Uber навлиза на пазара за канабис в Канада

Легалните продажби в страната ще достигнат 4 млрд. долара през 2021 г.

Въпреки че употребата на канабис в Канада е узаконена преди три години, над 40% от търговията с него все още се контролира от незаконни търговци.
Въпреки че употребата на канабис в Канада е узаконена преди три години, над 40% от търговията с него все още се контролира от незаконни търговци.
Въпреки че употребата на канабис в Канада е узаконена преди три години, над 40% от търговията с него все още се контролира от незаконни търговци.    ©  Reuters
Въпреки че употребата на канабис в Канада е узаконена преди три години, над 40% от търговията с него все още се контролира от незаконни търговци.    ©  Reuters
Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Uber добавя канабиса към стоките, които могат да бъдат поръчани през приложението им Uber Eats, за клиентите им в Онтарио, Канада. От понеделник потребителите в канадската провинция вече могат да поръчат марихуана през новата категория "канабис", която ще бъде добавена към приложението, съобщава Reuters. Компанията в момента предлага доставка на алкохол през приложението си, а от известно време е проучвала и възможностите на този пазар. През април изпълнителният директор Дара Хосровшахи казва пред CNBC, че биха започнали доставки в САЩ, когато законите им позволят. "Когато пътят пред канабиса се разчисти, когато федералните закони влязат в сила, ние задължително ще го обсъдим", казва той тогава.

Въпреки че употребата на марихуана в Канада е узаконена през 2018 г., нейните доставки все още не са. За да реши този проблем, Uber ще добави към своето приложение търговеца на канабис Tokyo Smoke, от чиито магазини потребителите на Uber Eats ще могат да вземат поръчката си, съобщава говорител на компанията. За да бъде извършена поръчката, приложението ще удостоверява възрастта на купувачите, а служителите на Tokyo Smoke ще проверяват личните им документи.

Една от основните трудности пред компаниите, предлагащи продажба на канабис, е използването на услугите на Visa и Mastercard за извършване на продажбата на продукта, който все още е незаконен на федерално ниво в САЩ, въпреки че отделни щати са узаконили неговата употреба.

"Специалисти по плащанията на Uber в сътрудничество с нашите доверени партньори в областта на банковото дело и плащанията въведоха собствени мерки, за да гарантират пълно съответствие с изискванията за плащанията", цитира Financial Times говорител на Uber.

Борба с незаконната търговия с марихуана

Въпреки че употребата на канабис в Канада е узаконена преди три години, над 40% от търговията с него все още се контролира от незаконни търговци, проблем, който правителство се опитва да реши. Според изследователската фирма BDS Analytics продажбата на канабис в Канада за 2021 г. ще е на стойност от 4 млрд. долара, като се очаква да достигне до 6.7 млрд. през 2026 г.

По думите на Uber продажба на марихуана през тяхното приложение ще помогне в борбата с незаконната търговия, като улесни достъпа до безопасен и легален канабис, както и ще намали броя на шофьорите, каращи под влиянието на наркотици.