Накратко

Национален план за действие срещу сексуалната експлоатация на деца с търговска цел предвижда постоянно следене в интернет за детско порно и подбуждане на малолетни към проституция. Планът трябва да бъде приет от Министерския съвет и предвижда съвместни действия между интернет доставчици и правораздавателни органи за пресичане на тази дейност в интернет. Предвижда се и организиране на семинари за рисковете за децата, свързани с ползването на интернет.


Hewlett Packard представи новата си серия принтери LaserJet 1010, предназначени за малки фирми и домашни офиси. Според Милен Манчев, продуктов мениджър в „НР - България“, компютрите с цена под 400 евро са най-продаваните в България, с общ дял около 95%. Моделите от серията НР LaserJet 1010 заместват моделите LaserJet 1000w и 1005w и се отличават с по-малките си размери и удобство при работа, посочи Манчев. Сред най-важните за потребителите данни са, че принтерите от тази серия печатат от 12 до 14 страници в минута, време за печат на първата страница - 10 секунди.


В София се проведе конференция на IBM под мотото Vision to Reality. На нея компанията представи своите решения в областта на услугите по заявка (e-business Оn Demand), както и новия модел eSever BladeCenter от продуктовата си гама сървъри. На конференцията взеха участие представители на български ИТ компании, както и министърът на държавната администрация Димитър Калчев.


Япония, Южна Корея и Китай планират да разработят операционна система -алтернатива на Microsoft Windows, съобщи Reuters. Такова намерение е обявил японският търговски министър Такео Хиранума на азиатски икономически форум. Сред цитираните причини за подобна стъпка са непрестанните вирусни атаки, последната от които беше с червея Blaster преди седмица. Друга причина е желанието на азиатските държави за по-голяма софтуерна автономност в държавния сектор.


Финландската агенция за телекомуникации облекчи условията, при които може да се придобие домейн .fi. Само в първите шест минути след влизането в сила на новата разпоредба са подадени над четири хиляди молби за регистрация на интернет адрес. След първите два дни броят на финландските сайтове е достигнал 61 хиляди, което съответства на растеж от 50 процента.


В началото на септември ИТД Нетуърк пусна новата си услуга за корпоративни клиенти ITD Power Link - интернет достъп със скорост 1Mb/s, която включва оптично трасе или наета линия, 100 МВ хостинг и 20 РОР3 е-майл адреса. Със старта на тази услуга ITD Network се цели в потребителите търсещи ADSL достъп, какъвто все още няма в България, главно заради БТК.


Министерството на финансите е открило процедура за наемане на сателитна комуникационна линия за срок от пет години. Поръчката е предназначена да обслужва информационната система на Агенция „Митници“. Стойността на поръчката е около 3.6 млн лева, крайният срок за оферти е 17 октомври.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар