SCO срещу IBM - за няколко милиарда повече
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

SCO срещу IBM - за няколко милиарда повече

SCO срещу IBM - за няколко милиарда повече

Огромен иск срещу IBM поставя под съмнение бъдещето на Linux

Еленко ЕЛЕНКОВ
1127 прочитания

Настанете се удобно. Предстои ни да се потопим в 10-и епизод на най-голямата софт­уерна драма за 2003 г. Сюжетът: компанията SCO Group завежда дело срещу IBM за три милиарда долара, защото смята, че гигантът използва програмен код, който е нейна собственост, за да подпомага развитието на Linux. За да може представлението да е разбираемо и забавно, трябва да преговорим основните действащи лица и тяхното минало. Участниците в драмата не са само хора и компании, в нея има замесени лицензи, операционни системи, патенти и цели човешки общности. Ето кратко

Описание на „актьорите“

Unix - Много, много отдавна, преди да има Windows, дори преди да съществува DOS, имало една операционна система, разработена от научното звено на American Telegraph & Telecom (AT&T) Bell Labs. Тя била първата, която можела да работи върху различни видове компютри. Заради тази нейна гъвкавост и стабилност много хора я използвали в техните сървъри, за да се грижи за техните интернет и уеб нужди. Днес Unix (въпреки че е търговска марка на Bell Labs) идентифицира цял клас операционни системи - официални Unix-и са AIX на IBM, HPUX на Hewlett Packard, Solaris на Sun и SCO Unix на SCO. Unix се използва и като синоним на определен стандарт за идеи или програмен код, който може да се прехвърля и използва от различни Unix базирани операционни системи. Например проектът BSD (известен и като Berkeley Unix) е пренаписан Unix код, чиято цел е да създаде безплатна и свободна Unix базирана операционна система. Проектът GNU (Gnu's Not Unix) е набор от програми, които подражават и разширяват стандартните Unix приложения.

SCO - Претендентът за сумата от три милиарда долара и вероятният „злодей“ в сериала е компанията SCO Group. През 1994 фирмата е основана под името Caldera. Тя започ­ва бизнес, като развива собствена Linux дистрибуция. Въпреки че SCO прави първоначално публично предлагане на акции, тя не успява да закрепи бизнеса си около Linux. Компанията не отбелязва печалба през нито едно тримесечие, отказва се от разработката на Linux и се фокусира върху своите Unix продукти. Сега SCO иска да спечели от Unix правата, придобити от първичната компания - Original SCO, въпреки че компанията няма нищо общо с разработката на продукта. От месец май насам Caldera се преименува на SCO, но за да може объркването да е пълно, все още ползва като официален домейн Caldera.com. Linux - Това е ядрото на най-разпространената операционна система с отворен код. Разработено е през 1991 от финландския студент Линус Торвалдс. Впоследствие то е доразвито от хиляди програмисти по света. Linux дистрибуция означава „марка“ Linux, която ползва ядрото (иначе наречено kernel) и окомплектова около него графична среда и различни приложения като офис пакети, системи за мрежова сигурност и email клиенти. Някои известни
Linux дистрибуции са RedHat, SuSE, Debian, Mandrake. IBM - В средата на 80-те компанията с най-голямо софтуерно портфолио в света придобива широки права за употребата на операционната система Unix на базата на серия споразумения с компанията, разработила тази операционна система - AT&T Technologies. Съобразявайки се с тези права, IBM започва разработката на своя версия на Unix, наречена AIX, която и до днес интегрира и продава в своите продукти. През последните две години IBM инвестира над милиард долара в развитието на Linux и предлага всички свои сървъри „по условие“ с тази операционна система. Синият гигант притежава част от Red­Hat Inc. - компанията, разработваща най-разпространената Linux дистрибуция и е един от най-големите „дарители“ на отворен код за широката публика. Novell - През 1993 тази компания придобива AT&T Technologies и предава някои от правата върху Unix на Santa Cruz Operations (или Original SCO) - компания, която в момента се казва Tarantella и няма нищо общо със сегашната SCO. След придобиването на AT&T Technologies от Novell IBM осъвременява правата върху Unix с допълнително споразумение от 1996 г., според което те са неотменима и вечна собственост на синия гигант.

Завръзката

е на 7 март тази година, когато SCO внася съдебен иск за един милиард долара (по-късно увеличен до три милиарда) срещу IBM без предварително предупреждение. Според иска IBM не само краде интелектуална собственост на SCO, но подтиква други компании да ползват Linux, като така проявява нелоялна конкуренция и нарушава търговските и тайни. SCO изпраща предупредителни писма до 1500 водещи компании, като ги информира: „Linux нарушава нашата интелектуална собственост върху Unix и много други наши права. Ние смятаме да защитаваме и да изискваме нашите права не само от компаниите, които разработват Linux, но и от крайните потребители.“

Публичният подход на SCO е насочен срещу IBM като най-голямата (и със сигурност най-богатата) компания, публично подкрепяща Linux. Крис Зонтаг, вицепрезидент на SCO, заявява публично, че „има право да отнеме AIX лицензи“, а изпълнителният директор Дарл Макбрайд споменава в интервю пред vnunet.com, че има право по договор да оттегли лицензите на IBM. Текстът на писмата до Linux потребителите, написан от SCO, гласи: „Ние вярваме, че Linux е в основната си част неоторизиран производен продукт на Unix и нарушава наша интелектуална собственост.“ В защита на IBM и отворения код обаче се включва компанията Novell, придобила съз­дателите на Unix - AT&T Technologies. Шефовете на Novell твърдят, че SCO няма никакво право да прекратява AIX лиценза, който е „вечен и неотменим“, съгласно договорите, сключени с IBM по средата на 90-те. Водещите разработчици на ядрото на Linux, както и повечето Linux компании, заявиха, че ако SCO конкретизира исканията си, те ще премахнат всеки ред от програмния код, за който SCO твърди, че е откраднат. До момента SCO не е представила спорния програмен код пред независими анализатори и журналисти, защото според компанията той е търговска тайна.

Поантата

Без да е приключило съдебното дело, SCO изиска от всяка правителствена институция по 699 долара лиценз за всяка Linux инсталация и 32 долара за всяка дистрибуция на Linux, използвана във вградено устройство. Освен че звучи абсурдно, тази схема обезсмисля ниската цена и публичността на Linux. Производители на портативни устройства като Sharp и Motorola трябва да плащат допълнително за всеки PDA, DVD плеър или мобилен телефон, ползващ операционната система.

Обществото на отворения код реагира изключително остро, като заяви публично, че SCO няма никакво право да изисква лицензи за софтуер, които фирмата никога не е разработвала и дори е изоставила като бизнес модел в миналото. Компанията бе асоциирана с Microsoft като поредния опит на софт­уерния гигант да смаже конкуренцията си в лицето на Linux и IBM. Microsoft дори взе косвена страна в спора, след като през май месец се оказа едната от двете компании (другата засега е тайна), които си закупиха лиценз от SCO.

Развръзката - в следващия епизод

Синият гигант реагира, като внесе насрещен иск срещу SCO, в който обвинява компанията в нелоялна конкуренция, неспазване на лиценза GPL, нарушение на четири патента, намеса в икономическите отношения, нарушения на договорите между двете компании и нечестни търговски практики. RedHat също заведе ответно дело, като твърди, че след като SCO са направили собствена Linux дистрибуция под лиценза GNU GPL, нямат право да смятат Linux за тяхна собственост и да искат да издават частни лицензи. И докато съдът разглежда исковете и насрещните искове, SCO определено печели от заплахите си. По информация на Bloomberg News управляващият екип на SCO е продал над 120 000 акции, след като цената им се покачи четворно малко след внасянето на съдебния иск през март. Финансовият директор Робърт Бенч е продал акции на стойност 1.2 милиона долара четири дни след завеждането на делото. Преди това нито един от управляващите не е продавал акции във фирмата си в продължение на година. Политиката на SCO може да се нарече повече от агресивна. Симптоматично е, че фирмата е наела юридическата кантора Boies, Schiller & Flexner - адвокатите, които защитаваха Microsoft в „Държавата срещу Microsoft“.

Според анализатори много компании вече избягват или забавят употребата на Linux от страх, че развоят на делото може да ги принуди да платят допълнителни лицензи на SCO. Други източници твърдят, че солидният имидж и обоснованите насрещни искове на гиганта IBM няма да дадат шанс на неговия противник.

И въпреки че крайният резултат все още не е ясен, едно е сигурно - IBM срещу SCO е най-големият PR подарък, който операционната система Linux е получавала от много време насам.

Настанете се удобно. Предстои ни да се потопим в 10-и епизод на най-голямата софт­уерна драма за 2003 г. Сюжетът: компанията SCO Group завежда дело срещу IBM за три милиарда долара, защото смята, че гигантът използва програмен код, който е нейна собственост, за да подпомага развитието на Linux. За да може представлението да е разбираемо и забавно, трябва да преговорим основните действащи лица и тяхното минало. Участниците в драмата не са само хора и компании, в нея има замесени лицензи, операционни системи, патенти и цели човешки общности. Ето кратко

Описание на „актьорите“

Unix - Много, много отдавна, преди да има Windows, дори преди да съществува DOS, имало една операционна система, разработена от научното звено на American Telegraph & Telecom (AT&T) Bell Labs. Тя била първата, която можела да работи върху различни видове компютри. Заради тази нейна гъвкавост и стабилност много хора я използвали в техните сървъри, за да се грижи за техните интернет и уеб нужди. Днес Unix (въпреки че е търговска марка на Bell Labs) идентифицира цял клас операционни системи - официални Unix-и са AIX на IBM, HPUX на Hewlett Packard, Solaris на Sun и SCO Unix на SCO. Unix се използва и като синоним на определен стандарт за идеи или програмен код, който може да се прехвърля и използва от различни Unix базирани операционни системи. Например проектът BSD (известен и като Berkeley Unix) е пренаписан Unix код, чиято цел е да създаде безплатна и свободна Unix базирана операционна система. Проектът GNU (Gnu's Not Unix) е набор от програми, които подражават и разширяват стандартните Unix приложения.

SCO - Претендентът за сумата от три милиарда долара и вероятният „злодей“ в сериала е компанията SCO Group. През 1994 фирмата е основана под името Caldera. Тя започ­ва бизнес, като развива собствена Linux дистрибуция. Въпреки че SCO прави първоначално публично предлагане на акции, тя не успява да закрепи бизнеса си около Linux. Компанията не отбелязва печалба през нито едно тримесечие, отказва се от разработката на Linux и се фокусира върху своите Unix продукти. Сега SCO иска да спечели от Unix правата, придобити от първичната компания - Original SCO, въпреки че компанията няма нищо общо с разработката на продукта. От месец май насам Caldera се преименува на SCO, но за да може объркването да е пълно, все още ползва като официален домейн Caldera.com.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK