Шах с шахта

БТК се скара и с общината за кабелните канали

БТК навлезе в нова фаза на престрелката с конкурентите си, след като обяви повишение на цените за достъп до каналната си мрежа, считано от 1 май тази година. Месечната такса за линеен метър на компанията е в размер на 29 стотинки без ДДС (около 50% по-скъпо), срещу което кабелните оператори, полагащи собствена инфраструктура в шахтите на телекома, „ще получават по-добро качество на услугата“, както твърдят от БТК. По-доброто качество се състои в почистване на каналната мрежа и отстраняване на незаконно положени кабели, 24-часов достъп и охрана. Всъщност голяма част от кабелите, които бившият държавен монопол желае да премахне с мотива „незаконни“, са именно на кабелни оператори, на които е бил отказан достъп до каналната мрежа. Проблемът според конкуренти на БТК е, че реално няма никакви основания за повишаване на цените освен желанието на телекома да ги затрудни подобно на начина, по-който предложи достъп до „последната миля“ на цени, малко по-ниски от тарифите, на които компанията предлага ADSL интернет на крайни абонати. Според представители на кабелни оператори (по чиито мрежи се предлага кабелна телевизия, интернет и телефония) това ще доведе до директно увеличение на месечните такси на потребителите.

Друг проблем е, че в типовите договори, които БТК предлага на конкурентите си, не се говори за предоставяне на цялостен достъп, а за договаряне за достъп до всяко отделно трасе,

„Където има капацитет“

който се определя по преценка на самата БТК. Почти всички кабелни оператори са получавали откази с подобен мотив дори и за места, където със сигурност има свободен капацитет, който се измерва като празни тръби, в които може да мине кабел. Понякога липсата на свободни тръби е заради бъдещи планове на монополиста да прокара допълнителни кабели.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове