Накратко

На адрес www.perperikon.bg може да намерите надпетдесет и пет страници с текст и над 150 снимки за античния град Перперикон в Източните Родопи. Изграждането и поддържането на страницата, обявена миналата седмица, е част от тригодишен проект на ING България под патронажа на Министерството на културата. Автор на текстовете и снимките е проф. Николай Овчаров, който преди две години започва мащабното проучване на Перперикон. Градът се очертава като един от главните култови центрове на Средиземноморието. В добре подредения сайт ще намерите обща информация и карта на местността, както и някои от основните митове, свързани с града. Например, че там е прочутото в древността светилище с прорицалище на бог Дионис, което археолозите търсят от столетие. В раздела „Източните Родопи и Перперикон“ са представени други паметници в околността като храма-утроба в с. Ненково, светилището на Орфей при с. Татул, родопските крепости-стражи и прочее. Друга цел е чрез сайта да се набере допълнителна финансова подкрепа, за да продължат археологическите разкопки на Перперикон.


Интернет доставчикът ITD Network представи нова гласова услуга - ATA Club. Тя дава възможност посетителите на интернет зали да провеждат международни, междуградски и мобилни разговори на по-ниски цени в сравнение с традиционната телефония. Интернет клубовете получават търговска отстъпка в сравнение с цените на Voice over IP (VoIP) услугите за крайни потребители. За ползването на ATA Club не се изисква допълнително оборудване от залите, стига те да имат наличие на високоскоростна свързаност с българската мрежа (peering). ITD Network предоставя възможност за онлайн статистика за проведените разговори, а чрез уеб базирани приложения операторите се улесняват при работата им с крайни клиенти.


Интернет порталът www.bulgaria-gateway.org е нов уебсайт, изграден от фондацията „Приложни изследвания и комуникации“. Според създателите му „страницата има за цел да подпомогне преминаването в информационно общество и да промотира обща визия между правителството, бизнеса, академичните среди и международните организации“. Сайтът се изгражда под ръководството на Център за изследване на демокрацията и Българският интернет съюз за икономическо развитие (www.online.bg/iaed/). Вътре ще намерите новини, анализи, статии, събития и информация за финансиране по западни програми.


Туристическият сайт www.discover-bulgaria.com лансира новата си версия с обновен дизайн и нови секции. Сайтът разполага с база от туристически оферти и електронен магазин, в който се предлагат пътеводители, сувенири и произведения на българските занаяти. Сред допълнителните възможности е разделът “Outside Bulgaria”, където се публикуват оферти и информация за почивки извън страната. Добавена е и система за онлайн резервации, текуща информация за България, фото галерия и форум.


Най-голямото световно изложение за развлекателен софтуер и компютърни игри Electronic Entertainment Expo (www.e3expo.com) се проведе от 14 до 16 май в Лос Анджелис, Калифорния. Форумът събра над 60 хиляди от производители, разпространители и търговци на игри от целия свят.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар