Как боли

Защо изпитваме физическо страдание

Не всичко е любов, приятелю. Има и доста болка в този живот. Макар че възприятието и е строго субективен процес, всички знаем какво е да си разраниш колената, да почувстваш мигрена или просто да се разболееш от остра респираторна инфекция, сиреч настинка и възпалено гърло. Някои от нас са си чупили крайниците, били са подложени на сложни операции или просто познават усещането на хроничната социална недостатъчност. Защото боли. Когато ни боли, ние сме безпомощни и слаби. В този момент най-добре можем да осъзнаем нуждата от познанието за болката като такава.

Що е болка

Болката придобива своите реални измерения на страдание чрез социокултурното си измерение. Тъй като по своята същност болката е субективна, физическото усещане за нея е строго индивидуално, поради което общата представа за страдание се формира от някакви общовалидни стереотипи. Поговорки като „Парен каша духа” (защото очевидно знае как боли езикът, когато е опарен) или английското No pain - no gain („Без болка няма печалба”, очевидно навяващо послания за физическите несгоди на тежкия полски труд и лозунг на културистите през 80-те години на миналия век) илюст­рират усещането за мъка, лишение и страдание по един абсолютно достоверен начин. В древността, а и до наши дни, болката е еднозначно свързвана с появата на рана и разкъсване на тъканта - когато в гърдите ти зее дупка, няма как да не те боли. Актуалните изследвания показват, че възприятието на болка е свързано с полови, етнически, културни и дори религиозни фактори. Разбиранията за болка в Европа през средните векове например са били свързани с разбирането, че болката е сполетяла човеците с първородния грях. След епохалния миг с ябълката, щом те боли, значи страдаш, тъй като си грешен и твоето страдание изкупува греховете ти.

Съществуват множество

Дефиниции

за болката. От една страна, дебелите речници казват, че болката е комплексно сетивно усещане, при което често присъст­ва и емоционален компонент. Предпоставка за нейното възникване е дразнение на специални рецептори, наричани ноцицептори, и директното и предаване към централната нервна система. Съществува и цяла международна асоциация за изучаване на болката (www.iasp-pain.org), която дава следната дефиниция: „Болката е неприятно сетивно и емоционално изживяване, което въздейства заедно с появили се наранявания или се усеща като такива.”


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар