прогнози са, че средното потребление на риба ще стане 21.5 кг на човек годишно през 2030 г., достигайки общо 204 млн. тона    ©  Цветелина Белутова
Глобалните прогнози са, че средното потребление на риба ще стане 21.5 кг на човек годишно през 2030 г., достигайки общо 204 млн. тона    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Консумацията на риба в България расте.
  • Търсенето става по-разнообразно, като на почит са гръцките ципура и лаврак и екзотичните морски дарове.
  • Трендът на ръст дава голям потенциал за развитие на рибарството и аквакултурите.

Мятам два лаврака на скарата и вечерята е готова. Само допреди няколко години това звучеше като екзотика, а днес е повече от нормално. Гръцки риби като лаврака и ципурата, а напоследък и фагри, сьомга, тон, океански деликатесни риби, вече са лесно достъпните българския пазар. Има ги дори в малки рибни магазинчета в градчета като Трявна, където транспортът винаги е усложняват доставките на морски деликатеси.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове