Накратко

Стартира мащабна рекламна кампания, която трябва да анонсира обновената и вече безплатна услуга „Гласова поща“ на „Мтел“. Абонатите на компанията досега плащаха по 10 стотинки на минута (без ДДС) за прослушване на записаните съобщения. Въведената такса беше причина в началото на 2002 г. Българската национална асоциация на потребителите (БАНП) да заведе дело срещу „Мтел“ по обвинение, че са нарушени правата на клиентите, залегнали в общите условия на договора им с компанията.


Сдружението за свободен софтуер обяви международен празник на отворения код - Openfest (www.openfest.org), на 14 септември. Събитието е под патронажа на президента Георги Първанов и ще бъде отпразнувано в няколко града в страната, като теоретичната част е подкрепена с презентации на експерти относно същината на този софтуер.


Интернет доставчикът ITD Network обяви старта ITD Power Link - нова услуга за достъп до интернет на територията на София, насочена към корпоративните клиенти. Според фирмата достъпът до интернет е аналогичен на ADSL услугите, предлагани в Западна Европа. Цената включва оптично трасе или наета линия до офиса на клиента, като се заплаща еднократна инсталационна такса. Потребителите получават необходимите IP адреси, 24-часова техническа поддръжка, 100 мегабайта уебхостинг и 20 пощенски адреса. Цената на достъп до интернет с капацитет 1 мегабит в секунда (128 килобайта в секунда) е 449 евро без ДДС.


Компютърната системата на Министерството на отбраната е заразена с вирус, с който военните специалисти не могат да се справят вече повече от седмица. Той е засегнал системата преди десет дни, поразявайки главния сървър на ведомството. Това принудило цивилни и военни да спрат да работят с компютрите си. В момента се проверява кой е първоизточникът на „заразата“. Според източници от министерството не е изключено повредата в системата да е причинена от компютърния вирус SoВig.F.


Строителният портал www. stroitelstvo.bg, международната архитектурна академия и Съюза на архитектите в България обявиха интернет конкурс „Архитектурата в новото хилядолетие“. Целта му е да представи в интернет нови идеи на български архитекти пред инвеститори, архитектурната общност и строителните предприемачи. Изпратените проекти, отговарящи на изискванията на конкурса, ще бъдат качени в порталния сайт до 24 часа след тяхното подаване в периода 15 септември 2003 г. - 15 януари 2004 г.


Асоциацията на американската звукозаписна индустрия (RIAA) отвори 261 съдебни дела срещу крайни пот­ребители, които са разменяли музикални файлове по интернет. През юни RIAA заяви, че ще съди хора, които използват мрежите за обмен на файлове KaZaA и Morpheus, а после конкретизира, че обект на съдебно дело ще бъдат само най-активните нарушители - тези, които са разпространили над 1000 музикални файла. Групата на звукозаписните компании обяви и програма за амнистия, според която няма да съди обвинени потребители, които обещаят писмено, че повече няма да обменят файлове.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар