Новият брой:
Служебната президентска република

Снишаването приключи...

Какво толкова се промени в света на българските фрий сървъри

Вече изминаха близо три месеца, откакто НСБОП и собствениците на по-големите фрий-хост сървъри си стиснаха ръцете - доволни, че най-накрая са намерили начин да противодействат на „незаконното използване на закриляни обекти на интелектуална собственост посредством интернет“. Интернет доставчиците, които стопанисват фрий сървърите, бяха задължени да „преустановят предоставянето на безплатно ползване на свободно дисково пространство с обем, по-голям от 10 мегабайта“, „да ограничат квотата на всички потребители до този обем“, както и „да подпишат писмени договори с потребителите, заявили ползването на квота, по-голяма от 10 мегабайта“. Директните връзки, които отвеждаха към търсения файл, бяха премахнати. Търсачките бяха ограничени да намират файлове, по-малки от 100 мегабайта, и да не показват mp3-ки. Правозащитните организации поемат ангажимента да извършват „непрекъснат мониторинг на съдържанието, предлагано във или достъпно посредством интернет“, и да докладват на НСБОП за всяко нарушение, които от своя страна съобщават на доставчиците, които се задължават да отрежат въпросния акаунт на потребител...

И какво от това?

Предложеното решение, освен че е новаторско, е и абсолютно неефективно. Основната задача не е постигната - масовото теглене на файлове продължава. Макар че въведените мерки ограничиха и усложниха достъпа до нелегалното съдържание, практически то не изчезна.

Съществуват две решения за всеки, който е готов да пренебрегне авторските права, и те са известни на всеки компютърно грамотен интернет потребител. Той трябва просто да потърси файла, от който има нужда, по форумите на сървърите. В тях има отделни теми, които улесняват намирането на файлове - директни линкове или request. По този начин човек може да свали почти всички файлове, които преди това се намираха, посредством търсачката - музикални, видео, програми или компютърни игри. Дори отчасти намирането им е по-забавно, защото във форумите се заформят и коментари относно качеството на съответния обект на авторско право. Друг начин, който стана изключително популярен след настъпването на промените, е свалянето чрез торенти (записите са разбити на малки парчета и пръснати по много компютри) или използването на p2p програми с централизиран сървър. Всички по-големи български фрий сървъри предлагат връзки към торенти. Така регулацията на пиратското съдържание почти винаги се свързва с регулация на авторските права на музикални и филмови продуценти, както и софтуерните производители, а се забравят съпътстващите ги явления като телевизионното пиратство.

mp3 на парче

Това, което остави трайна следа от пролетните събития, е еволюцията на сайта за музика www.mp3-bg.com в платена услуга. Страницата е собственост на Аrenabg.com и предлага продажбата на единични mp3-ки на средна цена от около 16 стотинки. По-голямата част от файловете, които могат да бъдат намерени там, естествено са в най-търсения музикален стил в България - попфолк. От „Арена“ заявиха, че сайтът върви по-добре от очакваното, но отказаха да дадат по-конкретна информация. Преди около един месец стана ясно, че „Медияуан“ - официалният собственик на www.mp3-bg.com, изготвя списъци, в които са посочени песните, които сайтът продава. Впоследствие заглавията се изпращат на собствениците на фрий сървърите, като от тях се изисква да заличат въпросните файлове. По този начин от www.mp3-bg.com се опитват да защитят правата на авторите, чиито песни продават, но и преди всичко собствените си финансови интереси. С тези си действия „Медиауан" на практика прави това, което НСБОП се ангажира да извършва, подписвайки споразумението. Публична тайна е, че фолк изпълнителите печелят значително повече от участия на живо, отколкото от продажбата на албуми. Пък и по-голямата част от почитателите на този тип музика нямат достъп до интернет. Истинската жертва на интелектуалното пиратство е останалата част от българските изпълнители. За тях продажбата на музика обикновено е въпрос на оцеляване. А относно въпроса дали с цифрова музика в България ще могат да бъдат правени пари, отговорът е ясен - един ден сигурно. Днес обаче свободното предлагане на нелицензирана информация продължава да не смущава никого.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар