Новият брой: Пътят към Шенген
Close

Най-динамичните компании за храни и напитки: Високи обороти, но скромни печалби

Седем фирми в класацията отчитат трицифрен ръст на приходите през 2021 г.

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Седем компании в секторния топ 20 отчитат трицифрен ръст на продажбите през 2021.
  • Три дружества са работили на загуба.
  • Като цяло фирмите за храни и напитки изпитват притеснения заради скока на суровините и енергоносителите.

Пандемията от коронавирус, инфлацията, войната в Украйна, нарушените вериги на доставки са фактори, които неминуемо оказват влияние върху всяка индустрия. Производството на храни и напитки обаче е сравнително устойчиво на сътресения. Данните в топ 20 на секторната класация "Гепард", която подрежда дружествата по скок на продажбите за съответната година спрямо предходната, показват, че седем фирми отчитат трицифрен ръст на приходите през 2021 г., а при останалите той е между 54% и 96%. Но три от компаниите в таблицата са работили на загуба през миналата година, а печалбите като цяло са сравнително скромни на фона на отчетените приходи.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Темата накратко
  • Седем компании в секторния топ 20 отчитат трицифрен ръст на продажбите през 2021.
  • Три дружества са работили на загуба.
  • Като цяло фирмите за храни и напитки изпитват притеснения заради скока на суровините и енергоносителите.

Пандемията от коронавирус, инфлацията, войната в Украйна, нарушените вериги на доставки са фактори, които неминуемо оказват влияние върху всяка индустрия. Производството на храни и напитки обаче е сравнително устойчиво на сътресения. Данните в топ 20 на секторната класация "Гепард", която подрежда дружествата по скок на продажбите за съответната година спрямо предходната, показват, че седем фирми отчитат трицифрен ръст на приходите през 2021 г., а при останалите той е между 54% и 96%. Но три от компаниите в таблицата са работили на загуба през миналата година, а печалбите като цяло са сравнително скромни на фона на отчетените приходи.

Топ три с пловдивска доминация

Лидер в класацията с близо 407% ръст на оборота е пловдивската "Скегуей корпорейшън", която се занимава с производство на захарни изделия с марките на завод "Кристал", както и на сушени плодове с бранда "Куийнс Даймънд". Компанията отчита близо 19.9 млн. лв. приходи и 6.8 млн. лв. печалба (най-високата в топ 20), а заетите скачат от 16 през 2020 на 150 през 2021. През юни т.г. беше официално съобщено, че варненската компания ЗИВ е придобила търговските марки и машините на Захарния комбинат "Кристал" в Пловдив. Продавач е фирмата "Скегуей корпорейшън", която официално е еднолична собственост на Ралица Красимирова Тошкова - партньор в живота и майка на децата на сина на Ветко Арабаджиев - Владимир Арабаджиев. Захарният комбинат "Кристал" беше приватизиран и дълги години се контролираше от Ветко Арабаджиев, който през 2018 г. беше арестуван заедно със съпругата си и се сдоби с обвинения по време на масирана акция, обхванала и други знакови индустриалци на прехода като Миню Стайков и Николай и Евгения Баневи.

Продажбата на марките на "Кристал" е резултат от инвестиционното намерение на терена на пловдивската фабрика да започне голям строителен проект на ПИМК. Стана ясно, че варненското дружество не купува "Скегуей корпорейшън", а основни производствени активи. В това число влизат всички търговски марки и промишлени дизайни на захарни и шоколадови изделия: "Кристал", "Кристал Захарен комбинат Пловдив", "Амфора", "Сюрприз", "Чаени", "Обикновени бисквити Захарен комбинат", "Тримонциум", "Цветен локум Кристал", "Марица", "БонБон", "Топката Кристал", "Крайморие", "Гергана" и др. Предмет на сделката са също машини и съоръжения за производство на захарни и шоколадови изделия, технологична документация, ноу-хау и комуникации, свързани с тези продукти.

Втора в класацията е фабриката за сурови блокчета от плодове и ядки "Агарикус БГ" - с. Гурмазово, общ. Божурище. Съдружници в компанията, която е на пазара от 2016 г., са Радка Петрова Пейчева и Ивайло Сергеев Георгиев. Цехът за производство, както и фотоволтаичната електроцентрала са построени с подкрепата на Програмата за развитие на селските райони. Проектът е на стойност 5.633 млн. лева, от които 2.811 млн. лева са субсидия. "Работим основно за private labels на задгранични клиенти. Над 95% от продукцията е за износ, продаваме и онлайн. Основните ни клиенти са в Германия. Планираме да предложим продукти и на българския пазар. Инвестираме непрекъснато в нови машини, в автоматизация на производството. Ръстът в приходите през 2021 е резултат от нарасналия брой на клиентите и поръчките", коментираха от компанията за "Капитал".

Топ три завършва с пловдивската фирма "Фин фууд", която стои зад веригата пекарни Fiore Food. Компанията, чийто собственик е Филип Сашков Красимиров, отчита над 155% ръст на приходите през 2021. Fiore Food започва с едно малко заведение през 2016 г., а днес разполага с 51 обекта в Пловдив и областта, като 10 от тях са на франчайз. Компанията предлага закуски, погачи, козунаци, баници, а също и готови храни.

"Разполагаме със собствена производствена база. Новият ни модерен завод е автоматизиран, инвестицията в него е 12 млн. лв., а новите работни места са 40. Винаги съм се поставял на мястото на клиента и търся най-доброто за него. Ръстът в приходите е резултат от увеличеното търсене, както и от откриването на нови обекти", коментира за Капитал" Филип Красимиров.

Месо и месни продукти

Ръст на продажбите с над 146% поставя миналогодишния лидер в класацията - фирма "Ависпал - БГ", с. Чубра, на 4-то място в топ 20. Компанията произвежда патешко месо и патешки дроб и отчита над 14.7 млн. лв. оборот и 2.114 млн. лв. печалба за 2021. Дружеството е създадено в началото на 90-те, в годините сменя собствениците си, а от средата на 2019 е част от великотърновската група за колбаси и месни деликатеси "Елит мес".

Производственият цикъл в "Ависпал - БГ" е затворен - всички процеси от яйцето до крайния продукт се извършват в компанията. Фирмата има и собствена кланица и произвежда суров животински протеин. Едноличен собственик на "Ависпал-БГ" е Величко Славев Минев чрез фирма "Марчело", който притежава и "Елит мес". "Ависпал - БГ" е най-големият работодател в секторния топ 20 с 203 заети.

В класацията за 2021 влиза още една птицекланица - "Глома" - с. Братя Даскалови, Стара Загора. Едноличен собственик на капитала е Уили Р. ди Нееф, Белгия. Приходите на дружеството за 2021 надхвърлят 5.5 млн. лева (близо 75% скок), но отчетената печалба е най-ниската в топ 20 - 6 хил. лева.

Производството на месо и месни продукти е основен предмет на дейност и на фирма "Бомес" - Пловдив (15), с едноличен собственик Стоян Иванов Бозов. Дружеството отчита над 71% ръст на приходите, които надхвърлят 4.2 млн. лева.

Софийската компания "Крум Мушев" (19), също произвежда месо и месни продукти, които продава под едноименната търговска марка. Фирмата има собствен цех, използва традиционни технологии и рецепти, като съсобственикът Крум Мушев добавя и лични подобрения. През 2021 г. дружеството отчита над 56% ръст на продажбите, които надхвърлят 6.5 млн. лева.

Растителни масла

"Хелиос ойл" - Първомай, е пета в класацията - също с трицифрен ръст на приходите (над 144%), които надхвърлят 14.9 млн. лева. Компанията произвежда слънчогледово масло. Учредена е през 2003 г. и е собственост на Христо Георгиев Кръстев чрез "Хриси-99". В доклада за дейността ръководството на дружеството определя като проблемни ценовия риск, трудността при прогнозиране на пазарите, промените в търсенето и предлагането, ценовите равнища на суровината.

В топ 20 влиза още една фирма за производство на растителни масла - "Петтас България". Създадена е през 2001 г. със седалище в Ямбол и произвежда маргарин с марката FAMA. Компанията е собственост на Николаос Павлос Петтас, Гърция. В доклада за дейността за 2021 от дружеството посочват, че глобалната криза с ковид не е оказала влияние на оперативната дейност, и отчитат повишение на конкурентоспособността на фирмата както на вътрешния, така и на външните пазари. "Петтас България" е компанията в топ 20 с най-високи приходи през 2021 като абсолютна стойност - 24.066 млн. лв. (76% ръст).

Мляко и млечни продукти

Производителят на мляко и млечни продукти "Номан Алджунейди къмпани" (7-о място) има собствено предприятие и пречиствателна станция в село Желязно, община Марица. Инвестицията е с подкрепата на Програмата за развитие на селските райони. Едноличен собственик е Нуман Алжнеди, Палестинска територия, окупирана. Това е едната от трите компании в топ 20, които са работили на загуба през миналата година.

Млечни продукти произвежда и фирма "Петя 2006" - Сливница. Едноличен собственик на капитала е Росен Спасов Стефанов. Дружеството отчита близо 90% ръст на приходите, които надхвърлят 5.1 млн. лева през 2021.

В топ 20 влиза още една млекопреработвателна фирма - "Сердика Добрич" (11) - притежател на марките за сирене и кашкавал "Сердика", "Роса", "Дъга". Предприятието е създадено през 1959 г., във времето претърпява различни метаморфози и сменя собствениците си. Днес е притежание на Станислава Колева Савова (95% от капитала) и София Енева Маринова (5%). Приходите за 2021 надхвърлят 7.2 млн. лв. (над 77% ръст). В доклада за дейността за 2021 ръководството на компанията посочва, че конкуренцията на пазара е изключително силна и че платежоспособността на хората е основен фактор, който задържа повишаването на цените на продуктите. Дружеството отчита загуба 993 хил. лева през 2021 и обяснява това с недостатъчните приходи, с високите постоянни разходи, свързани с драстично покачване на суровини, материали, ел. енергия и газ, както и с неизползването на пълния капацитет на завода.

Създаденото през 1994 г. млекопреработвателно предприятие "Йотови" - Сливен, е на 17-о място в класацията с над 67% ръст на продажбите, които достигат 11.036 млн. лева. Компанията е специализирана в производството на полутвърди сирена - главно кашкавал от краве и от овче мляко. В портфолиото влизат също масло и извара. По данни на фирмата продуктите се произвеждат от 100% сурово мляко, без добавка на растителни или каквито и да било други мазнини и адитиви. Част от произведеното се изнася за САЩ, Австралия, Канада, Ливан, както и в страни от ЕС - Гърция, Кипър, Германия, Дания, Румъния. Компанията притежава марките "Йотови", "Туида", "Млечен ден". Съдружници са Димитър Вангелов Христов, Коста Георгиев Христов и Димитър Георгиев Христов.

Замразени и сушени плодове и зеленчуци

Осмата фирма в класацията "Био органик България" - с. Иваняне, София, отчита над 96% ръст на приходите през миналата година. Компанията - собственост на Станислав Сашев Стоичков, се занимава със събиране, производство, преработка и продажба на билки, на замразени и сушени плодове, зеленчуци, гъби. Приходите й за 2021 г. надхвърлят 6.2 млн. лева.

Сушени плодове и зеленчуци преработва и пакетира и "Натура фит" - Старо Железаре, Хисаря (18). По данни на дружеството годишно то преработва над 7500 тона плодове и зеленчуци. Значителна част от суровината идва от собствени овощни градини и земеделски ниви, което позволява проследимост на готовия за консумация продукт. Освен това фирмата си сътрудничи с местни фермери, производители на плодове и зеленчуци. Над 80% от цялата продукция отиват за износ предимно в страните от ЕС. Компанията - собственост на Мария Данчева Кощилакова, има своята търговска марка "Кощилаков", под която предлага здравословни закуски. За 2021 фирмата отчита над 60% ръст на продажбите, които надхвърлят 5.4 млн. лева.

Пчелен мед, боя за яйца, сандвичи, брашно и вино

Трицифрен ръст на приходите - 125%, отрежда на "Роял-бийс"- Съединение, шесто място в топ 20. Компанията - собственост на Емиб Голамали Хосейни, е основана през 2011 година, но традициите на фамилия Хосейни в отглеждането на пчели са дългогодишни. Дружеството отглежда пчели, но изкупува мед и от други производители. Разполага с няколко модерни напълно автоматизирани поточни линии за стандартни и индивидуални опаковки по заявка на клиенти. Във фабриката се разфасоват също пчелно млечице, преработва се прополис на прах, прополисова тинктура, суши се и се пакетира пчелен прашец и пчелна перга. Фирмата има няколко сертифицирани склада за съхранение на пчелни продукти, както и собствена лаборатория за анализ на изкупения мед по различни показатели - за наличие на антибиотици, пестициди, ветеринарни лекарства, захари, имитиращи подсладители и всякакви фалшификации. За 2021 г. компанията отчита 13.476 млн. лв. продажби и 1.858 млн. лв. печалба.

Фирма "Метма" - с. Огняново, Пазарджик (10), е основана през 1992 г. и в началото се занимава с търговия на хранителни продукти. От 1995 г. започва да произвежда боя за яйца. По-голямата част от процесите във фабриката са автоматизирани. Дейността на компанията включва също производство на великденски украси, както и на строителен и мебелен обков. През 2021 отчита над 80% ръст на продажбите, които надхвърлят 6.2 млн. лева. Едноличен собственик на капитала е Любомир Методиев Илиев.

На 14-а позиция в топ 20 е "Ийт енд го България" - Пловдив, със 73% ръст на оборота. Фирмата притежава цех за студени клуб сандвичи, които могат да бъдат хапнати "на крак". По информация на дружеството в сандвичите и сладкишите Eat&Go не се влагат продукти с растителни мазнини или други "заместващи" суровини. Съдружници са Силвия Георгиева Иларионова и Васил Мариянов Иларионов. Компанията отчита над 5.3 млн. лв. приходи от продажби през 2021.

"Мелничен комплекс - Дупница" заема 16-о място в класацията с над 70% ръст на продажбите, които достигат 17.263 млн. лв. (трети като абсолютна стойност в топ 20). Мелницата, в която собственици са Красимира Димитрова Мирчева и Любомир Георгиев Мирчев, е изцяло реновирана през 2017 г. с модерно и високотехнологично оборудване. Компанията притежава собствена марка брашно - "Лимея".

Класацията завършва "Винпром - Свищов" с 54% скок на продажбите през 2021. Действителен собственик е Георги Василев, Швейцария. В доклада за дейността за 2021 от компанията посочват, че нейни конкуренти са всички винопроизводители в страната, които са над 300. Лозята, с които разполагат "Винпром - Свищов" и неговите дъщерни дружества "Совата 2004" и "Горчивка", надхвърлят 3800 дка. От 2020 г., след инвестиция в изграждането на нов дестилационен апарат, винпромът предлага и високоалкохолни напитки.

Мениджмънтът отчита увеличение с 65% на износа в стойност и с 37% на продажбите на вътрешния пазар през 2021. Увеличават се и литрите продадено вино - 1.456 млн. през 2021, което е ръст 31.29% и представлява 12-годишен връх в продадените обеми. Дружеството отчита загуба 668 хил. лева през 2021 и си поставя за цел да акцентира върху продажбите на вина от по-висок клас и съответно на по-висока цена и да се фокусира върху електронния си магазин.

Изминалата година не отразява високата инфлация, която се ускори силно през тази година и засегна редица хранителни продукти. Затова и следващата класация ще е силно показателна как компаниите от сектора са се справили с това силно предизвикателство - за сметка на печалбата или са го прехвърлили в по-високи цени за потребителите.