CeBIT 2000 събира чудесата на компютърния свят

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Хановерското изложение CeBIT безспорно се наложи като най-престижното, най-голямото и най-сериозното европейско събитие в областта на информационните и комуникационните технологии. Тази година CeBIT 2000 се провежда с около месец по-рано от обичайното (24 февруари - 1 март), събирайки рекордния брой от 7800 изложители на площ от 415 хил. кв. м. Разделени в 10 основни категории, те ще демонстрират новостите в технологиите и приложенията.

Софтуер за малки и средни фирми - палата 4

Двеста и петдесет фирми на площ 7 хил. кв. м представят над 1000 софтуерни разработки, насочени към специфичен вид дейност - приложения за строителната индустрия, здравеопазването, производството, транспорта, обществения сектор и услугите. Те съчетават възможностите за мултимедиа, обработка на данни, комуникации, счетоводство, маркетинг и управление на човешките ресурси.

Интернет-парк - палата 6

За Интернет и всички аспекти в развитието и приложението на глобалната мрежа тази година са отделени 2800 кв. м, които приютяват над 280 от лидерите в съвременните Интернет-технологии, комуникации и приложения - начини на достъп до Интернет, управление на информацията, уеб-дизайн, системи за сигурност и кодиране на данните, електронни транзакции и цялостни решения.

Мрежов информационен център - палата 11

Посетителите ще могат да се запознаят с високоскоростни комуникационни решения - АТМ, DSL, ISDN връзки, практически приложения като видеоконференции, гласови комуникации, електронна търговия, съвременни офискомуникации, приложение на стандартите за мобилни комуникации DECT и ETSI.
Специални павилиони обединяват изложителите в “Европейски ноу-хау център по проблемите на местното и държавното управление” и “Европейски център по геоинформатика”. Там ще бъдат представени специализирани информационни системи за градоустройство, парламентарно управление, стратегическо планиране, симулационни системи, Интернет и екстранет комуникационни решения, телеадминистрация и електронна търговия. Ще бъдат застъпени и географските информационни системи с приложения в разработването на решения за изграждане и управление на транспортни, комуникационни, електропроводни системи, системи за логистика и контрол и др.

Център “Електролиния” - палата 17

“Електролиния” (Powerline) е дебютно представяне на компаниите, работещи в областта на т.нар. plug-in communications. На площ от 500 кв. м 15 фирми представят най-новите технологични достижения за предаване на данни и гласови съобщения по стандартната електрическа мрежа и нисковолтови кабели. Този вид услуга нашумя с либерализирането на телекомуникационния пазар. Данните постъпват в мрежата посредством специализирано компютърно устройство. Скоростта на предаване е около 16 пъти по-висока от тази по ISDN линии.

Банкови и финансови системи - палата 18

Над 100 банки и компании в областта на финансовите услуги обединяват представянето си в палата 18 на CeBIT 2000 в темата “Многоканално банкиране” (Multi-channel banking). Тук ще дебютират най-новите устройства, приложения и разработки в областта на разплащанията по Интернет, банкови операции посредством интелигентни телефони, интерактивни телевизионни терминали и други съвременни устройства.

Информационна сигурност - палата 23

Обединените усилия за развитието на успешна електронна търговия остро поставят проблемите на сигурността в ИТ-решенията, защото днес компаниите в най-голяма степен разчитат на целостта и неприкосновеността на данните и компютърните системи. На CeBIT 2000 над 90 изложители демонстрират различни аспекти на техническата, физическата и логико-организационната сигурност. Специализирани представяния, лекции и дискусии са посветени на развитието на алгоритмите и системите с публичен ключ, организациите, предоставящи сертификатите за сигурност, надеждността на мобилните комуникации и системите с общодостъпен програмен код.

Системи за автоматична идентификация - палата 19

Баркод системи, радиочестотно идентифициране, радиосистеми за пренос на данни, магнитни ленти, чип карти, биометрични системи и устройства ще приковат погледа на посетилите палата 19 по време на CeBIT 2000. Предложение на стандарт за съвместимост на идентификационните системи ще предложи немската асоциация за автоматична идентификация.

Сателитни системи и приложения - палата 26

Дебютирали през 1991 г., устройствата и приложенията за сателитни комуникации трайно се настаниха на CeBIT. Днес бизнесът на много компании зависи от сателитните Интернет- или интранет-връзки с отдалечените им офиси, търговски партньори и клиенти. На тазгодишното изложение ще се демонстрират високоскоростни връзки с голям капацитет за предаване на глас, факсови комуникации, информационни услуги, бизнестелевизия, видеомостове.

Наука и бизнес - палата 16

Форум с мото “Науката среща бизнеса” ще акцентира върху различни области на интеграция между научните разработки и тяхната реализация на пазара. Серия лекции и семинари ще представят текущи бизнеспроекти, регионални и международни инициативи.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове