Не затваряйте интернет, а съдете престъпниците

Лорънс Лесиг, преподавател по право в Станфордския университет, пред „Капитал“

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вие сте участник в няколко от големите битки за по-свободен интернет - срещу ограниченията на авторските права, срещу монополите, за P2P мрежите... На кой фронт ще се води следващото сериозно сражение?

- Що се отнася до монополите, очаква се много голяма битка, когато Microsoft започне да използва патентите си, за да се справи с конкурентите на операционната си система, по-конкретно GNU Linux. Ще има съдебна война, резултатът от която трудно може да се предвиди.

В контекста на свободната култура най-важно е да продължим борбата, която водим сега. Целта ни е да накараме хората да разберат колко много е заложено на карта, как все по-голяма част от културата ни става нечия собственост и правото да я споделяш и да създаваш нови неща на нейна основа зависи от разрешението на собственика и. След като направим това, ще можем да убедим някои ключови фигури политици по света да предложат реформи, с които да променим системата.

Кои са най-големите заплахи за развитието на интернет днес?

- Интернет си има свои проблеми, които трябва да разреши. Въпросите на сигурността, нежеланата поща - спам... Справянето с тях изисква много добро взаимодействие между правната регулация и управлението на мрежата. Това налага законодателите да мислят повече за технологии, а хората в технологичния сектор - повече за регулация. Засега обаче IT браншът няма желание да мисли за политика, а политиците не знаят как да мислят за технологии.

Как трябва да се регулира глобалната мрежа? Каква трябва да е ролята на организации, като ICANN например?

- Винаги съм поддържал тезата, че ICANN трябва да има минимална роля. Според мен основната задача на асоциацията не е да създава политика за регулация, а да осигурява добро функциониране на техническите стандарти. Използвайки познанията си в областта на технологиите, ICANN биха могли да се грижат активно за разрешаването на проблемите на интернет. Защото точно сега се водят едни много сериозни дебати - трябва ли мрежата да продължи да съществува в този си вид, с днешната отворена архитектура. И съвсем не са малко онези - и в правителствения, и в корпоративния сектор, които биха искали отвореният интернет да си отиде. Като причини за това се посочват провалите в сигурността, спамът - и те дават чудесно основание да се иска връщане към затворената мрежова архитектура, използвана в телеком сектора, откакто той съществува.

Какво може да бъде направено в страна като България за запазване на свободната култура?

- Мисля, че първо и преди всичко България трябва да продължи да участва в разпространението на култура по интернет. Научих, докато бях тук, за чудесните малки обществени центрове, които са били важна част от историята на страната - читалищата. И тези центрове са произвеждали култура - много интересна и напълно недостъпна за останалия свят. Ако те създаваха култура, разпространявана по интернет с лиценз, позволяващ да бъде споделяна и променяна от други... това би било чудесна демонстрация на всичко, което свободната култура трябва да представлява.

Как бихте коментирал една хипотетична ситуация, при която властите в дадена страна решават да спрат разпространението на нелегално съдържание, като ограничат размера на файловете, които потребителите могат да качват свободно в мрежата, до 3МB?

- Toва е ужасно решение на проблема. Истинското развитие и ценността на интернет ще дойдат, когато видеосъдържанието стане универсално достъпно. А видеоматериалите са големи по размер. Хората искат да снимат - семейството си, приятели, политически филми, лекции, речи... Всички тези форми, които желанието да създаваш взема, трябва да са достъпни онлайн. А с едно ограничение от три мегабайта на практика казваш: професионалните телевизии могат да се занимават с видео, обикновените потребители - само с текст.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар