🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Електронната търговия в България: Бизнес за милиард евро

Пандемията ускори растежа на местния онлайн пазар и превърна присъствието на бизнеса в интернет в нещо задължително

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Пандемията ускори растежа на електронната търговия в България.
  • Макар през 2020 тя да нарасна с едва 9%, в стойност достигна 974 млн. евро.
  • Ако допреди няколко години онлайн присъствието на бизнеса беше нещо пожелателно, то днес е задължително.

Ако 2020 г. постави на тръни много бизнеси, то има и такива, за които годината беше процъфтяваща, макар и че ги постави пред нови предизвикателства. Пандемията буквално изстреля нагоре един и без това растящ през последното десетилетие бизнес - този на електронната търговия. И то не само в световен мащаб... Дори българският онлайн пазар достигна в стойност близо 1 млрд. евро. И ако допреди няколко години онлайн присъствието на бизнеса беше нещо пожелателно, то днес е задължително - още повече че пандемията все още не е приключила и въпреки отпадането на редица ограничения и завръщането на потребителите към физическите магазини и предишните навици за пазаруване доста хора ще продължат да купуват през онлайн каналите приоритетно. А това означава още ръст, нови инвестиции, нови играчи на пазара и още дигитална трансформация за бизнеса. Предизвикателството е голямо, особено за тези, които не са подготвени за преминаването към онлайн среда.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар