Фабриките отново изправени пред проблеми с доставките заради омикрон

Новият вариант на вируса крие допълнителни рискове

Във Великобритания рекорден брой производители през последните 30 години са съобщили за нарастващи разходи миналия месец.
Във Великобритания рекорден брой производители през последните 30 години са съобщили за нарастващи разходи миналия месец.    ©  Reuters
Във Великобритания рекорден брой производители през последните 30 години са съобщили за нарастващи разходи миналия месец.
Във Великобритания рекорден брой производители през последните 30 години са съобщили за нарастващи разходи миналия месец.    ©  Reuters

Фабриките по света най-накрая успяха да ускорят своята дейност през ноември въпреки проблемите с доставките, които слагат таван на продукцията и повишават цената на суровините. Новият вариант на коронавируса обаче предизвика нови притеснения за политиците, които вече бяха пристъпили към управление на възстановяващите се икономики и намаляване на инфлацията. Бизнес проучванията от ноември вероятно не отразяват разпространението на Omicron варианта, който би могъл да добави допълнителен натиск върху нарушените от пандемията вериги за доставки, съобщава Reuters.

В момента много държави налагат нов граничен контрол в опит да се изолират от новия щам. "Вариантът Omicron... може да промени играта: недостигът на суровини и работна ръка ще се влоши за производителите, ако Великобритания и други страни влязат в нов локдаун", твърди Самюел Томбс от консултантската компания Pantheon Macroeconomics.

Въпреки това окончателният производствен индекс на мениджърите по продажбите (PMI) на IHS Markit за еврозоната се е повишил до 58.4 през ноември от 58.3 през октомври. Индексът на цените на суровините е малко под рекордно високите си нива от октомври, а предприятията в ЕС пренасят нарастващите разходи на клиентите с най-бързия темп в историята на проучването. Това предполага, че общата инфлация в блока, която според предварителните официални данни през изминалия месец е била рекордните 4.9%, ще продължи да надхвърля целта на Европейската централна банка от 2%, оказвайки натиск за действие върху банката.

Във Великобритания, извън Европейския съюз и еврозоната, рекорден брой производители през последните 30 годин, са съобщили за нарастващи разходи миналия месец. Това подчертава натиска върху Английската банка да повиши лихвените проценти. Тя може да е първата голяма централна банка, която вероятно още този месец ще повиши лихвените проценти, прогнозира проучване на Reuters от ноември. Има обаче и мнения, че страхът от новия вариант на вируса може да накара банкерите да изчакат с решението си.

През декември Федералният резерв на САЩ ще обсъди дали да прекрати изкупуването на облигации няколко месеца по-рано от планираното, заяви през миналата седмица управителят на Фед Джером Пауъл.

Китайски спирачки

Дейността в китайските фабрики отново се е свила през ноември, показа частният индекс Caixin/Markit Manufacturing PMI, тъй като слабото търсене и повишените цени вредят на производителите. Резултатите от проучването на частния сектор, което се фокусира повече върху малките фирми в крайбрежните региони, контрастираха с тези на официалния PMI на Китай от миналия вторник, който показа, че производствената активност е нараснала неочаквано през ноември, макар и с много скромни темпове. "Облекчаването на ограниченията от страна на предлагането, особено облекчаването на енергийната криза, ускориха темпото на възстановяване на производството", заяви Уан Дзе, старши икономист в Caixin Insight Group, в изявление, придружаващо публикуването на данните. "Но търсенето беше сравнително слабо, потиснато от епидемията от COVID-19 и нарастващите цени на продуктите."

Отвъд Китай обаче дейността на фабриките изглежда се справят по-добре, ако се има предвид PMI показателят. Той говори за експанзия в страни като Япония, Южна Корея, Индия, Виетнам и Филипините. Нивата на PMI в Япония са се повишили до почти четиригодишен връх, докато в Южна Корея са тръгнали рязко нагоре. През ноември производствената активност в Индия е нараснала с най-бързия темп от последните 10 месеца, подкрепена от силното покачване на търсенето. Производствената дейност на Тайван продължава да се разширява, подобна е картината и в Индонезия.