Първи опити за създаване на синдикат в Apple

Работници в магазина Grand Central Station в Ню Йорк обявиха намеренията си

Усилията на Apple идват, след като инициативата за създаване на синдикат в Starbucks, подкрепена от Workers United и довела до успех миналата година в Ню Йорк, се разпространи на национално ниво
Усилията на Apple идват, след като инициативата за създаване на синдикат в Starbucks, подкрепена от Workers United и довела до успех миналата година в Ню Йорк, се разпространи на национално ниво
Усилията на Apple идват, след като инициативата за създаване на синдикат в Starbucks, подкрепена от Workers United и довела до успех миналата година в Ню Йорк, се разпространи на национално ниво    ©  Reuters
Усилията на Apple идват, след като инициативата за създаване на синдикат в Starbucks, подкрепена от Workers United и довела до успех миналата година в Ню Йорк, се разпространи на национално ниво    ©  Reuters
Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

В продължение на много години профсъюзите в САЩ имаха затихващи функции за разлика от Западна Европа и други части на света. Ситуацията започва леко да се променя, като желанието за обединението на работниците се вижда най-ясно в технологичните гиганти и конгломерати като Amazon. Точно в разпределителен център на основаната от Джеф Безос компания служителите гласуваха да създадат профсъюз, а това стимулира други служители в разпределителен център в Ню Йорк да започнат подобен процес. Активността на работниците не е само в Amazon - BBC съобщава, че група от персонала, известна като Fruit Stand Workers United, се стреми да получи подписи за подкрепа от 30% от колегите в магазина, за да се проведат синдикални избори. Този ход следва инициативите за синдикализиране на служителите в Starbucks и Amazon. Apple не коментира съобщението.

В изявление на уебсайт на кампанията за бъдещия синдикат се казва: "Grand Central е изключителен магазин с уникални условия на работа, които правят профсъюза необходим, за да гарантираме, че нашият екип има най-добрия възможен стандарт на живот."

Групата описва себе си като работеща в "извънредни времена с продължаващата пандемия от COVID-19 и инфлация, която се вижда веднъж в поколение", но на сайта не се разкриват имената на членовете на персонала, които ръководят усилията.

Кампанията е свързана с Workers United, филиал на националния международен съюз на обслужващите служители, който беше създаден през 2009 г. от няколко предишни синдиката.

Верижна реакция

Усилията на Apple идват, след като инициативата за създаване на синдикат в Starbucks, подкрепена от Workers United и довела до успех миналата година в Ню Йорк, се разпространи на национално ниво.

Amazon също е изправена пред нарастващо предизвикателство, след като в един разпределителен център в Ню Йорк спечелиха изборите за създаване на профсъюзна организация. Служители, работещи в поне три други магазина на Apple, също се опитват да се организират според The Washington Post.

В създалата се ситуация компании като Apple, Starbucks и Amazon се обърнаха към най стария метод за решаване на проблеми с недоволни работници - да разбият опитите им да сформират синдикати. Някои от класическите тактики, използвани в момента, са например задължителни класове за служителите с цел да попречат на организатори на синдикатите да проведат кампаниите си, казва пред изданието Джулиан Мичъл-Израел. "Има зададена цел да ни попречат да говорим с работниците и концентрирани усилия те да бъдат уплашени." И естествено лобизъм законите да бъдат променени така, че сформирането на синдикати да стане практически невъзможно.

Новите опити за "възкръсване" на профсъюзното движение в САЩ не са учудващи на фона на пандемията и рекордно високата инфлация, което кара служителите на компаниите да се стремят към по-добри условия на труд. Все още не е ясно дали тази тенденция ще продължи, но се затвърждава мнението, че икономическите теми, най-вече тази свързани със отношенията между работник и работодател, отново ще заемат важна роля в обществения дебат в САЩ.