Гледайте на живо:
Кой ще спечели изборите: специалното студио на “Дневник”

SCO срещу IBM - за няколко милиарда повече

Огромен иск срещу IBM поставя под съмнение бъдещето на Linux

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Настанете се удобно. Предстои ни да се потопим в 10-и епизод на най-голямата софт­уерна драма за 2003 г. Сюжетът: компанията SCO Group завежда дело срещу IBM за три милиарда долара, защото смята, че гигантът използва програмен код, който е нейна собственост, за да подпомага развитието на Linux. За да може представлението да е разбираемо и забавно, трябва да преговорим основните действащи лица и тяхното минало. Участниците в драмата не са само хора и компании, в нея има замесени лицензи, операционни системи, патенти и цели човешки общности. Ето кратко

Описание на „актьорите“

Unix - Много, много отдавна, преди да има Windows, дори преди да съществува DOS, имало една операционна система, разработена от научното звено на American Telegraph & Telecom (AT&T) Bell Labs. Тя била първата, която можела да работи върху различни видове компютри. Заради тази нейна гъвкавост и стабилност много хора я използвали в техните сървъри, за да се грижи за техните интернет и уеб нужди. Днес Unix (въпреки че е търговска марка на Bell Labs) идентифицира цял клас операционни системи - официални Unix-и са AIX на IBM, HPUX на Hewlett Packard, Solaris на Sun и SCO Unix на SCO. Unix се използва и като синоним на определен стандарт за идеи или програмен код, който може да се прехвърля и използва от различни Unix базирани операционни системи. Например проектът BSD (известен и като Berkeley Unix) е пренаписан Unix код, чиято цел е да създаде безплатна и свободна Unix базирана операционна система. Проектът GNU (Gnu's Not Unix) е набор от програми, които подражават и разширяват стандартните Unix приложения.

SCO - Претендентът за сумата от три милиарда долара и вероятният „злодей“ в сериала е компанията SCO Group. През 1994 фирмата е основана под името Caldera. Тя започ­ва бизнес, като развива собствена Linux дистрибуция. Въпреки че SCO прави първоначално публично предлагане на акции, тя не успява да закрепи бизнеса си около Linux. Компанията не отбелязва печалба през нито едно тримесечие, отказва се от разработката на Linux и се фокусира върху своите Unix продукти. Сега SCO иска да спечели от Unix правата, придобити от първичната компания - Original SCO, въпреки че компанията няма нищо общо с разработката на продукта. От месец май насам Caldera се преименува на SCO, но за да може объркването да е пълно, все още ползва като официален домейн Caldera.com.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар