Inditex отчете рекордни продажби

Печалбата на най-големия търговец на облекла в света надмина нивата отпреди пандемията

Продажбите са нараснали с 21% спрямо същия период на 2020 г. и 10% спрямо същия период на 2019 г., когато пандемията от коронавирус все още не беше в разгара си.
Продажбите са нараснали с 21% спрямо същия период на 2020 г. и 10% спрямо същия период на 2019 г., когато пандемията от коронавирус все още не беше в разгара си.
Продажбите са нараснали с 21% спрямо същия период на 2020 г. и 10% спрямо същия период на 2019 г., когато пандемията от коронавирус все още не беше в разгара си.    ©  Reuters
Продажбите са нараснали с 21% спрямо същия период на 2020 г. и 10% спрямо същия период на 2019 г., когато пандемията от коронавирус все още не беше в разгара си.    ©  Reuters
Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Най-големият търговец на дребно на дрехи в света - Inditex, обяви, че продажбите и печалбите през третото тримесечие са достигнали рекордни стойности, защото групата е запазила възстановяването си от ограниченията в началото на пандемията. Собственикът на Zara, който наскоро обяви, че Марта Ортега, дъщерята на основателя на групата, ще поеме поста като председател, представи отлични резултати за трите месеца до края на октомври.

Продажбите са нараснали с 21% спрямо същия период на 2020 г. и 10% спрямо същия период на 2019 г., когато пандемията от коронавирус все още не беше в разгара си, съобщава Financial Times. За деветте месеца до края на октомври продажбите са скочили с 37% на годишна база до 19.33 млрд. долара. Нетната печалба за периода е 2.5 млрд. долара, съобщава Financial Times.

Финансовият директор на компанията Маркос Лопез заяви, че това е сигурен признак, че "възстановяването продължава да набира скорост".

Новият изпълнителен директор Оскар Гарсия Масейрас, който ще замени Пабло Исла, заяви, че тези показатели се дължат изцяло на бизнес модела на компанията. "Резултатите потвърждават значението на разширяването, задълбочаването и развитието на нашия интегриран бизнес модел, който е и ключова отличителна характеристика на компанията".

Ключово за постигането на добрите финансови резултати е увеличението на онлайн продажбите, където ръстът е 28% на годишна база, а Inditex очаква една на четири поръчки тази година да е направена онлайн. Онлайн поръчки в периода ноември - 10 декември пък са се увеличили с 33% спрямо нивата от 2020 г. Повторното отваряне на все повече магазини също е оказало влияние върху финансовите показатели на компанията. Групата успява да поддържа нивата на доставки непроменени, като това е възможно благодарение на факта, че голяма част от продуктите се произвеждат в Испания, близко до централата на компанията. Това позволява по-лесна координация и организация на доставките, което спестява до голяма степен проблемите със световната верига за доставки, засегнали много бизнеси.

По-рано този месец от най-голямата испанска компания обяви преструктуриране, според което дъщерята на основателя на компанията Марта Ортега ще стане председател на борда на директорите, като ще продължи да изпълнява и сегашните си задължения на маркетингов директор на най-голямата марка на Inditex - Zara. От компанията обявиха и смяна на изпълнителния директор. Пабло Исла, който прекара 16 години в Inditex и успя да увеличи стойността на компанията шест пъти, отстъпва мястото си на адвоката Масейрас. Той е в компанията от март месец, като до момента изпълнява функциите на съветник и секретар на борда на директорите.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Ново място: Unica

Ново място: Unica