На етикетите на алкохолните напитки вече ще пише и калорийната стойност

Саморегулацията ще засегне около 2/3 от алкохолните напитки на българския пазар и ще се приложи до края на 2022 г.

На етикетите на алкохолните напитки вече ще се изписват и енергийните им стойности, а пълен списък на хранителните съставки и спецификата на продуктите ще може да се намери онлайн. Това предвижда европейски меморандум за разбирателство, подписан днес от председателите на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) Йордан Чорбаджийски и на браншовата организация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки "Спиритс България" Ралица Скорчева-Славова.

Той предвижда до края на 2022 г. членовете на двете организации да имат ангажимент да показват на етикета на бутилките чрез визуални пиктограми колко и какви калории съдържа напитката, съобразени с категорията, алкохолния градус и големината на разфасовката.

Саморегулацията ще засегне около ⅔ от алкохолните напитки, предлагани на пазара в България. С тази стъпка секторът надхвърля съществуващите законодателни задължения и отговаря на съвременните социални норми за информиран и отговорен избор на потребителите, информират от двете организации.

Пълната информация за хранителната стойност на продуктите пък ще е достъпна чрез QR код към платформата U-Label, който ще води към дигитален етикет на всички европейски езици с пълен списък на суровините, технологията и спецификата на всяка марка вино или дестилирана напитка. Информация за енергийните стойности и хранителните съставки на спиртните напитки вече е налична и на сайта konsumirai-otgovorno.bg.